Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κως, Ακτή Μιαούλη 1930

22/06/2024
532 Εμφανίσεις
9 Σχόλια

Μια φωτογραφία της δεκαετίας του 1930 από το Κυβερνείο της Κω, σήμερα Ακτή Μιαούλη.
Ο μακαρίτης Βαγγέλης Μουζουράκης, στον οποίο την επέδειξα, αναγνώρισε, πάνω δεξιά την οικογένεια του ιμάμη της Κω(χωριστά από όλους, γιατί κλήθηκαν η γυναίκα και οι κόρες του και οι Ιταλοί σεβάστηκαν τα ισλαμικά Ήθη) και ακριβώς από κάτω,δεξιά όρθιοι,οι πρόεδροι των δυο κοινοτήτων,ο Χαήμ Μενασε(με παράσημο!) και δίπλα του ο Κωνσταντίνος Παντελλίδης της ορθόδοξης κοινότητας.


Πίσω είναι δύο Κώοι,ο ένας με πολιτικά και ο άλλος με τη στολή των βοηθητικών αστυνομικών.Στη πίσω σειρά των στρατιωτικών Επίσημων,με πολιτικά και μαύρο πουκάμισο,ο τοπικός πρόεδρος του φασιστικού κόμματος.
Στο βάθος της κόγχης βλέπει κανείς το (υποτιθέμενο) άγαλμά του Ιπποκράτη!Πού βρίσκονται σήμερα οι καρέκλες που έφεραν τότε,στο άκρο αριστερά, από το σημερινό Επαρχείο;
Αχιλλέας Κουτσουράδης


/geogeodifhs.blogspot.com

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 9
Αλλος πικρός
Αλλος πικρός 24/06 - 10:06
Συμπερίληψη
Εγώ θά προτείνω κάτι πιό επαναστατικό.Μέ τόν ίδιο τρόπο πού καλύφθηκαν οι προσόψεις (μετα τό Τελωνείο) μέ παράγγες,φωτεινές επιγραφές μέ μεζέδες,κράχτες κτλ,τό ίδιο νά γίνει στό Επαρχείο,Δικαστήριο,Ιπποκράτειο Νοσ.καί Λύκειο. η δέ βίλλα Μπρουνέτι,τό Αζίλο καί η Γεωργική Πολιτεία στό Λινοπότι νά αποδοθούν επιτέλους στούς πάντα αξιαγάπητους Λάθρο.Επαναστάτες-Αναρχικόι-Αυτονομιστές ΠΑΝΤΑ υπήρχαν καί στό τέλος ΠΑΝΤΑ τήν πληρώναν αυτοί ή οι γύρω τους.Οσοι δέν έμαθαν Ιταλικά τότε ,εμειναν αγράμματοι. Επανάσταση 1821,Τά χρόνια τής Αναρχίας μέχρι τό 1850.Διχασμός,Σμύρνη,Μέρες τού 36,Γερμανική Κατοχή,Συμμορίτες τού Βουνού,ΕΟΚΑ καί Αγγλοι,Παπαδόπουλος..... Αν πρόκειται νά αναμασάμε διαρκώς,ας τό κάνουμε πιό συμπεριληπτικά...βάλτε ένα πανώ στήν Σένγκεν !!!
Από την πόλη έρχομαι ...
Από την πόλη έρχομαι ... 24/06 - 08:18
Και στην κορφή κανέλα!!!
Ευτυχώς που υπάρχουν τα τεμένη και αμβλυνουν τον πόνο της ιταλοκρατιας. Υπάρχει κάτι στην κεντρική πλατεία ή πλάι στον πλάτανο του Ιπποκράτη να στρίψει κανείς το βλέμμα με ανακούφιση......
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 23/06 - 22:03
Ανώνυμος Εθνικός μειοδότης
Λυπάμαι και σας συμπονω βαθύτατα για την νοσταλγία σας στην σκληρή Ιταλοκρατια. Αν είστε θαυμαστής του Μουσολίνι και των φασιστών εγώ τι σας φταίω και βγάζετε τόση χολή; Διαβάστε παρακαλώ την ιστορία των Δωδεκανήσσιων αγωνιστών.
Ιστορία ...
Ιστορία ... 23/06 - 17:57
Και μνημεία
Αγαπητή κ. Ξανθίππη, πόσο πόνο θα νιώθετε όταν περνάτε μπροστά από το επαρχείο,το δημαρχείο,τον χειμερινό Ορφέα,την αγορά της πλατείας και από όλα τα λοιπά κτίρια που σας κάνουν να ξαναζειτε την θηριωδία... αλλά και πόση αγανάκτηση για το ελληνικό κράτος που δεν τα γκρεμισε και σας υποβάλλει σε αυτό το αιώνιο μαρτύριο....Η ζωή είναι σκληρή....Σας συμπονω βαθύτατα!
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 23/06 - 15:25
Ιστορία
Ανώνυμε πικρέ σχολιαστή. Δεν είμαι της κατοχής ούτε της Ιταλοκρατιας γεννήθηκα το 1953. Από τα διηγήσεις των δικών μου των δασκάλων και των παλαιών πολεμιστών έμαθα τα δεινά που πέρασαν κάτω από τον ιταλικό φασισμό τα Δωδεκάνησα. Έχω ασχοληθεί με το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί σκληροτράχηλους Γερμανούς. Αν σας άρεσε η ιταλική σκλαβιά τότε σταματήστε εσείς να γλύφετε τους Ιταλούς κατακτητές. Είμαι υπερήφανη Ελληνίδα που ζω στην ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα που με αγώνες μας την χάρισαν οι πρόγονοι μας. Τότε να σταματήσουμε να γιορτάζουμε την Ενσωμάτωση αφού περνούσαμε καλά και οι κατακτητές μας έκαναν έργα για το συμφέρον τους.
Από την πόλη έρχομαι ...
Από την πόλη έρχομαι ... 23/06 - 11:49
Και στην κορφή Ξανθίππη!!!!
Ο κ. Κουτσουρσδης αναρωτιέται που πήγαν οι καρέκλες, η κ. Ξανθιππη αν και επιζώσα έντρομη θυμάται την ζωή της στην κατοχή.... ίσως φταίει η ζέστη για τα κενά στην επικοινωνία .....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 23/06 - 11:18
Ζοφερή εποχή
Κυρία Αγρέλη,διαπιστώνω οτι τώρα τελευταία διακετέχεσθε από ένα ολο καί αυξανόμενο Αντι-Ιταλικό μίσος τό οποίο ακούγεται σάν υστερική ιδεοληψία μέ επιλεκτική χρήση τμημάτων τής Ιστορίας. Αίφνης,δέν έχετε αφοσιωθεί παρομοίως στήν 600 χρονη Τουρκοκρατία ή Γερμανοκρατία ή Αγγλοκρατία ή πρώιμη Ελληνοκρατία.Επίσης φαίνεται ότι δέν αντιλαμβάνεσθε οτι οι Ιταλοί θεωρούσαν κατόπιν συμφωνιών καί οχι πολέμου οτι τα 12νησα ήταν πλεον δικά τους καί μπορούσαν νά επιβάλουν ότι θέλουν (όπως σήμερα οι Γάλλοι στήν Ν.Καληδονία). Νά ξεχάσουμε κατα μέρος ότι 3 χρόνια μετα το σεισμό είχαμε καινούργια κηπούπολη μέ λιμάνι,ΔΕΗ,Δικαστήριο,Νοσοκομείο,Φυλακές Σχολείο,Νηπιαγωγείο,Αεροδρόμιο,Κτηματολόγιο,Υπηρεσίες,κτλ. Νισάφι πιό ! Σταματήστε νά γλύφετε μονομερώς !
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 22/06 - 23:10
Ιστορια των Δωδεκανήσων μας
Ζοφερή και ερεβωδης η στυγνή τριακονταετης Ιταλοκρατια. Κρέμαγαν εκτελούσαν τους αντιστασιακούς και τους Ιερολοχίτες. Απαγόρεψαν την Ελληνική γλώσσα και επέβαλαν την Ιταλική. Περιόρισαν την Ορθόδοξο Χριστιανική Θρησκεία και περνούσαν την Παπική Καθολική. Συμμαχούσαν με τους σκληρούς Γερμανούς που έστειλαν στο Άουσβιτς πάνω από χίλιους Εβραίους της Κω. Μετά όσοι έμειναν έκαναν πλιάτσικο στις εβραϊκές περιουσίες σπίτια και κτήματα χρυσά και τιμαλφή. Οι Ιταλοί κατακτητές ό,τι έφτιαξαν στα Δωδεκάνησα το έκαναν για να κάνουν διακοπές οι προύχοντες και οι πλούσιοι. Ιταλοκρατια 1912-1946.
miranta
miranta 22/06 - 18:20
Βασικα
Καλό θα ήταν να αναγνώριζε κάποιος αυτούς που καθονται στις καρέκλες αριστερά επάνω.Να δούμε ποιες οικογένειες ήταν κοντά στους κατακτητές Ιταλούς και τι τους άφησαν φεύγοντας.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ