Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη των τελευταίων ετών για το ελαιόλαδο της Κω

26/11/2022
242 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αυξημένη φέτος και η τιμή του

Ως μία χρονιά “υπερπαραγωγή” χαρακτηρίζουν την φετινή τα ελαιοτριβεία της Κω, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ποσότητες ελαιόλαδου που παράγονται. Μάλιστα είναι τέτοια η παραγωγή, που ειδικά τις πρώτες ημέρες υπήρχε τεράστια λίστα αναμονής στα ελαιοτριβεία της Κω.

Με αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κανείς η τιμή να είναι πεσμένη, σε σχέση με πέρυσι, όμως επειδή το χρυσάφι της Ελλάδος, είναι το λάδι, οι ποσότητες είναι μεγάλες σε σχέση με το εξωτερικό, που οι παραγωγές είναι μικρές, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση, να φέρει και αύξηση στην τιμή.


Δ. Χατζηπέτρος: Ανοιχτά όλο το 24ωρο για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες

Ο κ. Δημοσθένης Χατζηπέτρος (Ελαιουργείο Χατζηπέτρου) δουλεύει όλο το 24ωρο αυτές τις ημέρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς της Κω και των γύρω νησιών. «Είναι μία πολύ καλή χρονιά η φετινή. Μιλάμε για υπερπαραγωγή, διότι όλα πάνε καλά. Έχουμε μεγάλες ποσότητες, έχουμε καλό καιρό και πολύ όρεξη φέτος από όλους. Σε ότι αφορά την διαδικασία, μπορεί να υπήρξε μία μικρή αναμονή, αλλά στο τέλος όλοι εξυπηρετούνται».

Σε ότι αφορά την τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται περίπου στα 4 ευρώ και αυτό ισχύει για όλο το νησί της Κω, ανεξαρτήτως ελαιοτριβείου. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι, η τιμή ήταν περίπου στα 3,50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον έμπειρο ελαιουργό, η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τον Γενάρη, όμως η μεγάλη πίεση είναι τώρα τον Νοέμβρη. «Δουλεύουμε ασταμάτητα όλο το 24ωρο κάθε μέρα διότι είναι οι ανάγκες αυξημένες. Θεωρούμε όμως ότι από τον Δεκέμβρη θα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία οι περισσότεροι παραγωγοί και θα έχει μία πιο ομαλή ροή».


Ν. Καραγκιόζης: Στο φουλ οι μηχανές


Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές και στο ελαιοτριβείο Κουλλιάς, με τον υπεύθυνο κ. Νίκο Καραγκιόζη να μας δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο. « Δουλεύουμε ασταμάτητα διότι είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς ελαιόλαδου στην Κω και στα γύρω νησιά, όμως παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία κυλά χωρίς προβλήματα και με καλή συνεργασία εκατέρωθεν».

«Φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί πήραν ηλεκτρικούς ράβδους για να μαζέψουν τις ελιές και τελειώνουν την διαδικασία της συγκομιδής πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούμε ταυτόχρονα στο ελαιοτριβείο πάρα πολλούς παραγωγούς και να δημιουργείται μία μικρή αναμονή. Όμως θεωρούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν τελειώσει όλοι την παραγωγή λαδιού».


Κ. Παπαδημητρίου: Τεράστιες οι ποσότητες ελαιόλαδου για τα δεδομένα της Κω


Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το ελαιοτριβείο Παπαδημητρίου καθώς η χρονιά είναι εξαιρετική και οι ποσότητες τεράστιες για τα δεδομένα της Κω, όπως μας λέει ο κ. Κων/νος Παπαδημητρίου. «Είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά. Το 2022 είναι έτος υπερπαραγωγής. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Όσο τραβήξει, θα είμαστε εδώ για να βγει το φετινό λάδι».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αν και φέτος η Ελλάδα έχει τεράστιες ποσότητες λαδιού, η τιμή είναι αυξημένη περίπου στα 4 ευρώ το κιλό, διότι η ζήτηση είναι υψηλή και οι παραγωγές σε άλλες χώρες μειωμένες. « Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν το χρηματιστήριο. Για διάφορους λόγους, Ιταλία και Ισπανία δεν έχουν φέτος μεγάλες παραγωγές. Έτσι η Ελλάδα που πηγαίνει καλά, έχει τεράστια ζήτηση για εξαγωγές και έτσι η τιμή ανέβηκε. Οι τιμές βέβαια είναι ενδεικτικές και διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή αναλόγως».

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου, ζητά από τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συγκομιδή κατόπιν συνεννόησης με τα ελαιοτριβεία, προκειμένου να αποφευχθεί η αναμονή. « Τις πρώτες ημέρες υπήρχε λίστα αναμονήε έως 2 ημέρες. Όμως εάν οι παραγωγοί συνεννοηθούν με το ελαιοτριβείο για την ημέρα έκθλιψης, θα βοηθήσει τόσο στη διαδικασία, όσο βέβαια και στην ποιότητα».


Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ