Φαντασμαγορική αναμένεται και φέτος η αναπαράσταση στο λιμάνι της Καλύμνου 200 χρόνια από την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα στην Κάλυμνο. Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επαρχείο της Καλύμνου.
Μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και της πατρίδας μας, ήταν η Ναυμαχία του Γέροντα και φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τις ένδοξες στιγμές, μία Ναυμαχία που καθόρισε την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Το νησί της Καλύμνου ετοιμάζεται πυρετωδώς για την 200ή επέτειο, με επίσημο καλεσμένο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο τον Δήμαρχο της Ύδρας.
Η αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας – που αναμένεται και φέτος φαντασμαγορική- θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. στην παραλιακή ζώνη της Καλύμνου.
«Κάθε χρόνο είναι φαντασμαγορική η αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα στο νησί των σφουγγαράδων που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, με την πυρπόληση της “οθωμανικής ναυαρχίδας” στο λιμάνι της Καλύμνου, με πρωτοβουλία της διοργάνωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Επαρχείου Καλύμνου», δηλώνει ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής.
«Η ναυμαχία του Γέροντα στα νησιά του Αιγαίου δεν ήταν απλώς μία αναμέτρηση δύο στόλων. Ήταν μια απόδειξη πνεύματος και ευφυΐας, λόγω της τεράστιας αριθμητικής διαφοράς μεταξύ των πλοίων των δύο πλευρών», όπως είχε δηλώσει στις περσινές επετειακές εκδηλώσεις από την Κάλυμνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. «Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης και τα πληρώματά του δεν πτοήθηκαν. Αντιμετώπισαν την πρόκληση του κατά πολύ υπέρτερου τουρκοαιγυπτιακού στόλου», είχε τονίσει στις δηλώσεις του.
Το αναλυτικό πρόγραμμα
Η Ναυµαχία του Γέροντα, είναι η µεγαλύτερη ναυµαχία της Επανάστασης του 1821 και η πιο σηµαντική για την έκβαση του αγώνα των Ελλήνων. Στις 29 Αυγούστου 1824, στον κόλπο του Γέροντα, γράφτηκε µια από τις λαµπρότερες σελίδες της ελληνικής επανάστασης. Ο ελληνικός στόλος αποτελούµενος από 75 περίπου εµπορικά πλοία εξοπλισµένα και πυρπολικά, υπό την διοίκηση του Ανδρέα Μιαούλη, του Γεωργίου Σαχτούρη του Γεωργίου Ανδρούτσου και του Αποστόλη Νικολή, κατόρθωσε να συντρίψει τον πολυπληθέστερο και ποιοτικά ανώτερο συνασπισµένο τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Η νίκη αυτή έδωσε στον αγώνα των Ελλήνων την ευκαιρία και τον χρόνο που χρειαζόταν για να αποτινάξει οριστικά του τουρκικό ζυγό.
Στα πλαίσια του εορτασµού της 200ης επετείου θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις στην πόλη της Καλύµνου :
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
Α. Γενικός Σηµαιοστολισµός από 8ης πρωϊνής ώρας της 31ης Αυγούστου µέχρι και τη δύση του ηλίου της 1ης Σεπτεµβρίου 2024, όλων των ∆ηµοσίων, ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Καταστηµάτων των ΝΠ∆∆, Τραπεζών ιδιωτικών καταστηµάτων, των οικιών και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιµάνι.
Β. Φωταγώγηση όλων των ∆ηµοσίων και ∆ηµοτικών καταστηµάτων των ΝΠ∆∆ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 31ης Αυγούστου και της 1ης Σεπτεµβρίου 2024.
19.15 : Ομιλία με θέμα «Η συνεισφορά της Ύδρας στην επανάσταση του 1821” από τον Δήμαρχο Ύδρας και Αναπληρωτή Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδων κ. Κουκουδάκη Γεώργιο, στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας (Πνευματικό κέντρο) του Δήμου Καλυμνίων.
21.15 : Τελετή αναπαράστασης της πυρπόλησης φρεγάτας του οθωµανικού στόλου κατά τη διάρκεια της Ναυµαχίας του Γέροντα, μπροστά από το Επαρχιακό Μέγαρο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
10.55 : Προσέλευση των επισήμων.
11.00 : Παρουσία της ∆ηµοτικής Φιλαρµονικής για απόδοση τιµών, θα τελεστεί επίσηµη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβασµιότατου Μητροπολίτη Λέρου – Καλύµνου και Αστυπάλαιας κ. κ. Παϊσίου, συµπαραστατούµενου από τον Ιερό Κλήρο της Πόλης. Τιµές θα αποδώσουν Στρατιωτικό άγηµα και η Φιλαρµονική του ∆ήµου Καλυµνίω . Τον πανηγυρικό της ηµέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Ύδρας και Αναπληρωτής Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδων κ. Κουκουδάκης Γεώργιος.
11.30 : Επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην Κεντρική πλατεία από τις τοπικές Αρχές. Τιµές κατά τις καταθέσεις στεφάνων θα αποδώσουν άγηµα του Στρατού και η Φιλαρµονική του ∆ήµου Καλυµνίων.
Προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Καλύμνου
Τη λήψη προσωρινών μέτρων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά μήκος της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Καλύμνου, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 200ης Επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα, λαμβάνει το Λιμεναρχείο Καλύμνου το Σάββατο 31-08-2024 και Κυριακή 01-09-2024.
Συγκεκριμένα:
1. Από Σάββατο 31-08-2024 από ώρα 14:00 έως και Κυριακή 01-09-2024 και ώρα 13:00, απαγορεύεται η στάση – στάθμευση παντός είδους οχήματος από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έως και το Δημαρχιακό Μέγαρο. Επίσης απαγορεύεται ο ελλιμενισμός και η κίνηση οποιουδήποτε είδους σκάφους από την προβλήτα (κορδόνι) έναντι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έως την προβλήτα (κορδόνι) έναντι Επαρχιακού Μεγάρου.
2. Το Σάββατο 31-08-2024 από ώρα 19:00 και μέχρι το πέρας του εορτασμού απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε είδους οχήματος από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έως και το Δημαρχιακό Μέγαρο. 3. Την Κυριακή 01-09-2024 από ώρα 11:00 και μέχρι το πέρας της κατάθεσης στεφάνων απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε είδους οχήματος από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έως και το Δημαρχιακό Μέγαρο.
Οι παραβάτες της παρούσης Αποφάσεως ανεξάρτητα από τις ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία , υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/1973 (Α΄261) όπως ισχύει. Να κοινοποιηθεί για εκτέλεση.
Τρισάγιο στο μνημείο στην Παλιόνησο από το Σύλλογο Σκαλίων
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλίων Καλύμνου, την περασμένη Κυριακή 25/8 τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ένδοξων Ελλήνων Ηρώων για την επέτειο των 200 χρόνων από τη νικηφόρα Ναυμαχία του Γέροντα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει αναγερθεί στην περιοχή των υψωμάτων της Παλιονήσου με θέα τη θαλάσσια περιοχή όπου διαδραματίστηκαν από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 1821. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές της Καλύμνου καθώς επίσης και οι κάτοικοι των Σκαλίων.
Το ιστορικό της Ναυμαχίας
Η Ναυμαχία του Γέροντα ή της Μανδαλιάς ήταν ναυμαχία που έλαβε χώρα στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, στις 29 Αυγούστου 1824, στον κόλπο του Γέροντα (Τσάταλα), απέναντι από την Κάλυμνο. Η Ναυμαχία έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Αρχηγοί του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ήταν ο Αιγύπτιος Ισμαήλ Γιβραλτάρ και ο Τούρκος Χοσρέφ Πασάς ενώ τον ελληνικό στόλο, που συνεπικουρούνταν από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης.
Η Ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Επανάστασης του 1821. Έλαβαν σε αυτή μέρος τουρκικά, αιγυπτιακά, αλγερινά και τυνησιακά πλοία εναντίον των ελληνικών πλοίων.
Ο ελληνικός στόλος είχε αγκυροβολήσει στο μυχό (κόρφο) του Γέροντα. Ο Μιαούλης βρισκόταν σε κρίσιμη θέση καθώς από τη νηνεμία τα πλοία του είχαν ακινητοποιηθεί. Σε αψιμαχίες με τον εχθρικό στόλο, κάηκαν τα πυρπολικά του Παπανικολή, του Ματρόζου και του Πιπίνου, όμως βοηθούμενος από ευνοϊκό άνεμο κατάφερε να βγάλει από τον κόρφο του κόλπου τα πλοία του. Έτσι άρχισε άγρια ναυμαχία της οποίας το αποτέλεσμα οι αρχηγοί των αντιπάλων καταλάβαιναν πως θα έκρινε το μέλλον της Επανάστασης. Ο συνεχής κανονιοβολισμός των Ελλήνων προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον οθωμανικό στόλο. Έτσι, ο Μιαούλης έστειλε τα πυρπολικά. Πολλά οθωμανικά πλοία πυρπολήθηκαν, ενώ τα πυρπολικά των Υδραίων Γεωργάκη Θεοχάρη (Παπαντώνη) και Κυριάκου Βατικιώτη ανατίναξαν μια τυνησιακή φρεγάτα με 44 κανόνια. Ο οθωμανικός στόλος διασπάσθηκε και η ναυαρχίδα των Αιγυπτίων, στην οποία επέβαινε και ο Ιμπραήμ, έσβησε τους φανούς της για να περάσει απαρατήρητη από τους Έλληνες. Με το τέλος της μέρας ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποσύρθηκε προς την Κω, ενώ ο ελληνικός παρέμεινε στον Γέροντα.
Εκδηλώσεις και από το Επαρχείο Κω-Νισύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου
Στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης ενός, μη ιδιαίτερα γνωστού, μνημείου του εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα του 1821-1828, και με αφορμή τα 200 χρόνια από την μεγαλύτερη ναυμαχία της Ελληνικής Επαναστάσεως, την «Ναυμαχία της Κω-Γέροντα», στα τέλη Αύγουστο του 1824 στα νερά της Δωδεκανήσου, το Επαρχείο Κω-Νισύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου, διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος, τιμητική εκδήλωση στην νησίδα «Γυαλί Νισύρου» στον ιστορικό χώρο του «πηγαδιού του Μιαούλη», που διανοίχτηκε τότε με διαταγή του ναυάρχου, μετά από υπόδειξη του ναυτόπαιδου από την Νίσυρο, Ιωάννη Ζαπέτη, και έλυσε το πρόβλημα της προμήθειας πόσιμου νερού για τα πληρώματα του ελληνικού στόλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:00 όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερό Κλήρο και κατάθεση στεφάνων στον ιστορικό χώρο του «πηγαδιού του Μιαούλη» με την παρουσία εκπροσώπων των Αρχών, με απώτερο στόχο τον επαναλαμβανόμενο εορτασμό της επετείου της «Ναυμαχίας της Κω-Γέροντα» σε ετήσια βάση τόσο στην Κω, όπου έλαβε χώρα η πρώτη φάση της ναυμαχίας (24-26 Αυγούστου 1824) και ακολούθησαν σφαγές αντεκδίκησης στον ελληνικό πληθυσμό όσο και στη ΝίσυροΓυαλί, για την συμβολή των Νισυρίων στη επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας.
Ο αριθμός των προσκαλούμενων στην εκδήλωση, ειδικά για φέτος και μόνο, θα είναι περιορισμένος, επιβαλλόμενος από λόγους ασφαλείας, που τηρούνται στο εργοτάξιο και μη ολοκλήρωσης ακόμη της κατάλληλης διαμόρφωσης του χώρου για να δεχθεί επισκέπτες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «ΛΑΒΑ Α.Ε.».
Πηγή:www.dimokratiki.gr