Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πλατάνι περιγράφουν μιλώντας στο Βήμα της Κω επαγγελματίες και κάτοικοι στο Πλατάνι αφού τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ελάχιστα τι καθημερινές, μηδέν τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα να μην εύκολη η πρόσβαση για τους τουρίστες.
Παράλληλα εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει οδοκαθαριστής και υπάρχουν θέματα και με τα απορρίμματα. Επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό οικισμό μεσημέρι σε ώρα αιχμής και μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι πράγματι τα εστιατόρια και καφέ που κάποτε έσφυζαν από ζωή ήταν άδεια. Η ίδια εικόνα και το βράδυ.
Στο Βήμα της Κω μίλησε ο κ. Αλής Καραβεζίρ από το εστιατόριο Σερίφ, ο κ. Γιασάρ Μεμής από το εστιατόριο Αράπ, ο κ. Μοσταφάς από το παραδοσιακό καφενείο Τζινς και η κα. Σιμπέλ από το μίνι μάρκετ στην Πλατεία.
Απευθύνουν έκκληση στην δημοτική αρχή να βοηθήσει την περιοχή με δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας καθώς οι τουρίστες δεν μπορούν να επισκεφτούν ούτε το Ασκληπιείο με αυτές τις συνθήκες. Να σημειωθεί ότι δεν εκτελούν δρομολόγια προς τον αρχαιολογικό χώρο ούτε τα τουριστικά τραινάκια ενώ όπως μας ανέφεραν οι επαγγελματίες πολλές φορές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα ταξί λόγω φόρτου εργασίας εξαιτίας της έλλειψης λεωφορείων.
Αλής Καραβεζίρ: 6 χρόνια χωρίς λεωφορεία και καθαριότητα το Πλατάνι. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις
«Το χωριό μας έχει πολλά προβλήματα και είναι θέμα της δημοτικής αρχής. Ούτε την προηγούμενη πενταετία είχαμε λεωφορεία. Μετά από δημόσια διαμαρτυρία μας έβαλαν για ένα μήνα κάποια δρομολόγια για να μας κοροϊδέψουν. Είχαμε κάποια λίγα δρομολόγια φέτος. Όταν έρθουν πελάτες είναι πρόβλημα να γυρίσουν διότι δεν υπάρχει δρομολόγιο μετά το μεσημέρι ενώ δεν βρίσκουμε και ταξί λόγω υψηλής σεζόν.
Μας έχουν παραμελήσει καθώς δεν έχουμε έναν οδοκαθαριστή εδώ και 7 χρόνια. Όσοι έρχονταν ήταν εθελοντικά μετά από την βάρδια τους και το έκαναν γιατί πονούν το χωριό. Δεν μπορεί ο κεντρικός δρόμος προς το Ασκληπιείο να είναι γεμάτο σκουπίδια, στρώματα, κλαδιά.
Διαμαρτυρόμαστε σήμερα και για το μεταφορικό και για την καθαριότητα. Αν μπορέσει ο κόσμος να έρθει δεν υπάρχει τρόπος να φύγει. Κανένας δεν έχει έρθει να ασχοληθεί με το χωριό. Μόνο αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έχουμε.
Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλα τα μαγαζιά χάνουν τουλάχιστον 30, 40% του τζίρου τους. Παρακαλάμε τον δήμαρχο να κάνει κάτι. Έχουμε μαζέψει υπογραφές από πελάτες και τουρίστες για το γεγονός ότι είναι δύσκολη η επίσκεψη στο Ασκληπιείο.
Όλα πωλούνται. Κάποιες επιχειρήσεις θέλουν να κλείσουν ή είναι προς πώληση γιατί έχει υποβιβαστεί η περιοχή μας».
Ο γνωστός επιχειρηματίας τέλος μας είπε ότι εάν δεν λυθούν σύντομα τα ζητήματα οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις δημόσιες.
Μουσταφάς Τζιν : Ζητάμε συγκοινωνία και καθαριότητα
« 32 χρόνια είναι η επιχείρησή μας και εξαιτίας των μειωμένων δρομολογίων δεν έχουμε κόσμο. 6 το πρωί ξεκινάμε κάθε μέρα την καθαριότητα οι ίδιοι οι επαγγελματίες λόγω έλλειψης οδοκαθαριστή. Ο καθένας καθαρίζει τον χώρο του. Πληρώνουμε δημοτικά τέλη για όλα αυτά. Ζητάμε συγκοινωνία και καθαριότητα».
Σιμπέλ Γιαρίμαγκα : Είμαστε στο έλεος του Θεού στο Πλατάνι
« Το Πλατάνι είναι στο έλεος του Θεού. Δεν έχουμε λεωφορεία, δεν έχουμε δρομολόγια και για αυτό το λόγο δεν έχουμε καθόλου τουρισμό. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύσκολο πλέον για τους τουρίστες να πάνε στο Ασκληπιείο. Παλιά είμασταν γεμάτοι και τώρα όλα είναι άδεια. Πρέπει να μας βάλουν δρομολόγια».
Γιασάρ Μεμής: Δεν μπορούν οι τουρίστες να έρθουν στο Πλατάνι
« Το πρώτο πρόβλημα είναι η μη ύπαρξης λεωφορείων. Το τελευταίο λεωφορείο είναι το μεσημέρι και το βράδυ καθόλου. Μας ρωτάνε όλοι γιατί δεν υπάρχουν λεωφορεία και δεν μπορούν να έρθουν. Υπάρχει δρομολόγιο μόνο μέχρι το μεσημέρι, λίγα δρομολόγια και δεν υπάρχουν τα τραινάκια. Υπάρχει θέμα και με τα ταξί τρέχουν, είναι υψηλή σεζόν τρέχουν να εξυπηρετήσουν. Το άλλο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Θέλουμε έναν οδοκαθαριστή. Καθαρίζουμε τον χώρο μας αλλά υπάρχει μεγάλη ακαταστασία.»
Σάντυ Λαδικού