Στη δημοσιοποίηση στοιχείων ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Κω, αλλά και επιχειρήσεων της Αττικής προχώρησε η ΠΟΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό) μετά από καταγγελίες εργαζομένων στην οικεία επιθεώρηση.
“Αυτά τα οποία η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει μήνες τώρα βγήκαν στην επιφάνεια” δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΤ, Γιώργος Χότζογλου.
“Δυστυχώς” πρόσθεσε, “ενώ όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια πολύ καλή χρονιά από άποψη επισκεψιμότητας και εισπραξιμότητας, η μεριά των εργαζομένων θα ζήσει για άλλη μια χρόνια το ίδιο ακριβώς “έργο” της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των απλήρωτων αποδοχών, των απολύσεων μέσα στη σεζόν, της καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας”.
Ως χαρακτηριστική περίπτωση, όχι όμως τη μοναδική, ο κ Χότζογλου ανέφερε αυτήν, της ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Κω, η οποία και δημοσιοποιήθηκε από την Ομοσπονδία, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος “δεν πήγαινε άλλο”.
“Από τον Μάιο έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης, χωρίς να φαίνονται πουθενά δηλωμένοι… Έχει παραιτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού ακόμα και ο Διευθυντής , δεν είναι αναρτημένες οι προσλήψεις στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ ο εργοδότης ασκεί και λεκτική βία εις βάρος των εργαζομένων” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΤ .
“Μόλις τώρα, μετά τη καταγγελία ο εργοδότης άρχισε να πληρώνει οφειλές περυσινών δεδουλευμένων” σημείωσε ο κ Χότζογλου καλώντας τους επιθεωρητές (έναν στη Κω, έναν στο Ρέθυμνο, δύο στη Ρόδο) να κάνουν τη δουλειά τους.
Αναλυτικά οι καταγγελίες για την εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα:
- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του προσωπικού να έχει παραιτηθεί.
- Ασκεί λεκτική βία στο προσωπικό και σαν τιμωρία κόβει την διατροφή.
- Ειδοποιεί την αστυνομία και πετά έξω εργαζόμενους, ενώ όταν ειδοποιούν οι εργαζόμενοι την αστυνομία εκείνη δεν εμφανίζεται ποτέ.
- Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους λέγοντας τους πως αν ζητήσουν ή καταγγείλουν κάτι θα τους βρουν σε "χαντάκι".
Παράλληλα άσκησε οξύτατη κριτική στον Νόμο Χατζηδάκη ”που ουσιαστικά καταργεί το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από 1/1/2022, δημιουργώντας στη θέση του μια ανεξάρτητη αρχή, που μόλις προχθές διορίστηκε επικεφαλής, ενώ ακόμα δεν την έχουμε δει να δουλεύει” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν μόνο στο Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο εξήγησε ότι το Υπουργείο “δεν τις έχει κηρύξει υποχρεωτικές, έχει όμως κηρύξει την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Ξενοδόχων, την οποία είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να εφαρμόζουν”.
“Δυστυχώς όμως”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΤ, “μόλις ένα 10% των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων εφαρμόζει αυτή τη στιγμή την κλαδική συλλογική σύμβαση”.
“Ούτε μια λέξη δεν είπε ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ούτε και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ώστε να κάνουν παραίνεση στα μέλη τους να εφαρμόζουν τη σύμβαση” υποστήριξε ο κ Χότζογλου επισημαίνοντας, ότι “αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση θα υπάρξουν μέσα στη σεζόν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ του χρόνου οι κενές θέσεις στον τουριστικό κλάδο θα ανέλθουν από τις 50.000 που είναι σήμερα, στις 100.000”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε ακόμα για “κύμα παραίτησης που καταγράφεται στο χώρο επισιτισμού-τουρισμού με χαρακτηριστικές, τις ειδικότητες στη κουζίνα, όπου μεγάλος αριθμός εργαζόμενων (μάγειρες ειδικά) επέλεξαν να δουλέψουν σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς οι μισθοί είναι καλύτεροι”.
πηγή: ERTNEWS.GR