Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η ΠΑΛΑIOΤΕΡΗ ΦΙAΛΗ ΜΕ ΚΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ (;)

13/07/2022
122 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αυτή είναι μια σπάνια φιάλη κόκκινου κρασιού, 70 ετών, μπορεί να την θαυμάσει κανείς στον εκθεσιακό χώρο του κτήματος Ακράνι, στην Μινιέρα της Κω. 

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες άν όχι η παλαιότερη της Κω, παραγωγής του 1952. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι η ιστορία της φιάλης και πως κατέληξε στις εγκαταστάσεις της κυρίας Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου.

Το κρασί παρήγαγε στην Αχούσα του Ζιπαριού ένας πρώην Δήμαρχος της Κω, δικηγόρος, γνώστης του κώτικου κρασιού  και δεινός οινοπαραραγωγός. 

Ο Γιώργης Κουτσουράδης σφράγισε την φιάλη την ημέρα γέννησης του γιου του Αχιλλέα με ένα όρο: να ανοιχτεί στον γάμο του με την μέλλουσα σύζυγό του. Κάτι που όμως δεν έγινε. 

Την σημαντική φιάλη από κόκκινο κώτικο κρασί δώρισε αργότερα,δεκαετία του ΄90, ο Αχιλλέας στην Τριανταφυλλοπούλου κατα την διάρκεια των εγκαινίων της πρότυπης και μοναδικής εκείνη την εποχή ιδιωτικής οινοπαραγωγικής μονάδας της Κω.

Από τότε η φιάλη φυλάσσεται στο μουσείο του κτήματος, από κει μπόρεσα να λάβω την φωτογραφία που μοιράζομαι μαζί σας.

Ο πρώην δήμαρχος έδωσε την ιδέα για την τυποποίηση και την ονοματοδοσία [Θεόκριτος, Απελλής, Βερενίκη, Γλαύκος]  των κρασιών της Κω, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Κω, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η Κως είναι γνωστή ιδίως για τα «ηφαιστειακά» της κρασιά και τους πήλινους αρχαίους αμφορείς.

«Να πίνεις το μαύρο Κώτικο ξηρό κρασί» για το εξαιρετικό κρασί της Κω, ιδίως το μαύρο κόκκινο όπως αυτό της Αχούσας, έχει μιλήσει ο Πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. 

Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα γίνονταν κάθε χρόνο εξαγωγή σταφυλιών στην Αλεξάνδρεια.Ένας από τους παλιούς εξαγωγείς υπήρξε ο προπάππους του Αχιλλέα,ο Σπύρος Γρυπάρης.Είχε σχέση με το Ασφενδιού,καθώς έφτιαξε το πέτρινο γεφύρι του Ζηπαριού και πάντρεψε την κόρη του Μαριώ με τον άρχοντα του χωριού,Θεόφιλο Χατζηστεργο.Η άλλη κόρη του Γρυπάρη,η Κατίνα έλεγε στον εγγονό ης Αιλλέα,ότι στα κοφίνια με τα σταφύλια για την Αίγυπτο,έβαζαν μέσα ως σουβενίρ και καμιά χελώνα.

Από τον Αχιλλέα Κουτσουράδη, τον οποίο ευχαριστώ που μοιράστηκε μαζί μας σημαντικές στιγμές της ιστορίας του νησιού και της οικογενείας του.


Γεωδίφης[geogeodifhs.blogspot]

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ