Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γ. Χατζημάρκος: Σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

26/04/2024
94 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τη δυναμική που παρουσιάζει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου φέτος στον τουρισμό τόσο στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις όσο και στις τιμές των δωματίων, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το διάστημα που διανύουμε δεν υπάρχει κάτι αρνητικό να απειλεί το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά και τόνισε ότι ακόμα και κατά τις μέρες της έξαρσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή οι τάσεις ήταν αυξητικές.

Από τα στοιχεία που παρέθεσε προκύπτει ότι η Ρόδος και η Κως κρατούν τα σκήπτρα φέτος στην περιφέρεια και καταγράφουν αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό, έναντι της Σαντορίνης και της Μυκόνου που φαίνεται ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα και για τις δύο κατηγορίες.

«Πρόκειται για αξιόπιστα στοιχεία καθώς προέρχονται από οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η περιφέρεια. Οι μεγάλες πλατφόρμες online κρατήσεων, μας δείχνουν ότι το νότιο Αιγαίο αυτή τη στιγμή πουλάει μεσοσταθμικά με 7% αύξηση στην τιμή δωματίου σε σχέση με πέρσι, και επίσης μας δείχνει μία αύξηση 14% στην Κω για κλεισμένες πληρωμένες διανυκτερεύσεις και 17% στη Ρόδο, δύο περιοχές που ανεβάζουν την περιφέρεια.

Έχουμε συγκράτηση από Σαντορίνη και Μύκονο οι οποίες κινούνται από -0,2% έως +0,4% από εβδομάδα σε εβδομάδα σε σχέση με το 2023 και κρατάνε τα περσινά νούμερα αλλά με πολύ μεγαλύτερη τιμή δωματίου από τη Δωδεκάνησο» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος .

Αναφερόμενος στις αεροπορικές θέσεις αφού υπογράμμισε ότι η Ρόδος και η Κως συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα καταγράφοντας και πάλι διψήφια αύξηση πρόσθεσε τα εξής: «Έχουμε αύξηση 6,8% σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις τακτικές πτήσεις και μαζί με τα τσάρτερ αυτό φτάνει και αλλάζει από νησί σε νησί και κυμαίνεται από 4% έως και φτάνει μέχρι και 18% στη Ρόδο. Στην Κω είναι 15%».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο αρνητικό νούμερο και ότι στοιχεία υπάρχουν είναι θετικά. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι με διψήφιο νούμερο το οποίο είναι πολύ υψηλό. Πάντως όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος αυτό δε σημαίνει ότι έτσι θα κλείσει η χρονιά αλλά γίνεται αναφορά στο τι αποτυπώνεται τώρα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Σε ότι αφορά τις πτήσεις τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα. Δείχνουν τη δυναμική που υπάρχει καθώς δεν θα προγραμμάτιζε καμία εταιρία τόσες πολλές πτήσεις αν δεν εισέπραττε από τις αγορές της ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Τα πρώτα στοιχεία είναι καλά και δεν έχουμε κάτι που να μας δίνει αγωνία γιατί περιμέναμε να δούμε τον πόλεμο στα βόρεια με την Ουκρανία και στα νότια με την επίθεση στη Γάζα και στο Ιράν αλλά οι κρατήσεις αυξάνονται.

Αυτό δείχνει έναν πλανήτη που κινείται σε μία λογική ότι έχει μάλλον προεξοφλήσει το κακό αλλά με αυτούς που μιλάμε μας λένε ότι περιμέναμε μία εβδομάδα δύο εβδομάδες να δούμε τι θα γίνει και οι όλοι οι δείκτες είχαν… τσιμπήσει.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη από όπου αντλούμε τους πελάτες μάλλον αυτά τα έχουν προεξοφλήσει καθώς και το ότι ο πλανήτης θα έχει μία συνεχή αναταραχή με αποτέλεσμα και τα αεροπλάνα συνεχίζουν να πετάνε με πολύ καλές πληρότητες. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια κάμψη, την εβδομάδα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και της απάντησης είχαμε μία αγωνία. Αλλά η εβδομάδα αυτή έδειξε 1% πάνω σε κρατήσεις.» δήλωσε επίσης ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι η περιφέρεια παρακολουθεί συνεχώς τα στοιχεία.

Ο περιφερειάρχης έκανε επίσης αναφορά και στις εκθέσεις λέγοντας ότι η περιφέρεια έπαψε πλέον να συμμετέχει με δικό της περίπτερο σε αυτές καθώς έχει δώσει το βάρος στην ψηφιακή διαφήμιση και προβολή των νησιών. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στην έκθεση τουρισμού του Λονδίνου το Νοέμβριο η περιφέρεια να πάρει μέρος μεν με δικό της περίπτερο αλλά αυτό θα έχει ως θέμα του τη βιωσιμότητα.


«Σε ότι αφορά τις εκθέσεις έχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε στις μεγάλες διοργανώσεις και τα χρήματα που δίναμε για τα περίπτερα τα έχουμε ρίξει στο ψηφιακό περιβάλλον. Στόχος μας είναι να κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων, και έχουμε βελτιώσει τα αποτελέσματα σε όλα τα νησιά.

 Αν το Νοέμβριο πάρουμε μέρος στην έκθεση στο Λονδίνο με φυσικό περίπτερο (θα το δούμε αυτό ) θα είναι μονοθεματικό περίπτερο με θέμα την βιωσιμότητα. Είμαστε μία περιφέρεια που μπορούμε να πάρουμε μέρος παρουσιάζοντας ένα τέτοιο περίπτερο. Λίγες περιφέρειες στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα τέτοιο περίπτερο, είναι κάτι που το σκεφτόμαστε» κατέληξε ο περιφερειάρχης .

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης μιλώντας για τον τουρισμό και με την ιδιότητα του τουριστικού πράκτορα υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα και για το 2025, καθώς αναμένονται περισσότερες αεροπορικές θέσεις και μεγαλύτερης διάρκειας σαιζόν.


«Αυτή την περίοδο ήδη σχεδιάζεται το 2025. Οι βασικές μας αγορές όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και η κεντρική Ευρώπη ήδη προγραμματίζουν τον αριθμό των θέσεων και είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδιάζονται σε θετικό κλίμα. Άρα και για το 2025 επειδή έχουμε πολύ δυνατές κρατήσεις εξαργυρώνουμε αυτό το πολύ καλό κλίμα καθώς σχεδιάζονται πτήσεις την επόμενη σαιζόν σε μεγαλύτερη διάρκεια και με περισσότερες θέσεις» ανέφερε.


rodiaki.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ