Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον καταστρεπτικό σεισμό της 21 Ιουλίου 2017 ο Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πέντε χρόνια πέρασαν από τον καταστρεπτικό σεισμό του Ιούλη του 2017. Πέντε χρόνια από το πρωϊνό της 21ης Ιούλη όταν έντρομοι βγήκαμε στους δρόμους με την αγωνία και τον φόβο από τον ισχυρότερο σεισμό στο Αιγαίο που συντάραξε την Κω.
Η ψυχραιμία και τα γρήγορα αντανακλαστικά μας στην αντιμετώπιση της καταστροφής κράτησαν το νησί όρθιο.
Σχολεία, εκκλησίες, λατρευτικοί χώροι, ιστορικά μνημεία, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, ιδιωτικά κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κατέστησαν ακατοίκητα ή απροσπέλαστα, χάθηκαν δύο ανθρώπινες ζωές.
Η καλή οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμούκαι η μεθοδική αντιμετώπιση της κατάστασης βοήθησαν να κρατηθεί όρθιος ο κόσμος και το νησί.
Σε χρόνο ρεκόρ αποκαταστήσαμε την πόλη από τα ερείπια που άφησε ο σεισμός στο πέρασμα του. Οι πολίτες της Κω και οι επισκέπτες έπρεπε να αισθανθούν σιγουριά.
Ο δήμος άμεσα ανέλαβε και κάλυψε την στέγαση και την διατροφή των πληγέντων άστεγων.
Με διαρκή παρουσία και ενημέρωση περάσαμε το μήνυμα της σιγουριάς ότι υπάρχει δομή που στηρίζει το νησί απέναντι στο καταστροφικό συμβάν και φροντίσαμε, με σωστή επικοινωνιακή πολιτική, να περάσουμε μήνυμα ασφάλειας και στις διεθνείς τουριστικές αγορές.
Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης αποκαταστάθηκαν σε ελάχιστο χρόνο.
Ο Δήμος ανέλαβε με δικά του έξοδα και την βοήθεια Κεντρικού Κράτους, Περιφέρειας, Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ενάμιση χρόνο παρέδωσε ασφαλή και ανακαινισμένα πλήρως τα τρία μεγάλα σχολεία που καταστράφηκαν.
Την ίδια περίοδο αποκαταστάθηκαν και όσα είχαν υποστεί λιγότερες ζημιές.
Σε τρεις μέρες μεταφέρθηκαν οι εγκαταστάσεις του χώρου της ΣΕΓΚΕΝ στην απέναντι πλευρά του λιμανιού, αφού δημιουργήθηκαν υποδομές, για να συνεχιστεί ο θαλάσσιος τουρισμός.
Άμεσα φτιάξαμε υποδομές στο λιμάνι της Κεφάλου για να μην αποκοπεί το νησί από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με την υπόλοιπη χώρα, μέχρι να φτιαχτεί, σε 25 μέρες, η κατάλληλη ράμπα στο κατεστραμμένο κεντρικό λιμάνι της πόλης.
Καταθέσαμε πρόταση όχι μόνο αποκατάστασης αλλά και επέκτασης του λιμανιού με τον κατάλληλο μόλο που κάποιοι αρνήθηκαν, χάνοντας έτσι την ευκαιρία για τον μόλο κρουαζιερόπλοιων.
Η υδατοδεξαμενή της Αντιμάχειας αποκαταστάθηκε και εκσυγχρονίστηκε λύνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής.
Είχα την υποχρέωση σήμερα να αναφερθώ σε λίγα από τα πολλά που κάναμε, όχι για προβολή, αλλά για να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους εθελοντές και κάθε απλό πολίτη που βοήθησε εκείνη τη δύσκολη περίοδο και βέβαια το σύνολο των συνεργατών μου που με έκαναν υπερήφανο για την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισαν την κατάσταση.
Πέντε χρόνια μετά, αν είχε γίνει αποδεχτή η πρόταση μας να αναλάβει ο Δήμος και τις εκκλησίες σήμερα θα ήταν έτοιμες.
Η πικρία όμως της καθυστέρησης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, της αποκατάστασης των μνημείων μας, παρά τις τότε προτάσεις μας, καθώς και των λατρευτικών χώρων των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δική μου αλλά και όλων των συμπολιτών μου.
Σήμερα, οφείλουμε να θυμόμαστε, να διδαχτούμε τόσο από τις καταστροφές που πάθαμε, όσο και από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κατάστασης και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να θωρακιστεί καλύτερα το νησί και οι άνθρωποι του από οποιοδήποτε βίαιο, φυσικό ή μη, γεγονός.»