Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Γαμβρέλλης για τις Αλυκές Τιγκακίου: Αντί για προστατευόμενη περιοχή, κατάντησε πίστα για γουρούνες

26/09/2022
418 Εμφανίσεις
5 Σχόλια

Καταγγέλλουμε τον Δήμο και να είναι σίγουροι ότι το θέμα θα φθάσει πολύ ψηλά και μακριά…

Σχετικά με την καταγγελία δημοτών Κω, κατά του ΔΗΜΟΥ ΚΩ, για την εσκεμμένη οικολογική καταστροφή και ερημοποίηση του υγροβιότοπου ΑΛΥΚΩΝ ΤΗΓΚΑΚΙΟΥ ΚΩ, δεν βγήκε να απαντήσει ούτε ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ούτε οι ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ούτε ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Περιφέρειας Ασφενδιού, ούτε κάποιος άλλος «υπεύθυνος», αλλά αντί αυτών απάντησε, ταυτόχρονα με την δημοσίευση της καταγγελίας, ο Αντώνης Αβρίθης, χωρίς να αναφέρει αν εκφράζει τις θέσεις του Δήμου Κω, όπως προκύπτει από το παρασκήνιο και το γεγονός της σκόπιμης διακοπής του καθαρισμού του τεχνικού έργου, που είναι η θέση του Αντώνη Αβρίθη, που προφανώς δέχεται ο Δήμος Κω, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τουλάχιστον τα προηγούμενα εκατό χρόνια και μέχρι και το 2021. Υπάρχει ΔΗΜΑΡΧΟΣ, υπάρχουν ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, υπάρχει υπεύθυνος για το θέμα των ΑΛΥΚΩΝ; Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ πήρε μία τέτοια απόφαση;; Ποιος Κυβερνά τελικά αυτό τον τόπο;

Για όσα ανιστόρητα, καταστροφικά και επικίνδυνα αναφέρονται από τον ΑΝΤΩΝΗ ΑΒΡΙΘΗ, έχουμε να υπενθυμίσουμε στους δημότες τα παρακάτω: 

Με δαπάνες του ΔΗΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ έγιναν δύο μελέτες για τις ΑΛΥΚΕΣ ΤΗΓΚΑΚΙΟΥ ΚΩ. Η πρώτη από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ το 2001,  (επί δημαρχίας Β.ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ), με συμμετοχή 19 ειδικών επιστημόνων, με επικεφαλής το καθηγητή Θ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και η δεύτερη από την γνωστή «μη κυβερνητική οργάνωση» Μ.Κ.Ο. WWF, το 2010, με τη συμμετοχή δέκα τριών (13) ειδικών επιστημόνων,(επί δημαρχίας ΜΙΧ.ΧΑΤΖΗΚΑΛΥΜΝΙΟΥ).

Όλες αυτές τις μελέτες και μαζί την ιστορία του βιότοπου των ΑΛΥΚΩΝ ΤΗΓΚΑΚΙΟΥ ΚΩ, ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ, τα πέταξε στα σκουπίδια, μετατρέποντας το βιότοπο σε πίστα για γουρούνες, παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις για τον υγροβιότοπο των ΑΛΥΚΩΝ ΤΗΓΚΑΚΙΟΥ ΚΩ, μία περιοχή που είχε υποχρέωση να προστατεύσει.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα και των δύο μελετών, είναι ότι πρέπει να μπαίνει στον υγροβιότοπο, κατ΄ ουσίαν «λιμνοθάλασσα» είναι ότι πρέπει να μπαίνει στον υγροβιότοπο γλυκό και αλμυρό νερό, σε επαρκείς ποσότητες, για να είναι κατάλληλο για τα ψάρια και τα πουλιά. Γλυκό νερό, μπορεί να μπαίνει από τη λίμνη Πυλίου, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αφού μέχρι τότε καταλήγει στη θάλασσα και από τη θάλασσα με δύο κανάλια, ανατολικά και δυτικά, ειδικά κατά του θερινούς μήνες, λόγω της μεγάλης εξάτμισης και της αύξησης της περιεκτικότητας σε αλάτι, από τα οποία το μεν δυτικό έχει μπαζωθεί και εσκεμμένα δεν καθαρίσθηκε, ενώ ανατολικά υπολειτουργεί αφού το μικρό γεφύρι, (στα κτίρια) έχει καταρρεύσει και τα δύο από τα τρία ανοίγματα είναι κλειστά από μπάζα.

Αντί αυτών, αποφασίσθηκε σκόπιμα η εγκατάλειψη, η καταστροφή, η ερημοποίηση των Αλυκών, αφού προφανώς ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ δέχθηκε τις παράλογες, ανυπόστατες και καταστροφικές θεωρίες, του ΑΝΤΩΝΗ ΑΒΡΙΘΗ, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποδείξεις των δύο παραπάνω μελετών, οι οποίες έγιναν δεκτές από το ΔΗΜΟ ΚΩ και τις οποίες ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και η παρούσα μέχρι το 2021.

Εμάς τους δημότες Κω και ειδικότερα τους δημότες της Κοινοτικής Περιφέρειας Ασφενδιού, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο υγροβιότοπος των ΑΛΥΚΩΝ ΤΗΓΚΑΚΙΟΥ ΚΩ και το αποδείξαμε επί τόσα χρόνια. Οι παππούδες και οι γονείς μας, όσοι ζουν σε μεγάλη ηλικία, τα τελευταία εκατό χρόνια προσέφεραν εθελοντική εργασία, με φτυάρια και με τα χέρια να καθαρίζουν τους αύλακες για να διατηρηθεί ο υγροβιότοπος και είχαν μεγάλη ωφέλεια από τα ψάρια που υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες, σε δύσκολους καιρούς.

Αντί ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ, να υλοποιήσει τις υποδείξεις των επιστημόνων και των δύο μελετών, με απλά έργα δημιουργίας αναχώματος, φυτεύσεις κατάλληλων δένδρων, καθαριότητα και αποκλεισμό της εισόδου στον υγροβιότοπο, μετατρέποντας έτσι τον υγροβιότοπο σε στολίδι για την περιοχή μας, έρχεται τώρα η δημοτική αρχή (ποιος αποφάσισε;;) να καταστρέψει τον υγροβιότοπο και να ερημώσει τη περιοχή, για να το κάνει πίστα για μηχανόβιους αφού κάθε μέρα μπαίνουν γουρούνες στο εσωτερικό χώρο του υγροβιότοπου χωρίς καμία επίβλεψη και στοιχειώδη απαγόρευση, έστω με πινακίδες, πρόχειρα αναχώματα και εμπόδια.

Θεωρούμε τον υγροβιότοπο των ΑΛΥΚΩΝ ΚΩ, σημείο αναφοράς, δώρο θεού και της φύσης και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε κόστος.

Γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το ΔΗΜΟ ΚΩ και να είναι σίγουροι ότι το θέμα θα φθάσει πολύ ψηλά και πολύ μακρυά.

Με εκτίμηση 

ΓΑΜΒΡΕΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 5
Παρζακώνης ΓαληνόσΑνώνυμος
Παρζακώνης ΓαληνόσΑνώνυμος 28/09 - 20:33
Συνταξιούχος Ναυπηγός
Ακόμα ειπναι νωρίς μηπν βιάζονταιΤο αλάτι δέν λιώνει ειπναι χοντρό «» Κρατάει χρόνια σαν τη Κωλόνια ««
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/09 - 09:13
απο που ειστε κυριε γαμβρελη?
ποιος ειναι παλι αυτος ο γαμβρελης; καθε χρονο μας επισκεπτονται οι αθηναιοι οικολογοι και γραφουν διαφορα..
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/09 - 22:54
ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΧΟΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ. ΒΡΕ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/09 - 22:37
ΤΙΓΚΑΚΙ
ΒΡΕ ΠΟΥΣΟΥΝ; ΚΟΙΜΟΥΣΟΥΝ;
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ 26/09 - 21:01
ΑΛΥΚΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΑΡΧΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ;;ΘΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ;; ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΧΡΥΣΑΦΙ.. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ..

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ