Με αφορμή το ενδεχόμενο συγχώνευσης όλων των ΔΕΥΑ σε μία που θα καλύπτει όλη την Περιφέρεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρός, αναφέρει στο «ΒτΚ», ότι εάν τελικά προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες για την τοπική κοινωνία και ότι θα καταντήσουμε ζητιάνοι στο ίδιο μας το σπίτι.
- Κύριε Ζαχαρέ, υπάρχουν δημοσιεύματα περί συγχώνευσης των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο; Ποια είναι η άποψή σας;
Συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο προβλέπει συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Προβλέπει, από όσα έχουν διαρρεύσει, διότι δεν έχει δοθεί επίσημα σε δημόσια διαβούλευση, οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ να συγχωνευθούν σε μία, ανά Περιφέρεια, και οι σημερινές ΔΕΥΑ να υποβιβαστούν σε τοπικά παραρτήματα. Δηλαδή να χάσουν την νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια. Να φύγει με λίγα λόγια ο έλεγχος από την τοπική κοινωνία και να περιέλθει σε τεχνοκρατικά όργανα.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι το κόστος του νερού, της αποχέτευσης, το τι έργα πρέπει να γίνουν και ποιες είναι οι προτεραιότητες, να καθορίζεται από κάποιους ξένους μακριά από τον τόπο μας.
Η άποψη μου, είναι ότι τελικά πρόκειται για τεράστια απορρύθμιση που μόνο κακά έχει να φέρει στις τοπικές κοινωνίες. Με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος του νερού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι συνέπειες για την τοπική κοινωνία θα είναι δυσβάσταχτες, με καταστροφικές επιπτώσεις και βέβαιη αποτυχία του εγχειρήματος.
Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των ΔΕΥΑ ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση.
- Πιστεύετε ότι αυτό θα ωφελήσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα στην δική μας ΔΕΥΑ;
Το μόνο σίγουρο, είναι η δημιουργία προβλημάτων όχι στη ΔΕΥΑΚ αλλά στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Καταργούν το ΑΦΜ των υφιστάμενων ΔΕΥΑ και δημιουργούν 13-15 ΔΕΥΑ, δηλαδή η νομική υπόσταση της ΔΕΥΑ Κω παύει να ισχύει.
Με βάση την ενοποιημένη ΔΕΥΑ, θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο όπου θα καταλήγουν τα χρήματα του Κωακου λαού και η διαχείριση τους θα γίνεται από ανθρώπους, που δεν έχουν σχέση με το νησί μας, με μοναδικό κριτήριο την οικονομική διάσταση των δράσεων που αποφασίζουν. Δηλαδή οι ανάγκες και προτεραιότητες των συμπολιτών μας και της τοπικής οικονομίας περνάνε στο περιθώριο.
Η τιμολογιακή πολιτική θα αποφασίζεται από ένα διοικητικό συμβούλιο, όπου θα έχουμε ελάχιστη εκπροσώπηση, με ενιαίους κανόνες για το Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή δεν θα λαμβάνεται υπόψην πόσο κοστίζει η υδροδότηση στην Κω, που διαθέτουμε υδάτινους πόρους, αλλά πόσο κοστίζει συνολικά στο Αιγαίο, όπου είναι γνωστή η έλλειψη υδατικών πόρων στα περισσότερα νησιά και η κάλυψη των υδατικών τους αναγκών με χρήση κοστοβόρων τεχνικών.
Επειδή στην ενιαία σε επίπεδο περιφέρειας ΔΕΥΑ ακολουθείται κοινή τιμολογιακή πολιτική, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού για του πολίτες της Κω χωρίς λόγο.
Ενώ το κόστος παραγωγής ύδατος στο νησί μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τα άλλα νησιά θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε με βάση το μέσο όρο του κόστους όλων.
Οι διαδικασίες για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες, θα γίνονται σε επίπεδο της περιφερειακής ΔΕΥΑ με αποτέλεσμα μικρές τοπικές επιχειρήσεις, να χάσουν σημαντικό μερίδιο από την συνεργασία τους με την ΔΕΥΑ, άρα πλήττεται με πολλαπλούς τρόπους η τοπική οικονομία.
- Η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αυτή τη συγχώνευση για να «νοικοκυρέψει» τις ΔΕΥΑ όπως ισχυρίζεται, καθώς είναι υπερχρεωμένες. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Κω;
Αυτό είναι ένα καλό παραμύθι, αλλά δεν το πιστεύει κανένας. Δεν το πιστεύει γιατί όλοι αισθάνονται τι κρύβεται πίσω από το να χαθεί ο έλεγχος του νερού από τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι η κερδοσκοπία πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό, σε όφελος κάποιων μεγάλων εταιρειών. Εκεί αποσκοπούν όλα αυτά.
Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να εξυγιανθούν οι προβληματικές ΔΕΥΑ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτό. Ας μας καλέσει να μιλήσουμε, με σεβασμό και καλή θέληση. Πρώτα από όλα όμως, με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας, των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από το νερό.
Ας βάλει κανόνες η κυβέρνηση και να τους ακολουθήσουν όλοι. Να μας δώσει όμως και τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας. Όχι να μας απαγορεύει τις προσλήψεις από τη μια και από την άλλη, να μας λέει ανίκανους να παράγουμε έργο.
Όσον αφορά στα περί νοικοκυροσύνης, η ΔΕΥΑ της Κω αποτελεί καλό παράδειγμα. Παρότι επιβαρύνθηκε από την ενεργειακή κρίση κατά 1.6 εκατομμύριο ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ, δεν αύξησε ούτε σεντ το κόστος του νερού.
Την ίδια περίοδο, παρά τις δεσμεύσεις της, η Πολιτεία αδιαφόρησε και δεν μας ενίσχυσε ούτε με ένα ευρώ.
Η ΔΕΥΑΚ απορρόφησε το σύνολο του κόστους από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν οφείλει σε προμηθευτές για τα έργα που εκτελεί και με χρηστή διαχείριση καταφέρνει να έχει σημαντικό ταμειακό απόθεμα. Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική που έχει και τον υποστηρικτικό ρόλο της στην τοπική κοινωνία.
Για αυτό μπορώ και χαρακτηρίζω παραμύθια τα περί νοικοκυρέματος δια της καταργήσεως.
- Εκτιμάτε ότι στο ενδεχόμενο μίας ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφερειακό, θα αναγκαζόμαστε να γινόμαστε “ζητιάνοι” για να γίνουν κάποια έργα στο νησί μας και θα εξαρτόμαστε πάλι από άλλους;
Προφανώς, αυτό είναι σίγουρο. Όπως ανέφερα παραπάνω, αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, χάνεται η αυτοτέλεια της ΔΕΥΑΚ. Δεν θα έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θα αποφασίζουμε εμείς, δηλαδή η κοινωνία μας, το τι θα γίνει στο νησί μας. Θα είμαστε εξαρτώμενοι από άλλους, από κέντρα αποφάσεων μακριά από εμάς, που δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος και οι συμπατριώτες μας. Που θα μας αντιμετωπίζουν μόνο σαν πηγή κερδοφορίας, σαν την κότα που γεννά χρυσά αυγά.
Στην ουσία καταργείται η αρμοδιότητα που έχει ο Δήμος σε θέματα διαχείρισης, αξιοποίησης και εκτέλεσης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Άρα θα γινόμαστε όπως σωστά λέτε “ζητιάνοι” στο ίδιο μας το σπίτι.
- Προτίθεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες – κινητοποιήσεις για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης;
Εννοείται, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αγωνιστούμε για το νησί και τους συμπατριώτες μας. Να προστατέψουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας μας και να αποτρέψουμε την ψήφιση και εφαρμογή όσων προωθεί η κυβέρνηση.
Αυτό όμως που διακυβεύεται αφορά το σύνολο της χώρας.
Είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι συντονισμένες σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Όλα αυτά θα αποφασιστούν στις 14 Δεκεμβρίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκαλέσει η Ένωση των ΔΕΥΑ, για να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι, είναι πως τέτοιες πολιτικές, πρέπει να μας βρούνε αντίθετους, όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, ούτε απλά για διαφορετικές απόψεις, αλλά για το τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας. Αφορά το κοινό καλό, του νησιού μας και των συμπατριωτών μας.