Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ιωάννης Φώτης: Ένας μερακλής χορευτής από την Αντιμάχεια της Κω

28/06/2024
1335 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1938 στην Αντιμάχεια. Γονείς του ήταν η Κατερίνα (το γένος Ζαμάγια από το Πυλί) και ο Αντώνης Φώτης. Γιος πολύτεκνης οικογένειας με 11 παιδιά (ο 8ος στην σειρά) ο πατέρας του ήταν γεωργοκτηνοτρόφος και αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες εκείνη την εποχή.

Στην ηλικία των 18 ετών πήγε στην Αθήνα, εργάστηκε σε βιοτεχνία που έφτιαχνε άρβυλα για τον στρατό και μετέπειτα παντόφλες. Ο ιδιοκτήτης - εργοδότης του είχε καταγωγή από την Κω.

Από μικρός στο σχολείο του άρεσε να χορεύει, ειδικά στις εκδηλώσεις με το Νίκο Παππούλη και τον Μιχάλη Καράλιαμη που ήταν και καλοί φίλοι. Επιστρέφει από την Αθήνα και πάει φαντάρος στο Ηράκλειο Κρήτης, στη συνέχεια μετατέθηκε στην Αξιούπολη στο Κιλκίς και πήρε απολυτήριο στρατού από την Αθήνα. 

Αρχικά δούλεψε το φορτηγό Spa του Νικόλα Δανελλάκη (Λούγκος) και στη συνέχεια εργάστηκε στο φούρνο του αείμνηστου Κόλλια σαν οδηγός. Λίγο αργότερα γνώρισε την Ξανθίππη Δανελλάκη και στις 24 / 5/ 1964 παντρεύονται και αποκτούν τρία παιδιά: τον Αντώνη, την Αθανασία και το Νίκο. 

Νεότερος είχε την χαρά να γνωρίσει το Σίμωνα Καρρά και τον Παναγιώτη Μυλωνά όπου πήρε μέρος στην εκπομπή του χορεύοντας σε αφιέρωμα για την Κω. Επίσης, τη δεκαετία του ‘60 ήρθαν Γάλλοι στο νησί και έκαναν διαγωνισμό για παραδοσιακούς χορούς στην Ελλάδα και τα νησιά ο νεαρός τότε Γιάννης κατάφερε να διακριθεί και να πάρει το πρώτο βραβείο.

Το 1972 απέκτησε το δικό του ταξί όπου και εργάστηκε σε αυτό μέχρι την συνταξιοδότηση του. 

Από το 2002 είναι συνταξιούχος και  ζει φιλήσυχα με τη σύζυγο του Ξανθίππη στο Πυλί. 

Ο Γιάννης Φώτης έχει 6 εγγόνια και 2 δισέγγονα.

Καλλιόπη Δανελλάκη

ΥΓ. Στο παρακάτω βίντεο στο 1.30 ο Γιάννης Φώτης χορεύει για την εκπομπή «Αλάτι της Γης» για το αφιέρωμα στην Κω, μαζί με άλλους μερακλήδες χορευτές.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ