Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

H Ελλάδα που ξέχασε να καλλιεργεί - Η αγροτική Κως και η Ρόδος, δύο παραδείγματα της αποξένωσης του Έλληνα από τη γη του

22/02/2024
1739 Εμφανίσεις
9 Σχόλια

Η αγροτική Κως και η αγροτική Ρόδος είναι δύο παραδείγματα της αποξένωσης του Ελληνα από τη γη του: πέθαναν και οι δύο τη δεκαετία του ’60, όταν άρχισε ο τουρισμός. Ετσι, όμως, και υπάρξει καμιά κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος, θα χρειαστούν δυο γενιές για να ξαναμάθουν να καλλιεργούν. Οσοι δεν μεταναστεύσουν… 

Τώρα που τα τρακτέρ είναι στην Αθήνα και οι αναδιαρθρώσεις στην ημερήσια διάταξη, επαναφέρω έναν παλιό μου προβληματισμό που είχα κάθε φορά που πήγαινα για διακοπές στα Δωδεκάνησα. Στην Κω και στην Ρόδο που είναι μεγάλα νησιά με ορεινούς όγκους (άρα νερό) και πεδινές εκτάσεις (άρα χωράφια προς καλλιέργεια), κάθε χρόνο πάνε πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες. Αυτοί θέλουν να φάνε. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες με την τουριστική κίνηση στο απόγειο της, κάθε πρωί καταφθάνουν με τα πλοία δεκάδες νταλίκες φορτωμένες με κηπευτικά. Τομάτες, αγγούρια, πατάτες, κρεμμύδια, παντζάρια, μαρούλια και όλα τα συναφή της ελληνικής γης και της πολυδιαφημισμένης μεσογειακής διατροφής μας. 

Οι νταλίκες φορτώνονται με προϊόντα στην λαχαναγορά του Ρέντη. Αν κάποιος από σας πάρει το αυτοκίνητο και διασχίσει τα δυο αυτά μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων, είτε τον δρόμο Ρόδο-Λίνδο είτε τον δρόμο Κως-Κέφαλος, θα διαπιστώσει ότι δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν απέραντα χωράφια, όχι απλώς ακαλλιέργητα αλλά και ολοφάνερα χέρσα επί πολλά χρόνια. 

Οποιος έχει ζήσει λίγο σε χωριό κι έχει περιποιηθεί περιουσία, μπορεί αμέσως να διακρίνει το χωράφι που εγκαταλείφθηκε οριστικά στην τύχη του. Κι αν ανέβει κάποιος στην ταράτσα κάποιου από τα δεκάδες πεντάστερα ξενοδοχεία που στέκουν στην σειρά, θα δει αμέσως ότι πέρα από το γκαζόν που οριοθετεί τις πισίνες και τους κήπους, υπάρχει κρανίου τόπος.

 Πηγαίνω τακτικά στα δυο αυτά νησιά και αναρωτιόμουν πάντα για ποιο λόγο κάποιοι από τους κατοίκους τους δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γη.

 Κάποτε στην Κω υπήρχαν πέντε βιομηχανίες τομάτας, από την τομάτα ζούσε το νησί. Τώρα οι χωριάτικες σαλάτες που σερβίρονται στα ξενοδοχεία παράγονται από τομάτες που έρχονται από την Θήβα ή την Ιεράπετρα. 

Γιατί; Οι περισσότεροι έχουν χωράφια, αν τους βάλουν κηπευτικά την καλοκαιρινή σεζόν, θα βγάλουν πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που βγάζουν σήμερα. Καθότι σήμερα δουλεύουν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία και σε παράπλευρες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ τον χειμώνα παίρνουν το επίδομα ανεργίας. 

Ζήτημα αν μαζεύουν ένα χιλιάρικο τον μήνα καθαρά. Με ένα στρέμμα πατάτες ή τομάτες ή αγγούρια ή μαρούλια (για τα χάμπουργκερ) προφανώς θα βγάλουν πολύ παραπάνω. 

Εντάξει η γη είναι δύσκολη και κουραστική, έχει και πολλά ρίσκα. Αλλά η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη, τα ξενοδοχεία και τα φαγάδικα ψάχνουν ντόπιο προϊόν για να δώσουν στον τουρίστα. Ναι, θα σκύψεις, θα κουραστείς, θα σκονιστείς, αλλά και χρήμα θα βγάλεις και δεν θα ‘χεις κανέναν κερατά πάνω απ’ το κεφάλι σου.

 Εξ ου και για πολλά χρόνια, αλήθεια σας το λέω, θεωρούσα τους κατοίκους των νησιών αυτών ψιλοτεμπέληδες. Λάθος μου και το διαπίστωσα πρόσφατα, μετά από εκτενείς κουβέντες που έκανα με σοβαρούς ανθρώπους της περιοχής. Η αγροτική Κως και η αγροτική Ρόδος πέθαναν την δεκαετία του ’60, όταν άρχισε να έρχεται ο μαζικός τουρισμός.

 Τα τότε τουριστικά εισοδήματα ήταν απείρως μεγαλύτερα από τα τότε αγροτικά. Ολοι έτρεξαν εκεί. Η πρώτη μετά το ’60 γενιά νησιωτών έχασε την επαφή που είχαν οι πατεράδες τους με τη γη, η δεύτερη γενιά αποξενώθηκε οριστικά και αμετάκλητα. 

Ούτε τεχνογνωσία καλλιέργειας κατέχει πια, ούτε κουλτούρα αγροτικής ενασχόλησης, ούτε τους περνάει καν από το μυαλό η πιθανότητα να ζήσουν κάνοντας τους αγρότες.

 Ενας σημερινός έφηβος από τη Ρόδο ή την Κω δεν διαφέρει καθόλου από έναν έφηβο που έχει μεγαλώσει στην Κυψέλη. Ο τουρισμός, η επιστήμη, το υπαλληλίκι ή το μανατζεριλίκι είναι μέσα στην οπτική του, το προσοδοφόρο φύτεμα τομάτας ή πατάτας δεν υπάρχει ούτε ως θεωρητική πιθανότητα. 

Μήτε το σκέφτεται, μήτε το ξέρει. Είναι άλλη κοινωνία απ’ αυτήν που υπήρχε πριν εξήντα χρόνια. Κι έτσι και υπάρξει καμιά κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος, θα χρειαστούν δυο γενιές για να ξαναμάθουν. Οσοι δεν μεταναστεύσουν…


 Δημήτρης Ευθυμάκης - Protagon.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 9
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/02 - 21:23
Χμ
Μολις διαβασα μια γνωμη ενος δημοσιογραφου. Που ειναι η δημοσιογραφικη ερευνα; Σε ποιον/ους ανηκουν τα χωραφια κατα μηκος των δρομων αυτων; Ποσοι κατέχουν επαρκή αριθμό καλλιεργήσιμων εκτασεων ωστε να μπορουν να διασφαλιζουν τα προς το ζην; Ποιοι ειναι οι πραγματικοι λογοι απομάκρυνσης των Ελλήνων γενικότερα απο την αγροτικη ζωη; Ευθυνεται το κρατος; Γιατι δεν αναρωτιεστε επισης γιατι καθε χρονο ερχονται χιλιαδες νεοι απο τη βορεια Ελλάδα να εργαστούν ως ξενοδοχουπαλληλοι σεζον στα Δωδεκάνησα και δεν πανε να εργαστουν στα χωραφια του τοπου τους; Η αγροτια στη χωρα μας φθίνει! Ειναι μεγαλύτερη η κατιουσα εδω γιατι απλα υπαρχουν ευκαιρίες απασχολησης σε αλλους κλαδους. Και τελος, οποιος δεν εχει εργαστει ως ξενοδοχουπαλληλος δεν εχει ιδεα για τη κουραση σωματική, πνευματικη κ ψυχικη μιλαμε...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/02 - 22:28
Προς ανωνυμο, αυτοαποκαλουμενο προμαζωμα
Αρα εσεις δημιουργήσατε τη κατασταση αυτη. Οπως λες, ηρθατε, πηρατε χωραφια κ φταξατε επιχειρησεις, κ μολις τα οικονομησατε τα βροντηξατε για να μερη σας. Βασικα το ιδιο γινεται κ τωρα οι μισοι επιχειρηματιες του νησιου δεν ειναι κωοι. Εσυ για να εχουμε καλο ρωτημα τι κανεις εδω; Καλλιεργεις τη κωακη γη?? Για πες μας σκληρα εργοζομενε
Ανώνυμος
Ανώνυμος 24/02 - 11:05
Ένα προμάζεμα
Εδώ υπάρχει τεμπελιά θέλουν μόνο το εύκολο χρήμα,άλλωστε ότι υπάρχει στο νησί έγινε από τα προμαζέματα και τα κουβαλήματα, κατά τη δική τους διάλεκτο, αυτοί τους άνοιξαν τα μάτια αυτοί έπαιρναν τα χωράφια-οικόπεδα έχτιζαν τα δούλευαν για κάποια χρόνια και τους τα επέστρεψαν και έτσι ξεκίνησαν οι σημερινοί ξενοδόχοι.Οσο για τους απογόνους είναι για κλάματα.
δημοσιογραφικη ανικανοτητα
δημοσιογραφικη ανικανοτητα 23/02 - 10:01
δημοσιογραφικη ανικανοτητα
Στην πλειοψηφια μπορει και να εχει δικιο ο δημοσιογραφος, δεν παυει ομως να απαξιωνει οσους διαπρεπουν στον αγροτικο τομεα και καταγονται απο το νησι μας. Δηλαδη αν ειναι απο τον Εβρο μορφωμενος και επιλεγει την αγροτια ειναι ειδηση, αλλα αν ειναι απο την Κω δεν ειναι? Καπου και οι δημοσιογραφοι ειδικα του νησιου καλο θα ηταν να αναδεικνυετε πρωτα εσεις τους πετυχημενους μας και να μην περιμενουμε απο τους ξενους
Ανώνυμος
Ανώνυμος 23/02 - 08:15
Πρέπει να συστηθούμε με το χώμα
Ας αρχίσουμε από τα εύκολα , υπάρχουν καλλιέργειες πχ ζωοτροφές που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόπο , να ημερέψουμε τη γη , να κάνουμε την επαφή μαζί της και μετά βλέπουμε …
Μανώλης
Μανώλης 23/02 - 06:39
Αγροτιά
Καλά, χαζοί δεν είναι. Σπέρνουν "φωτοβολταϊκά" (δες τους κάμπους) και θερίζουν Ευρουλάκια. Βάλε και τα επιδόματα, ελαφρύνσεις, τζάμπα το ένα, τζάμπα το άλλο, να ένα καλό γκαραντί εισόδημα φίλοι μου. Εμείς τον π.........ο, συγνώμη στις κυρίες...... Ο εργαζόμενος, ο μικρός επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος δεν πέρνει φράγκο. Ναι το ξέρω, θα μου πείτε, οι Ξενοδόχοι , εσωτερική Ναυτιλία (νησιά), είναι άλλο ανέκδοτο. Τουλάχιστον η δική τους εμπλοκή φέρνει δις στον Τουρισμό και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Νικόλας
Νικόλας 23/02 - 04:01
Ναι μεν αλλά....
Όποιος είν' έξω απ' τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 22/02 - 22:31
αλλα και αλλα
ποιος να ασχοληθεί ?? Αυτο θέλει χρόνο ...εχει δυσκολίες....ασε καλυτερα.... πάμε στον τουρισμό το γρήγορο χρήμα που ρημάζει το νησί μας ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΩ
Κάτοικος κω
Κάτοικος κω 22/02 - 18:10
Κάτοικο κω αλλά με σκέψη
Το πρόβλημα δεν είναι αυτό τόσο όσο η έλλειψη εργατικού προσωπικού που θα μπορέσει να κάνει τόσες χειρονακτικές εργασίες. Από όσο γνωρίζεται ένα άτομο δεν μπορεί να καλλιεργήσει από μόνο του. Μια καλλιέργεια και ειδικά μια κάθετη καλλιέργεια για μεγιστοποίηση κέρδους και όχι όπως τα λέτε θέλει εργατικά χέρια. Τον γιο σας τον στέλνετε σε τέτοια εργασία η μήπως είστε μόνο απορίες. ;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ