Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ι. Ρούφα για τα ανταποδοτικά τέλη: Η ανταποδοτικότητα είναι μια απάτη εις βάρος το πολιτών που μένει μόνο στα χαρτιά

30/11/2022
49 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Αποπειράθηκα (πέρσι) με ένα απόφθεγμα από την αρχαία Μεσοποταμία περί της επιστήμης των μαθηματικών και της προσθαφαίρεσης να αποκρυπτογραφήσω το «βάρος» και τα περί ανταποδοτικότητας των τελών.
Επαναλαμβάνω:
Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνόμενους με αυτά και το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.
Είναι σαφές ότι τα τέλη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση δήμου – πολίτη.
Η ανταποδοτικότητα στο δήμο της Κω δεν ισχύει και δεν ισχύει γιατί το σκέλος των εξόδων άρα και των δαπανών άρα και των υπηρεσιών στον πολίτη παραμένει δυσανάλογα μικρό σε σχέση με αυτά που οι Κώοι πολίτες πληρώνουν.
Πως εξηγείτε για παράδειγμα ότι  με απολογιστικά στοιχεία:
Το 2021 εισπράξατε 11,261 εκ ευρώ παρά την  απαλοιφή δημοτικών τελών λόγω πανδημίας, (ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το ποσό πόσες και ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν)
Προσέξτε μιλάμε για το 2021 για το οποίο επαίρεστε ότι κάνατε μεγάλες μειώσεις. Σημειώστε δε, ότι το χρηματικό υπόλοιπο από το 2020 και πάντα με απολογιστικά στοιχεία ανήλθε στα 5,730 εκ. ευρώ προ των τρομερών μειώσεων !
 -δαπανήσατε επιπλέον χρήματα στο όνομα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας (περίπου 1,100 εκ. ευρώ,
-υπερτιμολογείτε τις δαπάνες και υπάρχουν κωδικοί που δεν χρησιμοποιήθηκαν υπέρ των παροχών  του δημότη ούτε χιλιοστό,
δώσατε 400.000 ευρώ στο ΦΟΔΣΑ ΑΕ στο όνομα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ…
Είδατε καμιά διαχείριση του ΧΥΤΑ από τον περίφημο ΦΟΔΣΑ;
Προυπολογίζετε 500.000 ευρώ ετήσια συνδρομή στο ΦΟΔΣΑ. Έναντι ποιων παροχών θα πληρώσει ο Κώος πολίτης άλλο μισό εκατομμύριο ευρώ
-προσλάβατε μεγάλο αριθμό προσωπικού -λόγω πανδημίας –  και παρατείνατε τις συμβάσεις παρατύπως όπως και δικαστικά αποδείχτηκε αυξάνοντας τη  μισθοδοσία.
Πως -παρόλα τα παραπάνω -εξηγείτε το τεράστιο αποθεματικό που προέρχεται από χρήματα των δημοτών;
Γιατί αν προσθέσετε στα 3,632 εκ. ευρώ που μεταφέρετε στον προϋπολογισμό του 2023 και το ποσό που πήρε ο ιδιώτης έχουμε μία από τα ίδια.
Περίπου 5.εκ ευρώ που πρέπει να μεταφραστούν σε υπηρεσίες και δεν αποδίδονται αλλά και δεν δύνανται να αξιοποιηθούν.
Τυχαία ανακαλύψατε τον ιδιώτη;  Καθόλου μα καθόλου τυχαία… Τυχαία η απευθείας ανάθεση –deal;
 Συνειδητή επιλογή και καθόλου τυχαία…
Άλλο 1.5 εκ. ευρώ ,για τον ιδιώτη,προϋπολογίζετε για το 2023.
Για το 2022 είχατε προβλέψει από την είσπραξη των τελών 12.349. Σήμερα μιλάτε για περίπου 10.εκ ευρώ.
Αλήθεια, δεν ξέρω σε ποιους κύκλους κινείστε και δεν αντιλαμβάνεστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει προβεί  σε μακροχρόνιους διακανονισμούς με τη ΔΕΗ άρα και απόδοση των τελών στους δήμους δεν θα είναι άμεση…
Δεν βλέπετε πόσες επιχειρήσεις κλείνουν;
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πολίτης της Κω στην πόλη και κυρίως στα χωριά ένιωσε την παρουσία του δήμου και αν αυτά τα 10.εκ  επεστράφησαν  με τη μορφή υπηρεσιών.
Η πρακτική των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτό δεν γίνεται. Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι χαμηλό και σε κάποιες περιοχές ανύπαρκτο.
Επίσης γνωρίζουμε ότι, λόγω της ανταποδοτικότητας, το ποσό που συνιστά τη διαφορά ανάμεσα στο σκέλος των εξόδων και των εσόδων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς του δήμου.
Φυσικά μπορούσατε να καλύψετε τις ανάγκες του προσωπικού σε ΜΑΠ και γάλα αλλά ούτε αυτό δεν μπορέσατε να κάνετε.
Ο μόνος τρόπος για να επιστραφούν στους δικαιούχους -που δεν άλλοι από τους δημότες -είναι η δραστική μείωση των τελών.
Ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Είναι ο μόνος τρόπος και ο δικαιότερος να επιστραφούν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν για υπηρεσίες που δεν απέδωσε ως όφειλε ο δήμος.
Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη δώστε πίσω τα χρήματα που υφαρπάξατε από τους πολίτες της Κω που μειώσεις ακούνε και μειώσεις δεν βλέπουν.
Το μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πληθωρισμού που ήρθε για να μείνει όσο και αν τον διασκεδάζουμε με το καλάθι του νοικοκυριού επιβάλουν τις μειώσεις των τελών.
Με σπιτικά που την πρώτη βδομάδα του μήνα πληρώνουν λογαριασμούς τη δεύτερη ψυχροζούν και τον υπόλοιπο μήνα υποφέρουν…
Η συγκυρία είναι κομβική και η κοινωνική συνοχή μεγάλο στοίχημα.
Επαναφέρουμε την πρότασή μας  και τις περιπτώσεις των σωματείων πολιτιστικών και αθλητικών δείτε την προσφορά και τη συμβολή τους στη κοινωνία. Χρειάζονται στήριξη. Προχωρήστε στην φοροαπαλλαγή τους.
Κλείνοντας, η ανταποδοτικότητα είναι μια απάτη εις βάρος το πολιτών που μένει μόνο στα χαρτιά και επικυρώνεται με απύθμενη υποκρισία με αυτά που κάθε χρόνο ψηφίζονται αλλά και με αυτά που τα απολογιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν.
Δείτε ακόμα τα όσα η έκθεση του συνηγόρου του πολίτη  αναφέρει για τη σχέση παροχής – αντιπαροχής, για το ρυπαντικό φορτίο, τα τετραγωνικά και την στρεβλή κατάσταση που επικρατεί…
Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Ποιος ρυπαίνει, ποιος πληρώνει και πόσα πληρώνει…
Αντί αυτής, ντύσατε με το μανδύα της υπερφορολόγησης και της υπερκοστολόγησης των παροχών σε μιαν ακραία πέρα από κάθε προηγούμενη φορά.
Τετραγωνίσατε τον κύκλο! Ισχυρίζεστε πλασματικά και ευφάνταστα ότι τα έξοδα για τα 2023 θα είναι περισσότερα από τα έσοδα!
Μένει να δούμε πως θα το καταφέρετε . Η εισήγηση σας εκτός από την  αδιαφορία και την αναλγησία που την χαρακτηρίζει απέναντι στην κοινωνία είναι και αναξιόπιστη.»


Ιωάννα Ρούφα

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Χωριανός
Χωριανός 30/11 - 16:17
Εγκλήματα
Πιο απάτη από την πολιτική σκηνή δεν υπάρχει.μαζεψου πιο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ