Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Χατζηάμαλλος: Αδιαφορία των τοπικών αρχών της Κω για τις περιοχές Natura 2000

19/07/2023
62 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Υπάρχει ένας ιστότοπος, ο ακόλουθος:

https://www.wheretowatchbirdsandotherwildlifeintheworld.c...

που προβάλλει μέρη στα οποία μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να απολαύσει την εγγύτερη επαφή με την άγρια ζωή του πλανήτη μας. 

Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, βρίσκεται και το νησί μας, η Κως, σε περίοπτη μάλιστα θέση, λόγω της ποικίλης και χαρισματικής φύσης της αλλά και της γεωγραφικής σημαντικότητάς της ως σταθμού στην μεταναστευτική διαδρομή αρκετά μεγάλου αριθμού πτηνών.

Στην πρώτη φωτογραφία (screenshot) που παραθέτω σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά του ιστότοπου στο νησί μας.

Χάριν ευκολίας, σας παραθέτω και μετάφραση του κειμένου:

[Μια εναλλακτική λύση στη Λέσβο είναι η Κως, ένα νησί μήκους 40 μιλίων δίπλα στην Τουρκία, όπου ένα από τα καλύτερα μέρη για να αναζητήσετε μεταναστευτικά πουλιά είναι οι Αλυκές Τιγκακίου, καλή τοποθεσία για την Καστανόπαπια, τον Μικροτσικνιά, τον Κρυπτοτσικνιά, την Αγκαθοκαλημάνα, τον Καλαμοκανά, το Νεροχελίδονο και άλλα παρυδάτια πτηνά, καθώς και γλαρόνια. Τα Μεγάλα Φλαμίνγκο είναι χειμερινοί επισκέπτες, αλλά μερικά μπορεί να μείνουν μέχρι τον Μάιο (έχει τύχει, ανάλογα με τις βροχές, να μείνουν και έως Αύγουστο σημπληρώνω εγώ), τον καλύτερο μήνα για επίσκεψη. Το βουνό Δίκαιος υψώνεται στα 850 μέτρα πάνω από ελαιώνες και θάμνους που υποστηρίζουν μια σειρά πουλιών όπως τη Νησοπέρδικα, τον Σπιζαετό, την μακρυπόδαρη Καρακάξα, to Κιρκινάκι, τον Μαυροπετρίτη, την Ασπροκωλίνα, τον Δενδροτσιροβάκο, τον Μαυροτσιροβάκο και τον Αιγαιοτσιροβάκο, τον Αμπελουργό και το Φρυγανοτσίχλονο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εντοπισμού Φιδαετού, Χρυσογέρακου, Κισσόκουκου, Σταχτοκεφαλά και Παρδαλοκεφαλά. Τον Μαυροπετρίτη είναι πολύ πιθανό να τον δει κανείς και στο ηφαιστειακό νησί της Νισύρου, μια ώρα ταξίδι με το φέρι προς τα νότια (και στην Τήλο προσθέτω εγώ), κατά τη διάρκεια του οποίου είναι δυνατό να δείτε Αρτέμη και Μίχο της Μεσογείου]

Στο νησί της Κω έχουν οριστεί περιοχές "NATURA 2000".

Οι «περιοχές ή τόποι Natura 2000» είναι πολύ σημαντικές για την προστασία επιλεγμένων ειδών χλωρίδας και πανίδας ή ειδικών οικοτόπων που καλύπτονται από την «Οδηγία για τους οικοτόπους» και την «Οδηγία για τα πτηνά». Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε σημαντικές περιοχές που δικαιούνται επιβάλλεται να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Οι, διεθνώς αναγνωρισμένες, τοποθεσίες της Κω, που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, με στόχο τον εντοπισμό, τη διατήρηση και την προστασία ενδημικών και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας και που γενικά αντικατοπτρίζουν την πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα του νησιού, είναι:


1. Με κωδικό GR4210008 η ζώνη "ΚΩΣ: ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΛΟΥΡΟΣ – ΛΙΜΝΗ ΨΑΛΙΔΙ – ΟΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ – ΑΛΥΚΗ – ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ". Προστέθηκε το 1995, ενημερώθηκε το 2020 και περιλαμβάνει όλες τις αναφερόμενες περιοχές στο όνομα της τοποθεσίας, καλύπτοντας συνολική έκταση 10124,1 εκταρίων εκ των οποίων το 17,5% είναι θαλάσσια. Είναι ταξινομημένος ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. 

2. Με κωδικό GR4210027 η ζώνη "ΛΙΜΝΗ ΨΑΛΙΔΙ – ΑΛΥΚΗ", έκτασης 432,89 εκταρίων. Προστέθηκε το 2002, ενημερώθηκε το 2020 και περιλαμβάνει τους υγροτόπους Αλυκής και Ψαλίδι, περιοχές που επίσης επικαλύπτονται από την πρώτη τοποθεσία. Είναι ταξινομημένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΠΧΠ) ορνιθοπανίδας, σύμφωνα με την οδηγία 79/89/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».

Οι αρχές λοιπόν του νησιού, το Ελληνικό Κράτος αλλά και όλοι εμείς οι πολίτες αυτού του κράτους, έχουμε αναλάβει την τιμή και τη δέσμευση να προστατεύουμε αυτές τις περιοχές ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή βιωσιμότητα στο πλήθος των ζώντων οργανισμών που εξαρτώνται και διευκολύνονται στις δρστηριότητες τις ζωής τους από αυτές.

Ο Δήμος της Κω, στον όμορφο νέο επίσημο ιστότοπό του προβάλλει ιδιαίτερα την φυσική ομορφιά του νησιού - δες τον σύνδεσμο https://kos.gr/natural-beauty - αλλά και δραστηριότητες όπως το bird-watching - σύνδεσμος https://kos.gr/activities/bird-watching - δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Κω να γνωρίσουν μια πανέμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά του τόπου.

Ο Δήμος της Κω επίσης, στήριξε και προώθησε τη δημιουργία ειδικού project του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το νησί της Κω στο οποίο προβάλλεται και αναλύεται, με τη βοήθεια εκλεκτών ειδικών επιστημόνων, η πλούσια γεω-πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της Κω. Εκτενής αναφορά γίνεται στο εν λόγω έργο και στη βιοποικιλότητα του νησιού - βλ. https://kos-island-nom.hub.arcgis.com/.../7998dbc.../explore

Έχοντας τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω τόσο στο επίσημο website του Δήμου Κω όσο και στο προαναφερθέν project του Πανεπιστημίου Αιγαίου με φωτογραφίες μου και έχοντας πολύ συχνή επαφή με τη φύση και τη βιοποικιλότητα του νησιού μέσω φωτογραφικής μου δραστηριότητας …

... ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που επιδεικνύουν οι τοπικές αρχές στο θέμα της προστασίας, συντήρησης, σωστής διαχείρισης και προβολής των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της νήσου Κω (και του ευρύτερου περιβάλλοντος της νήσου).

Παραθέτω ΞΑΝΑ φωτογραφίες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ στον υδροβιότοπο Ψαλιδιού και προτρέπω τον καθένα από εσάς να κρίνει αυτό που βλέπει. Ξοδεύονται ένα σωρό χρήματα σε διάφορους σκοπούς (η αναγκαιότητα χρηματοδότησης των οποίων υπόκειται σε μεγάλη αμφιβολία από μέρους μου αλλά και πλήθους άλλων συμπολιτών) και, εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν βγαίνει ένα "ευτελές" κονδύλι προς αποκατάσταση (και βελτίωση, γιατί όχι) του συγκεκριμένου παρατηρητηρίου.

Κοιτάξτε επίπεδο παροχής υπηρεσίας στον τουρίστα που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με τη φύση του νησιού, σε μια από τις ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ περιοχές του!!!

Από τη μια διαφημίζεται και λανσάρεται εμπορικά (και μόνο, δυστυχώς) η φύση του νησιού, η βιοποικιλότητά του και από την άλλη, ο κάτοικος με τα παιδιά του αλλά και ο προσκαλεσμένος επίσημα τουρίστας της Κω, βρίσκεται εμπρός σ' αυτήν την τραγική κατάσταση!


ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΩ:


ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ; ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΩ; 

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΝΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ, ΞΑΝΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΨΑΛΙΔΙΟΥ, ΑΜΕΣΑ! 

Και αποφασίστε επιτέλους να ΤΗΡΗΣΕΤΕ τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ σας έναντι των "υπό προστασία" περιοχών NATURA 2000 του νησιού μας! Περιμένω, ΑΜΕΣΗ, τακτοποίηση του συγκεκριμένου ζητήματος και επίσης, διάνοιξη ξανά του περιφερειακού μονοπατιού (που έχει γίνει αδιέξοδη ζούγκλα) στον ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΛΙΜΝΗΣ ΨΑΛΙΔΙΟΥ ΚΩ!

Ελπίζω και εύχομαι να σας συγκινήσει και να σας εμπνεύσει ο όμορφος Ροδοπελεκάνος που ξεκουράζεται αυτές τις μέρες στο κέντρο της πόλης μας (!), στο λιμάνι της Κω!


Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ