Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γ. Χ. Πασσανικολάκης: Ο (επαρχιακός) δρόμος είχε τη δική του πολιτικο-δημοσιογραφική… υστερία

25/01/2024
664 Εμφανίσεις
9 Σχόλια

ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΑΚΚΟΥΒΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΩΣ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΑΙ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ

Ας αφήσουμε το κυνήγι μαγισσών και να εκληφθεί η κριτική των μέσων ως εποικοδομητική στήριξη για καλυτέρευση του παραγόμενου έργου 

Και τώρα, που έκατσε η επικοινωνιακή σκόνη, έπεσε η λάσπη (εντός κι εκτός Κω, γνωστών κι αγνώστων, πολιτικών και μέσων), αλλά και ρίχτηκε η απαραίτητη άσφαλτος στο κάκιστο οδικό μας δίκτυο (που, από αυτονόητο έγινε ζητούμενο), ήρθε η ώρα του από-λογισμού, μακριά από…“αίματα”, “προμαζέματα”… και “σκηνοθετημένα” δημοσιεύματα.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ – ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

 1. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κω είναι κάκιστο και γερασμένο. Το ρεπορτάζ του “ΒτΚ” ανέδειξε – για μια ακόμη φορά – τις προβληματικές υποδομές του νησιού μας που όλοι μαρτυρούν, πλην ενός που το βρίσκει… καλό. Ακόμη κι ο κ. Χατζημάρκοςτο παραδέχτηκε. 
 2. Η… επίμαχη λακκούβα δεν ήταν… χτεσινή, όπως και πολλές άλλες στο οδικό δίκτυο. Οι καταγγελίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “ΒτΚ” κι άλλων τοπικών μέσων, πολλές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 
 3. Η επικινδυνότητα για τους οδηγούς, κυρίως των δίκυκλων, μεγάλη από τους διάσπαρτους… κρατήρες.Ειδικά, όταν έβρεχε το έπαιζες κορώνα γράμματα. Στου Σκλαβενίτη έκανες το σταυρό σου. 
 4. Η ιστορία της λακκούβας μετατράπηκε σε… “υστερία”, γιατίο Περιφερειάρχης την ανέδειξε σε ζήτημα… τάξεως κι ηθικής. Την ατυχέστατη αναφορά του περί αυτοδικίας των αστυνομικών (που δεν στοιχειοθετείται κατά δήλωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Χατζηάμμαλου), διαδέχτηκε η επιμονή του, όπως και της καςΣβύνου για “σκηνοθετημένο”– “στημένο” ρεπορτάζ για να τους πλήξουν. Γεγονός που καταρρίφθηκε από την τεκμηρίωση του ρεπορτάζ, αλλά και από την κοινή λογική… Ότι οι αστυνομικοί δεν θα μπορούσαν να είναι πολιτικοί αντίπαλοι,πως ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ανωτέρων κι όχι της εφημερίδας – ρεπόρτερ, κι ότι αντιμετώπισαν ένα περιστατικό ως έκτακτη ανάγκη, μ’ ό,τι μέσα κι υλικά είχαν. 
 5. Οι αναφορές Χατζημάρκου και Σβύνου περί “στησίματος” του ρεπορτάζ ήταν λογικό να προκαλέσουν την αντίδραση της εφημερίδας.Ήταν επόμενο ν’ απαντήσει ο εκδότης Φ. Ιωαννίδης διότι θιγόταν η τιμή κι η αξιοπιστία ενός μέσου που διατρέχει μισό αιώνα ζωής. 

Προσωπικά, θεωρώ πως, σε τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει το ίδιο το μέσο να εξετάζει τα λεγόμενα των καταγγελλόντων. Εφόσον έχουν τηρηθεί οι δημοσιογραφικές αρχές, θα πρέπει να ζητείται ν’ ανασκευάσει ο/η καταγγέλλων/ουσα (άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε… όλοι), κι αν δεν επέρχεται σασμός, να προβαίνει στις δέουσες νομικές ενέργειες, όχι γιατί πρέπει να διαιωνίζει την… κόντρα, αλλά για να μην υπάρχουν σκιές.

 1. Αναδείχθηκε η συγκρουσιακή λογική των εξουσιών, σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το ποιος θα επικρατήσει, ποιος θα εμφανιστεί ως θύτης και ποιος ως θύμα, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα με το κακό οδικό δίκτυο και τη μη λειτουργική εργολαβία. Γι’ αυτό και κούρασε. 
 2. Προκάλεσε όμως προβληματισμό, σε όσους παρακολουθούσαν το… σήριαλ της λακκούβας (μέσα από ΜΜΕ εκτός Κω), η επίθεση της Περιφερειακής Αρχής στο “ΒτΚ”, επιβεβαιώνοντας πως έχουν αλλεργία σε όσους τους ασκούν κριτική (θεωρώ καλόπιστα).

Στοχοποιήθηκε δε, εντός κι εκτός Κω, χωρίς ίχνος δεοντολογίας κι ηθικής, η ρεπόρτερ Χ. Χριστοφή, η οποία - παρά τις προσωπικές και διαχρονικές ενστάσεις του γράφοντα για το ποιοι και πως εκπροσωπούν ένα μέσο – αποδεικνύει ότι… τρέχει παντού. Η υποκρισία όμως είναι πως, μέχρι πρότινος, για ορισμένους από τους τιμητές ήταν η… εκλεκτή.

Προβληματίζει, επίσης, η έλλειψη σύμπνοιας από τα τοπικά ΜΜΕ (πλην του ξεκάθαρου “Σταθμού”) σε κάτι που έχουν αναδείξει πολλάκις από τα μέσα τους.Το μήνυμα που πέρασαν στους συμπολίτες μας είναι ότι θα πρέπει να σκέφτονται δυο και τρεις φορές για να εκφράσουν δικαιολογημένα παράπονα, κι αυτό αποτελεί πλήγμα για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. 

 1. Τα γραφόμενα του Φαίδωνα παραποιήθηκαν, εντέχνως, για να μην ασχολούνται οι πολίτες πλέον με το κακό οδικό δίκτυο και την κριτική στον Περιφερειάρχη από κεντρικά ΜΜΕ, συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών κι αντιπολίτευση. 

Η λεκτική υπερβολή του Φαίδωνα περί αίματος απαντώντας στην Έπαρχο, προφανώς, ήθελε να καταδείξει την έντονη και συνεχιζόμενη αγωνία των συμπατριωτών μας για να μη συμβεί το κακό, ενώ η αναφορά του στον Μ. Ναβροζίδηουδεμία σχέση είχε με ρατσιστική αναφορά περί Κωων και μη. 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 1. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν είναι αντάξιο του νησιού μας κι η ευθύνη βαραίνει την Περιφερειακή Αρχή Χατζημάρκου, που διοικεί εδώ και 9 χρόνια.
 2. Επίσης, το δημοτικό οδικό δίκτυο της Κω είναι κακό και γεμάτο μπαλώματα, κι οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τη Δημοτική Αρχή Νικηταρά (και τις παλιότερες Κυρίτση και Καΐσερλη). Και μπορεί ο Δήμαρχος να τήρησε σιγή ιχθύος για όσα διαδραματίστηκαν, όμως το επαρχιακό δίκτυο ανήκει στο νησί μας. 
 3. Το σήριαλ της λακκούβας αποκάλυψε την αδυναμία της Περιφέρειας (κι αναφέρομαι σε πολιτικές ευθύνες, γιατί οι υπηρεσιακοί είχαν πράξει τα δέοντα κατά δήλωση Περιφερειάρχη) να ελέγξει τις εκτελούμενες εργολαβίες και να κηρύξει έκπτωτους όσους κωλυσιεργούν
 4. Η αδυναμία ελέγχου (για να μην αδικήσω την Περιφερειακή Αρχή) αφοράκαι τους Δήμους. Πολύ σωστά ο κ. Χατζηάμμαλος έθεσε θέμα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στον πρώτο βαθμό, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αμεσότερα. Θυμηθείτε την περίπτωση υπερχείλισης του ρέματος στο Ψαλίδι, όπου τελικάπαρενέβηη ΔΕΥΑΚ (δεν έγινε ανάλογη αναφορά… αυτοδικίας), κι ας έχει την ευθύνη η Περιφέρεια κι ο συμβληθείς εργολάβος.
 5. Αν βγήκε κάτι καλό, μετά το ντόρο, ήταν ότι εμφανίστηκε εργολάβος που έκλεινε λακκούβες, δείχνοντας πως κι ο άγιος φοβέρα θέλει, διότι αν δεν κλάψει το παιδί, δεν έχει γάλα. Τουλάχιστον έκλεισαν οι πιο… χτυπητές. 

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ 

Το ότι έκλεισαν κάποιες λακκούβες δεν σημαίνει ότι φτιάχτηκε το οδικό δίκτυο. Θα πρέπει κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Έπαρχε, αγαπητοί επαρχιακοί σύμβουλοι να κάνετε την Κω ένα νησί που αξίζει να ζεις και αξίζει να την επισκέπτεσαι. Αναβαθμίστε τις υποδομές του νησιού άμεσα. 

Ο καθένας έχει το ρόλο του, είναι διακριτός και δεν υπάρχουν… μάγισσες για να συνεχίσουμε το κυνήγι. Η εφημερίδα θα πρέπει να συνεχίσει ν’ ασκεί κριτική και σ’ άλλα θέματα, πάντα στο πλαίσιο αρχών και δεοντολογίας. Και σεις ν’ ασκείτε πολιτική, λαμβάνοντας την κριτική ως εποικοδομητική στήριξη (κι όχι ως “πόλεμο”) για καλυτέρευση του έργου σας. 

Το σημείο που συναντιούνται οι δρόμοι ενός μέσου κι ενός πολιτικού είναι σε έργα και δράσεις προς όφελος των πολιτών που θέλουν λύσεις, κι όχι ανούσιες κι ανέξοδες κόντρες επικράτησης.


Υ.Γ.: ΩΡΑΙΟΙ… ΦΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΣ: Πριν 10 χρόνια, ο γράφων με την αείμνηστη φίλη Κατερίνα (χωρίς να είμαστε στο μέσο, και μάλιστα αμμισθί) και τον Στάθη(που συνεχίζει) είχαμε βάλει πλάτηγια να συνεχίσει η εφημερίδα τη λειτουργία της.Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην πάρω θέση, όχι συντεχνιακά, αλλά αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

ΕΥΓΕ ΜΕ… ΚΡΙΤΙΚΗ: 10 χρόνια μετά, ο αείμνηστος Γ. Ιωαννίδης θα έλεγε το γνωστό… εύγε στον Φαίδωνα, στον Στάθη και στην ρεπόρτερ Χαρίκλεια.Ο ρόλος των μέσων είναι διαμεσολαβητικός, ν’ αφουγκράζεται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών, ν’ ασκεί κριτική, να παίρνει θέση κι ας μην αρέσει πάντα, να βγάζει στο προσκήνιο το ρεπορτάζ, ώστε θίγοντας τα κακώς κείμενα ίσως και να διορθωθούν.


Σημείωση: Το άρθρο αφιερώνεται στους αναγνώστες της εφημερίδας του “BτK, που τη στηρίζουν τόσα χρόνια. Γράφτηκε για την έντυπη έκδοση του “Βήματος”, και παρακαλώ η αναδημοσίευση, είτε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, είτε σ’ άλλο μέσο να γίνει χωρίς σχόλια, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία, προσβάλλουν συνανθρώπους μας, και θα έπρεπε να σταματήσει, χτες, αυτή η ανθρωποφαγία. 


Γράφει ο Γιώργος Χ. Πασσανικολάκης


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 9
Giannhskos
Giannhskos 26/01 - 21:52
Αισχος
Η ουσια ειναι μια.Το οδικο δικτυο της Κω ειναι χαλια.Δεν μπορει να διαφημιζεται παντού και να καμαρωνουν ολοι με αυτα τα χαλια.Δεν ειναι δυνατον να σκοτώνονται τοσα ατομα στους χαλια δρομους του νησιου στο ετος 2024.Δεν με νοιαζει ποιος θα φτιαξει τους δρομους.Απαιτω και ολοι αυτο πρεπει να κανουμε να φτιαχθουν οι δρομοι του νησιου.
Εκδορέας
Εκδορέας 26/01 - 17:59
Ελεύθερος Τύπος
Δυστυχώς οι περισσότεροι που γράψατε σχόλια είσαστε ψυχοπαθείς επικίνδυνοι για την κοινωνία οποιαδήποτε περιοχής της Ελλάδας. Γράφετε εδώ για ανθρωποφάγους, σιχαμένους Κώους....ρεεεε τον Κολοκοτρώνη ποιος τον έκλεισε στο μπουντρούμι;;; τους περισσότερους ήρωες της επανάστασης που σκότωσαν και άφησαν να πεθάνουν στη ψάθα ποιος;;Και ποιος σκότωνε τον άλλο στον εμφύλιο για άλλους συμμοριτοπόλεμο;;Οι Κώοι μήπως;;;Εγκλήματα όλων των ειδών οι Κώοι τα κάνουν;;Γράφετε εδώ για το Βήμα της Κω, ρεεε ψυχοπαθείς εάν ήταν σαν εσάς καθάρματα οι δημοσιογράφοι του...τα σχόλια σάς δεν θα περνούσαν!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/01 - 08:11
Κως
Ενας ειναι ο βασικος υπευθυνος και εχει ονομα. Πρωην επαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ. Ειναι δυνατον 4 χρονια να μην κανει τιποτα για λακουβες, και σκουπιδια στα χορταριασμενα χαντακια? Αν δεν εκανε το λαθος ο χατζημαρκος να βγει και να πει αυτα που ειπε, ακομα οι λακκουβες θα ηταν εκει. Εξισου σοβαρη ευθυνη εχουν και οι επαρχιακοι συμβουλοι, που σαν γλαστρες, αδιαφορουν και δεν ζητουν να γινουν τα αυτονοητα. Δυστυχως δεν υπαρχει σε ολους αυτους το μερακι, και η αγαπη για το νησι!!
Νίκος Νταβραζος
Νίκος Νταβραζος 26/01 - 02:04
Σύμφωνος με Φρούτα του Δασους
Πραγματικά οι ντόπιοι είναι ότι πιο σιχαμενο έχω γνωρίσει. Εκμετάλλευση των τουριστών, εποχικά εργαζομενων, ένστολων και ανθρώπων που έρχονται σε έκτακτες ανάγκες. Νοσοκομείο δεν έχουν, φιλόξενοι δεν είναι γιατί δεν έχουν ανάγκη τα παίρνουν από τους τουρίστες, τσακώνονται μεταξύ τους, δεν σέβονται τους άλλους τους εαυτούς τους ακόμα και την ίδια την φύση( πολλές κακοποιήσεις ζώων). Είστε αυτό που σας αξίζει μποχαλοι!
 Φρούτα του δάσους
Φρούτα του δάσους 26/01 - 01:01
Άνθρωποι μικροί, νησί πεθαμένο
Τι ανθρωποφαγια είναι αυτή ρε παιδί μου σε τούτο το νησί. Ουτε 10 χρονια δεν εχω εδώ και σας εχω σιχαθεί για το δηλητήριο που ρίχνετε ο ενας στον άλλο. Τα αυτονόητα λέει και αντι να συσπειρωθειτε για το καλο του τόπου σας, έχετε πέσει να τον φάτε και αυτόν και το μέσο. Αν δεν τα έλεγαν πάλι θα γραφατε ότι τα παίρνουν. Δεν τα έχω ξαναδεί πουθενά αυτά
ΑΠΟΡΙΑ
ΑΠΟΡΙΑ 26/01 - 00:58
Ελλαδαρα
Στην ελλαδαρα οτι δηλωσεις εισαι. Ο Χατζημαρκος εβγαλε μια αποφαση απο το Διαυγεια. Η δαιμονια ρεπορτερ εργαζεται ως καθαριστρια. Που το κακό; οταν οι αστυνομικοί κανουν οτι θέλουν παριστανοντας του εργατες-μηχανολογους. Η ρεπόρτερ δεν φοραει κρανος με την καλυψη τους,εεε μη σας φανει παραξενο αν δουμε καποιον σκουπιδιαρη(τους σεβομαι απολυτα) να αναπληρωνει τον καρδιολογο στο νοσοκομειο.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 25/01 - 23:08
Όχι Γιώργο
Θα σεβόμουν όσα έγραφες αν δεν προσπαθούσες να στρογγυλέψεις σε όλο σου το κείμενο υπέρ του μέσου. Μιλάς αλήθεια για νομικές ενέργειες; Εδώ καπατήθηκε κάθε είδους πνευματικό δικαίωμα από το μέσο. Είναι δυνατόν να επικροτείς την φράση αίματος; Δηλαδή όταν ένας συμπολίτης μας σκοτώνεται στην άσφαλτο ο Δήμαρχος ή η Έπαρχος θα είναι φονιάδες; Τέλεια!!! Θέλεις λοιπόν μια κοινωνία αίματος; Η κριτική σου στον Έπαρχο της τετραετίας που είναι; Ανέλαβε εκείνη την ημέρα η νέα Έπαρχος. Επιλεκτική κριτική λοιπόν; Αυτά. Θλίβομαι . Όσο για τα επικοινωνιακά τεχνάσματα κάνουν μπαμ. 20 ημέρες και το παίζετε ψηλά. Η δημοσιογραφία σας μια λακκούβα. Πόλεμος με το εγώ σας.
miranta
miranta 25/01 - 19:27
Βασικα
Δεν κάνει ένα μέσον αξιόπιστο επειδή έχει μισό αιώνα ζωής.Δεν γράφουν σε αυτό οι ίδιοι άνθρωποι από την μια και από την άλλη ξέρουμε ότι πολλοί το αγόραζαν απλά επειδή ήταν Κωοι.Ναι παλιά καλό ήταν να υπήρχε μια εφημερίδα του τόπου σου,σήμερα ποιος ο λόγος ύπαρξης;Θα μου πεις εδώ υπάρχουν site γράφοντας κάτι ένας «δημοσιογράφος» κάθε δυο εβδομάδες και μεταφέροντας Ίδη ‘σείς,κυρίως από περιφερειακά γραφικά αλλά sites.Μην ξεχνάμε και τις αναγγελίες κηδειών ,πανελλήνιες όχι τοπικές.ΤΩΡΑ από την στιγμή που χρειάζεται να γράψετε κάτι ,αυτό φανερώνει από μόνο του ότι κάτι δεν έγινε σωστά.
ΦΙΜΩΣΗ
ΦΙΜΩΣΗ 25/01 - 17:44
Φιμωση
Ο κ.Πασσανικολακης θελει την επιλεκτικη κριτική. Να τον διαβάσουμε αλλα να μην.απαντησουμε. Φασισμος.Επειδή και εγω γνωρίζω την Κατερινα μας. Νομίζω θα διαφωνούσε, αν μιλαγε με την πένα της θα εκοφταν πολλοι. Εξάλλου οταν ειχε αναλαβει γραφειο τυπου του ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ θυμόμαστε όλοι την αποψη της για τη Χαρικλεια. Απο εκει και περα η εφημεριδα να αναλαβει και τις ευθυνες της στο θεμα μισθοδοσιας και ασφαλισης.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ