Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γ. ΤΑΛΛΑΡΟΣ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΧΑΗΛ ΣΩΜΟ

01/05/2024
154 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Απόσπασμα από το βιβλίο που εκδόθηκε προς τιμήν του

Κώς, 25η Φεβρουαρίου 2021

Στο χωριό που μεγάλωσα την Αντιμάχεια και στο σχολείο που φοίτησα μπόρεσα νακαταλάβω νωρίς και να διακρίνω ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και πασχίζει να αλλάξειτην μοίρα και την καθημερινότητα των συνανθρώπων του. Υπήρξαν δομές που η παρουσίατους βελτίωσε το βιοτικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων στα χωριάεκτός της πόλεως Κώ.

Αυτόν τον καταλυτικό ρόλο, της παρέμβασης και δημιουργίας σε αυτές τις δομές, έπαιξε οδάσκαλος μου καθηγητής μαθηματικών και γυμνασιάρχης Μιχάλης Σωμός. Δημιούργησεκαι έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τότε.Για τα χωριά της νήσου Κω, δημιουργήθηκε το Γυμνάσιο Αντιμάχειαςαυτό που ακόμα και για τηΡόδο, τότε ήταν εγχείρημα δύσκολο και όνειρο γενεών. Γνωρίζω και θα θυμάμαι πωςτελειώσαμε το λύκειο τα παιδιά των χωριών, μεταφερόμενα καθημερινά (6:30πμ-3:30μμ)με το λεωφορείο στην πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν λοιπόν μάνα εξ’ουρανού ησυνεισφορά του δάσκαλου Μιχαήλ Σωμού στην ίδρυση σχολείου στην Αντιμάχεια, χωριό στο οποίο μεγάλωσε και οίδιος με τους γονείς του σε πολύ δυσκολότερα για την παιδεία χρόνια, μεταπολεμικά.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε η παράλληλη κοινωνική του δραστηριότητα, η συμμετοχή και οι άριστεςσχέσεις με όλο τον κόσμο που είχε ως εκπαιδευτικός και με τις προϊστάμενες αρχές στο νομόΔωδεκανήσου (Ρόδος). Τη δε πολιτεία υπηρέτησε αργότερα και ως κοινοτάρχης υπηρεσιακός στην Αντιμάχειααφήνοντας και εκεί σημάδια από το δημιουργικό του βίο. Δίκαια λοιπόν φέρει το όνομάτου το γυμνάσιο Αντιμάχειας, μια αναγνώριση του έργου του και από την ίδια την πολιτεία.

‘’Δάσκαλε, ήμαστε υπόχρεοι και σε ευχαριστούμε για τον αγώνα που έδωσες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκπαίδευσης στην Ιπποκρατική Κώ. Εύχομαι να είσαι πάντα ακμαίος και να απολαμβάνεις τη ζωή, την οικογένεια και τους φίλους σου. Αυτούς τους δασκάλους έχει ανάγκη η πατρίδα μας!’


Κώς, 1ηΜαϊου 2024

Αείμνηστε δάσκαλε.

Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας μας πάντα, παρών και
 στα δρώμενα του ΔΙΙΚ, το ΔΣ εκφράζει τα θέρμα συλλυπητήρια στους οικείους σου και σε χαιρετά στο τελευταίο σου ταξίδι. Εύχεται αιωνία σου η μνήμη στους συγγενείς και φίλους σου.

Θα σε θυμόμαστε με νοσταλγία δάσκαλε από την Αντιμάχεια μας.


 Γεώργιος Η. Τάλλαρος, Ιατρός 

τΠρόεδρος ΙΣΚΩ 

ΓΓΔΙΙΚΩ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αδικημένα παιδιά
Αδικημένα παιδιά 01/05 - 14:36
Κοινωνία
Σωστά οι παλιοί καθηγητές που άφηναν στάσιμα στην ίδια τάξη τα παιδιά αντί να τα βοηθήσουν και τους κατέστρεφαν την μαθητική ζωή τραυματίζοντας τα για πάντα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ