Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
και καλή Ανάσταση!!
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η ανακοίνωση της Ι.Μ. Κώου και Νισύρου για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

12/07/2022
97 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 9 Ἰουλίου 2022 ἐψάλη στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Νέας Ἁλικαρνασσοῦ Κῶ ὁ Πανηγυρικός Ἑσπερινός τῶν ἐγκαινίων χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Στόν Ἑσπερινό συγχοροστατοῦσαν οἱ Μητροπολῖτες Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμίας καί Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος, ἐνῶ τῶν Ἱερέων προεξῆρχε ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Ἰβήρων π. Ναθαναήλ. Παρών ἦταν τό σύνολο τῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μέ έπικεφαλής τόν Αἰδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου π. Ἰωάννη Διακοπαναγιώτη, Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Τή στιγμή τῆς ἐνάρξεως τοῦ Ἑσπερινοῦ εἰσῆλθε στόν Ἱερό Ναό ἡ ἱστορική Εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, τοῦ Πετρουμιανοῦ, τήν ὁποία ἔφερε ἀπό τό Πετρούμι ἡ Ἰσιδώρα Μαρκόγλου καί τήν διεφύλαξε ὡς πολύτιμο κειμήλιο ἡ κόρη της Μαριώ Μαρκόγλου γιά νά τοποθετηθεῖ στόν Ἱερό Ναό ὅταν αὐτός θά ἦταν ἕτοιμος. Τό Ἱερό Κειμήλιο, μέχρι τήν ὁλοκλήρωση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, διεφύλαξε μέ σεβασμό ὁ κ. Γεώργιος Σπύρου καί ἡ οἰκογένειά του.

Κατά τή διάρκεια τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ἑσπερινοῦ πραγματοποιήθηκε ὀ καταμερισμός τῶν Ἁγίων Λειψάνων, τά ὁποῖα τήν ἑπομένη τοποθετήθηκαν στήν Ἁγία Τράπεζα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Μέ τήν ὁλοκλήρωση τοῦ Ἑσπερινοῦ ἡ κ. Ἀργυρώ Κατσίλλη, Ἐπίτιμη Πρόεδρος τοῦ Λυκείου Ἑλληνίδων Κῶ, διάβασε ποίημα τῆς κ. Ἕλλης Χόνδρου καί ὁ κ. Ἰωάννης Πεταλᾶς, Ἱεροψάλτης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Παύλου πόλεως Κῶ, εἶπε ἕνα τραγούδι γιά τόν Ἅγιο Γεώργιο. Ἐν συνεχείᾳ ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε τούς παρισταμένους καί ὅσους συνέβαλαν στήν ὁλοκλήρωση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, κάνοντας πραγματικότητα τό ὄνειρο πολλῶν γενεῶν Μικρασιατῶν.

Μετά τό πέρας τοῦ Πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ ἔψαλε Ἐπιμνημόσυνη Δέηση στό μνημεῖο τῶν Πεσόντων Μικρασιατῶν, τό ὁποῖο βρίσκεται ἀπέναντι ἀπό τήν εἴσοδο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ καί φιλοτέχνησε ὁ Δαυίδ Χατζηδαυίδ, Ὑπεύθυνος τοῦ Ἐργαστηρίου Ψηφιδωτῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Τό μνημεῖο χρηματοδότησε ἡ κ. Ἀντωνία Σκαλέρη.

Στόν Ἑσπερινό ἔψαλε χορός Ἱεροψαλτῶν ὑπό τή διεύθυνση τοῦ κ. Γεωργίου Σακέλλη, Καθηγητοῦ Βυζαντινῆς Μουσικῆς Πρωτοψάλτη τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Κῶ καί Προέδρου τῶν Ἱεροψαλτῶν Κῶ. Παρέστη συμπροσευχομένη ἡ γερόντισσα Εὐπραξία, Καθηγουμένη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νεκταρίου Κῶ, μέ τή συνοδεία της.

Τήν Κυριακή 10 Ἰουλίου 2022 τελέσθηκε ὁ Ὄρθρος ἡ Ἀκολουθία τῶν Ἐγκαινίων. Ἀμέσως μετά ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ τέλεσε τή Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος ἀπό τούς Μητροπολῖτες Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμία καί Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομο, ἐνῶ τῶν Ἱερέων προεξῆρχε ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Ἰβήρων π. Ναθαναήλ.

Μετά τή Θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ ἀνέγνωσε τό Σεπτό Μήνυμα τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ἀμέσως μετά κάλεσε νά ἀπευθύνουν λόγο στό ἐκκλησίασμα οἱ Μητροπολῖτες Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμίας καί Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος, καθώς καί ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Ἰβήρων π. Ναθαναήλ.
Ἐν συνεχείᾳ ὁμίλησε ὁ κ. Θεοδόσιος Νικηταρᾶς, Δήμαρχος Κῶ, καί ὁ κ. Ἀλέκος Μαρκόγλου, Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου Μικρασιατῶν Κῶ «Ὁ Ἡρόδοτος». Ἔπειτα, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ ἐπέδωσε στόν κ. Θεοδόσιο Βαρκᾶ, Ἄρχοντα Μαΐστορα τῆς Μ.τ. Χ.Ἐ., τόν Σταυρό τῆς Παμμακαρίστου, πού φέρουν οἱ Ὀφφικιάλιοι τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί ἀπένειμε τόν Χρυσό Σταυρό τῆς ἐν Δωδεκανήσῳ Ἐκκλησίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου στόν κ. Ἐμμανουήλ Τσιγαρᾶ καί στόν κ. Ἀλέκο Μαρκόγλου, Ἐπίτιμο καί νῦν Πρόεδρο, ἀντιστοίχως, τοῦ Συλλόγου Μικρασιατῶν Κῶ «Ὁ Ἡρόδοτος».

Στίς Ἀκολουθίες μεταξύ ἄλλων παρέστησαν ὁ κ. Θεοδόσιος Νικηταρᾶς, Δήμαρχος Κῶ, ὁ κ. Παναγιώτης Ἀβρίθης, Νομικός Σύμβουλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί Ἀναπληρωτής Δημάρχου, ἡ κ. Διονυσία Τελλῆ, Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Δήμου Κῶ, ὁ κ. Βασίλειος Ὑψηλάντης, Βουλευτής Δωδεκανήσου καί Κοσμήτορας τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, ἡ κ. Μίκα Ἰατρίδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ὁ κ. Ἰωάννης Παππᾶς, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ὁ κ. Ἠλίας Καματερός, πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσου, ὁ κ. Γεώργιος Νικιτιάδης, πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσου, ὁ κ. Ἰωάννης Καμπανής, Ἔπαρχος Κῶ-Νισύρου, οἱ κύριοι Γεώργιος Κυρίτσης καί Μιλτιάδης Φάκκος, πρώην Δήμαρχοι Κῶ, ὁ κ. Ἐμμανουήλ Θοδώρου, Ὑποστράτηγος-Ὑποδιοικητής ΑΣΔΕΝ ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ κ. Δημητρίου Χούπη, Ἀντιστρατήγου Διοικητοῦ ΑΣΔΕΝ, ὁ κ. Σπυρίδων Κογιάννης, Ταξίαρχος Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, ὁ κ. Λουκᾶς Θάνος, Ταξίαρχος τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας Διευθυντής Β΄ Ἀστυνομικῆς Διευθύνσεως Δωδεκανήσου, ὁ κ. Γεώργιος Σοφιανίδης, Ἀντιστράτηγος ἐ.ἀ. διατελέσας Διοικητής τῆς 80 ΑΔΤΕ, ὁ κ. Στυλιανός Σεργεντάνης, Ὑποστράτηγος ἐ.ἀ. διατελέσας Διοικητής τῆς 80 ΑΔΤΕ, ὁ κ. Γεώργιος Σταματογιάννης, Διοικητής ΝΑΣ Κῶ, ὁ κ. Ἀριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος τοῦ ΔΙΙΚΩ, ὁ κ. Γεώργιος Χρυσούλακης, Πρόεδρος ΤΕΕ Κῶ, ἡ κ. Σέβη Βλάχου, Ἀντιδήμαρχος Ἀθλητισμοῦ καί Πολιτισμοῦ, ὁ κ. Ἀντώνιος Γιαννικουρής, Πρόεδρος τοῦ ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ὁ κ. Θεοδόσιος Βαρκᾶς, Ἄρχων Μαΐστωρ τῆς Μ.τ. Χ.Ἐ. καί μελετητής τοῦ ἔργου, ἡ κ. Ἐλβάν Κοτζαογλάν, Πρόεδρος τοῦ Βακούφ Κῶ, ὁ κ. Τράμπα Ἰρφάν, Ἰμάμης Κῶ, ὁ κ. Ἀλέκος Μαρκόγλου, Καθηγητής καί Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου Μικρασιατῶν Κῶ «Ὁ Ἡρόδοτος», ὁ κ. Ἐμμανουήλ Τσιγαρᾶς, Ἐπίτιμος Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου Μικρασιατῶν Κῶ «Ὁ Ἡρόδοτος», ὁ κ. Νικόλαος Μανούσης, Ἀντιπρόεδρος τοῦ ΔΙΙΚΩ, ὁ κ. Γεώργιος Τάλλαρος, Γενικός Γραμματέας τοῦ ΔΙΙΚΩ, ὁ κ. Ματθαῖος Καζαμίας, Πρόεδρος τοῦ Συνδέσμου Παλαιῶν Πολεμιστῶν Κῶ καί Ἀπογόνων, ὁ κ. Νικόλαος Ἰτσινές, Καθηγητής, ὁ κ. Ἀνδρέας Χατζημιχαήλ, ὑπεύθυνος Ἐθιμοτύπιας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, καθώς καί ὁ ἐξ Ἑλβετίας Ἄρχων τῆς Μ.τ.Χ.Ἐ. κ. Πουρνάρας μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ.

Στά πλαίσια τοῦ ἑορτασμοῦ τῶν 100 ἐτῶν ἀπό τή Μικρασιατική Καταστροφή, τό βράδυ τῆς Κυριακῆς 10 Ἰουλίου, δόθηκε μέ μεγάλη ἐπιτυχία στό ΔΙΙΚΩ συναυλία μέ μικρασιάτικα τραγούδια ἀπό τόν κ. Μπάμπη Τσέρτο καί τούς συνεργάτες του.

Σημαντική ἦταν ἡ συνεισφορά τοῦ Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Ἐνορίας Αἰδεσιμωτάτου Οἰκονόμου π. Ἀναστασίου Τσουκνιᾶ στήν ὁλοκλήρωση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αναγνώστες
Αναγνώστες 13/07 - 02:08
Εκκλησία
Αν και εκληθει ο οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήρθε προτίμησε να πάει στα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα. Απογοητεύοντας τα Δωδεκάνησα και τους μικρασιάτες που έχτισαν τον άγιο Γεώργιο που ανοίκουν στο πατριαρχείο για να μην κακοκαρδισει τους γείτονες και χάσει το θρόνο και τις ανέσεις του.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage