Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Ζαχαρός στο "ΒτΚ" για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ: Θα γίνουμε ζητιάνοι στο ίδιο μας το σπίτι - Δυσβάσταχτες οι συνέπειες για την τοπική κοινωνία

07/12/2023
1332 Εμφανίσεις
23 Σχόλια

Με αφορμή το ενδεχόμενο συγχώνευσης όλων των ΔΕΥΑ σε μία που θα καλύπτει όλη την Περιφέρεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρός, αναφέρει στο «ΒτΚ», ότι εάν τελικά προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες για την τοπική κοινωνία και ότι θα καταντήσουμε ζητιάνοι στο ίδιο μας το σπίτι.


- Κύριε Ζαχαρέ, υπάρχουν δημοσιεύματα περί συγχώνευσης των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο; Ποια είναι η άποψή σας;

Συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο προβλέπει συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. 

Προβλέπει, από όσα έχουν διαρρεύσει, διότι δεν έχει δοθεί επίσημα σε δημόσια διαβούλευση, οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ να συγχωνευθούν σε μία, ανά Περιφέρεια, και οι σημερινές ΔΕΥΑ να υποβιβαστούν σε τοπικά παραρτήματα. Δηλαδή να χάσουν την νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια. Να φύγει με λίγα λόγια ο έλεγχος από την τοπική κοινωνία και να περιέλθει σε τεχνοκρατικά όργανα. 

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι το κόστος του νερού, της αποχέτευσης, το τι έργα πρέπει να γίνουν και ποιες είναι οι προτεραιότητες, να καθορίζεται από κάποιους ξένους μακριά από τον τόπο μας. 

Η άποψη μου, είναι ότι τελικά πρόκειται για τεράστια απορρύθμιση που μόνο κακά έχει να φέρει στις τοπικές κοινωνίες. Με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος του νερού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι συνέπειες για την τοπική κοινωνία θα είναι δυσβάσταχτες, με καταστροφικές επιπτώσεις και βέβαιη αποτυχία του εγχειρήματος. 

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των ΔΕΥΑ ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση.


- Πιστεύετε ότι αυτό θα ωφελήσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα στην δική μας ΔΕΥΑ;

Το μόνο σίγουρο, είναι η δημιουργία προβλημάτων όχι στη ΔΕΥΑΚ αλλά στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Καταργούν το ΑΦΜ των υφιστάμενων ΔΕΥΑ και δημιουργούν 13-15 ΔΕΥΑ, δηλαδή η νομική υπόσταση της ΔΕΥΑ Κω παύει να ισχύει.

Με βάση την ενοποιημένη ΔΕΥΑ, θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο όπου θα καταλήγουν τα χρήματα του Κωακου λαού και η διαχείριση τους θα γίνεται από ανθρώπους, που δεν έχουν σχέση με το νησί μας, με μοναδικό κριτήριο την οικονομική διάσταση των δράσεων που αποφασίζουν. Δηλαδή οι ανάγκες και προτεραιότητες των συμπολιτών μας και της τοπικής οικονομίας περνάνε στο περιθώριο. 

Η τιμολογιακή πολιτική θα αποφασίζεται από ένα διοικητικό συμβούλιο, όπου θα έχουμε ελάχιστη εκπροσώπηση, με ενιαίους κανόνες για το Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή δεν θα λαμβάνεται υπόψην πόσο κοστίζει η υδροδότηση στην Κω, που διαθέτουμε υδάτινους πόρους, αλλά πόσο κοστίζει συνολικά στο Αιγαίο, όπου είναι γνωστή η έλλειψη υδατικών πόρων στα περισσότερα νησιά και η κάλυψη των υδατικών τους αναγκών με χρήση κοστοβόρων τεχνικών. 

Επειδή στην ενιαία σε επίπεδο περιφέρειας ΔΕΥΑ ακολουθείται κοινή τιμολογιακή πολιτική, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού για του πολίτες της Κω χωρίς λόγο.

Ενώ το κόστος παραγωγής ύδατος στο νησί μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τα άλλα νησιά θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε με βάση το μέσο όρο του κόστους όλων.

Οι διαδικασίες για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες, θα γίνονται σε επίπεδο της περιφερειακής ΔΕΥΑ με αποτέλεσμα μικρές τοπικές επιχειρήσεις, να χάσουν σημαντικό μερίδιο από την συνεργασία τους με την ΔΕΥΑ, άρα πλήττεται με πολλαπλούς τρόπους η τοπική οικονομία.


- Η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αυτή τη συγχώνευση για να «νοικοκυρέψει» τις ΔΕΥΑ όπως ισχυρίζεται, καθώς είναι υπερχρεωμένες. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Κω;

Αυτό είναι ένα καλό παραμύθι, αλλά δεν το πιστεύει κανένας. Δεν το πιστεύει γιατί όλοι αισθάνονται τι κρύβεται πίσω από το να χαθεί ο έλεγχος του νερού από τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι η κερδοσκοπία πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό, σε όφελος κάποιων μεγάλων εταιρειών. Εκεί αποσκοπούν όλα αυτά.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να εξυγιανθούν οι προβληματικές ΔΕΥΑ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτό. Ας μας καλέσει να μιλήσουμε, με σεβασμό και καλή θέληση. Πρώτα από όλα όμως, με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας, των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από το νερό.

Ας βάλει κανόνες η κυβέρνηση και να τους ακολουθήσουν όλοι. Να μας δώσει όμως και τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας. Όχι να μας απαγορεύει τις προσλήψεις από τη μια και από την άλλη, να μας λέει ανίκανους να παράγουμε έργο.

Όσον αφορά στα περί νοικοκυροσύνης, η ΔΕΥΑ της Κω αποτελεί καλό παράδειγμα. Παρότι επιβαρύνθηκε από την ενεργειακή κρίση κατά 1.6 εκατομμύριο ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ, δεν αύξησε ούτε σεντ το κόστος του νερού.

Την ίδια περίοδο, παρά τις δεσμεύσεις της, η Πολιτεία αδιαφόρησε και δεν μας ενίσχυσε ούτε με ένα ευρώ.

Η ΔΕΥΑΚ απορρόφησε το σύνολο του κόστους από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν οφείλει σε προμηθευτές για τα έργα που εκτελεί και με χρηστή διαχείριση καταφέρνει να έχει σημαντικό ταμειακό απόθεμα. Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική που έχει και τον υποστηρικτικό ρόλο της στην τοπική κοινωνία.

Για αυτό μπορώ και χαρακτηρίζω παραμύθια τα περί νοικοκυρέματος δια της καταργήσεως.


- Εκτιμάτε ότι στο ενδεχόμενο μίας ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφερειακό, θα αναγκαζόμαστε να γινόμαστε “ζητιάνοι” για να γίνουν κάποια έργα στο νησί μας και θα εξαρτόμαστε πάλι από άλλους;

Προφανώς, αυτό είναι σίγουρο. Όπως ανέφερα παραπάνω, αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, χάνεται η αυτοτέλεια της ΔΕΥΑΚ. Δεν θα έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θα αποφασίζουμε εμείς, δηλαδή η κοινωνία μας, το τι θα γίνει στο νησί μας. Θα είμαστε εξαρτώμενοι από άλλους, από κέντρα αποφάσεων μακριά από εμάς, που δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος και οι συμπατριώτες μας. Που θα μας αντιμετωπίζουν μόνο σαν πηγή κερδοφορίας, σαν την κότα που γεννά χρυσά αυγά. 

Στην ουσία καταργείται η αρμοδιότητα που έχει ο Δήμος σε θέματα διαχείρισης, αξιοποίησης και εκτέλεσης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Άρα θα γινόμαστε όπως σωστά λέτε “ζητιάνοι” στο ίδιο μας το σπίτι. 


- Προτίθεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες – κινητοποιήσεις για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης; 

Εννοείται, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αγωνιστούμε για το νησί και τους συμπατριώτες μας. Να προστατέψουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας μας και να αποτρέψουμε την ψήφιση και εφαρμογή όσων προωθεί η κυβέρνηση. 

Αυτό όμως που διακυβεύεται αφορά το σύνολο της χώρας.

Είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι συντονισμένες σε Πανελλαδικό επίπεδο. 

Όλα αυτά θα αποφασιστούν στις 14 Δεκεμβρίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκαλέσει η Ένωση των ΔΕΥΑ, για να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι, είναι πως τέτοιες πολιτικές, πρέπει να μας βρούνε αντίθετους, όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, ούτε απλά για διαφορετικές απόψεις, αλλά για το τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας. Αφορά το κοινό καλό, του νησιού μας και των συμπατριωτών μας. 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 23
Ανώνυμος
Ανώνυμος 09/12 - 11:37
Φαγανες
Τα πάντα ξέρανε μοιρασμένα τα έχουν όλα
Ανώνυμος
Ανώνυμος 09/12 - 09:38
ΛΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΖΑΧΑΡΕ
ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ? ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ? ΑΝ ΟΧΙ ΕΙΣΑΙ Β.... ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΊΖΑΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ..ΕΣΥ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ?
Ανώνυμος
Ανώνυμος 08/12 - 19:34
Ανώνυμος
Τι μαθαίνουμε πρόεδρε????? ξέραμε για συνδέσεις λογαριασμούς και θερμοσίφωνες εστρωνες και δρομάκια????μπράβο βρε θηρίο άξιος ο μισθός που σου δίνει ο .... αλλά και αυτός δεν τρώει λίγα από σένα
Ψηφοφορος
Ψηφοφορος 08/12 - 16:05
Προς Κερμετε
Συμφωνω με οσα λες αλλα…οχι και φωτομοντελο! Φαντασου να εξαφανιστουν ολα τα μοντελα και να απομεινει μονος του…. Μπρρρρρρ!!
08/12 - 09:16
Ανώνυμος
Μη μου στεναχωριέσαι Κωστάκη στείλε πάλι το αφεντικό σου ταξιδακι αναψυχής να βγάλει φωτογραφίες χαζογελοντας και να σε ξελασπωσει
Ανώνυμος
Ανώνυμος 08/12 - 00:05
Συγχαρητήρια
γιατί αποδεικνύεις οτι το παλεύεις μέχρι τέλους. Είμαστε σίγουροι οτι θα κάνεις το καλύτερο για τον τόπο μας
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 23:38
Κερμετες
Ζητιάνους μας έχετε καταντήσει ήδη πρόεδρε να παρακαλάμε για τα αυτονόητα να δείτε και να φτιάξετε μια βλάβη 100 τηλέφωνα και εσείς άφαντοι γιατί δεν είμαστε δικοί σας και έχετε και το θράσος να μιλάτε για τον Κυρίτση πιο εκδικητικό και κομπλεξικο άτομο από το φωτομοντέλο που κάνει το δήμαρχο δεν υπάρχει
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 23:23
για την ιστορία
οσοι πήραν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές θα πέσουν στην παγίδα ....στις παγίδες γιατί είναι πολλές. και η καρέκλα γλυκιά και ο μισθός υψηλός και οι υπερβολές στα ρουσφέτια για τους ψήφους δεν θα βγουν σε καλό. Είσαι νέος και έπρεπε αυτοί που στηρίζεις να σε έχουν προστατεύσει λιγάκι (θα το καταλάβεις με τον καιρό) γιατί αυτοί έχουν την εμπειρία....για να μην το έκανα φαντάσου τι τους είσαι...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 23:01
Αχρηστοι
Κάπου θα σε βολεψει ο δήμαρχος μην στεναχωριέσαι όλοι θα πάρετε που σε έπιασε ο πόνος ξαφνικά για εμάς
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 22:58
Απλά ντροπή
Ντράπηκε και η ντροπή πρόεδρε αρκετά έφαγες και εσύ και ο δήμαρχος
Δρομάκια προς ιδιωτικές κατοικίες
Δρομάκια προς ιδιωτικές κατοικίες 07/12 - 21:56
Πελεζίκι
Φαντάζομαι Πρόεδρε, τα δρομάκια που έστρωνε ο μπαμπας με εντολή Δημάρχου στο Πελεζίκι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και οδηγούν σε αποκλειστικές ιδιωτικές κατοικίες, όταν η Κέφαλος ακόμα σπάει αυτοκίνητα, δεν δημιουργούν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ε; Ε βρε.
07/12 - 21:10
Μπράβο
Μπράβο κύριε Ζαχαρε ! Απλά λιτά και κατανοητά !
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 20:48
Αισχος
Μας υποχρεώσες Κωστάκη
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 19:29
Απαπαπα
Απο που τα διαβαζεις και τα γραφεις?Μονος σου με τιποτα!Θερμοσιφωνο εχει?Μου χαλασε!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 18:57
ΝΔ
Αγαπημένε μου Πρόεδρε θα γίνουμε ζητιάνοι επειδή θα κοπεί η μάσα και ο πλουσιοπάροχος μισθός σου; Ε δε νομίζω.Έχεις το θράσος και λες στην κυβέρνηση που σου έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ για έργα (και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα ) ότι θα γίνουμε ζητιάνοι. Ντράπηκε και η ντροπή.Άκου κωστακη γιατί κωστακη είσαι μην ανησυχείς ο φίλος σου ο δήμαρχος θα σου βρει έμμισθη θέση αν δεν ξεμείνεις από τη δευακ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 18:49
Κανένας θερμοσίφωνας
Περισεψε από τις εκλογές να τον πάρω? Όσο για τα σχόλια είναι σαφές ότι τα έγραψε ένας. Ο πατέρας..
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 18:46
Χμμμ
Τα έλεγες και πριν ένα χρόνο αλλά ο λαός ψιλό κοιμάται... Καταλαβαίνει μόνο όταν έρθει το κακό ! Βάλτε τις ζώνες σας!!! ΔΕΗ ιδιωτικοποίηση 3 φορές πάνω το ρεύμα να οικονομανε τα λαμόγια ακρίβεια δεν ακουμπάς σούπερ μάρκετ καύσιμα το ίδιο τώρα έρχεται το νερό 41 % καλά σας κάνουν
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 18:38
φαύλος κυκλος
Αυτοί που σε έβαλαν εκεί που εισαι τωρα και τους στηριζεις ξέρεις πολύ καλά οτι στηρίζουν και στηρίζονται σε αυτούς που τώρα περνανε το νομοσχέδιο αυτό. Αρα τι συζηταμε τωρα ; το ξέρατε ότι θα το περσσουν. ότι κίνηση και να κάνετε τώρα είναι κίνηση πυροτέχνημα. αφήστε τις ίντριγκες και τα μεγάλα λόγια...κουραστηκαμε
Πόσα νερά έσβησες πριν τις εκλογές;
Πόσα νερά έσβησες πριν τις εκλογές; 07/12 - 18:11
Θύμισε μας
Μιλάει ο άνθρωπος που τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές έσβησε 100 άδες λογαριασμούς νερού. Ε ναι , το λες και νοικοκύρεμα.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 18:01
Ύπνος βαθείς
Είσαι ωραίος και τα λες χωρίς κομματική ταυτότητα γιαυτο σε ψηφίσαμε όχι για να πατάς σε δέκα βάρκες. Τουμπεκί για το ΔΟΠΑΒΣ και λεωφορεία οι πρόεδροι τους! Να τα λες έτσι όπως είναι η πραγματικότητα μπράβο ! Ελάτε στις εκλογές οι ΝΔ Βουλευτές να ζητήσετε ψήφο σας γράφει ένας πικραμένος ψηφοφόρος σας.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/12 - 17:53
Πολύ σωστός
Σπάνια γράφει αλλά όταν τα γράφει είναι μέσα σε όλα... Όχι σαν τους άλλους μαζί με τον δήμαρχο γράφουν για να γράφουν και όποιος κατάλαβε κατάλαβε... Ακομματιστος και ωραίος λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα! Και επειδή σε παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια είσαι ψαγμενος ότι γράφει έτσι ακριβώς θα γίνει! Ας το ξανά σκεφτούν εκεί στην Ν.Δ. να αφήσουν πια την μάσα και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών... Αν πάει το νερό και σαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φοβόμαστε να ανοίξουμε το λογαριασμό Ε ρε τι μας περιμένει...
07/12 - 17:36
Ανώνυμος
Πέστα στο Δήμαρχο σου νωρίς ξυπνήσατε βρε μια χαρά σας τα λέει ο καισερλης
Δίκαιος
Δίκαιος 07/12 - 15:42
χύμα και τσουβαλάτα
εύγε νεαρέ μου. πολύ καλά τους τα λες. Αυτός ο Μητσοτάκης έβαλε σκοπό να μας ξεκάνει. Θα πούμε το νερό νεράκι. Πως να λειτουργήσω την ταβέρνα αν τριπλασιαστεί το νερό

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ