Τη θεσμική και νομική κατοχύρωση τέλους αποκλειστικά για ημερήσιους επισκέπτες, προκειμένου το μέτρο αυτό να εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Σύμης, που καθημερινά επιβαρύνεται με 1.000-5.000 επισκέπτες, ζητεί ο δήμος καταθέτοντας σχετική πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
“Η απόφαση αυτή έρχεται γιατί ο Δήμος πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο κόστος και για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι του νησιού για τα τέλη καθαριότητας”, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει υπερτουρισμός στη Σύμη, ούτε πρέπει να δίνεται αυτή η ερμηνεία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που στόχο έχει μόνο να μην μετακυλήσει το κόστος της επιβάρυνσης των λειτουργικών δαπανών στους μονίμους κατοίκους του νησιού.
«Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα έσοδα που έχουν. Και από την άλλη δεν μπορεί ο απλός κόσμος να πληρώνει το κόστος όταν οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 2.500 και ημερησίως το νησί δέχεται 5.000 επισκέπτες μονοήμερης εκδρομής, άνευ διανυκτέρευσης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Παπακαλοδούκας επισήμανε ότι τα 3€ δεν είναι κάποιο μεγάλο ποσό, αφού είναι λιγότερο από έναν καφέ ή ένα σουβλάκι.
Ο δήμος προχώρησε ήδη σε σχετική απόφαση στις 15 Ιουλίου, η οποία αφορά την καθιέρωση ειδικού τέλους ύψους τριών ευρώ κατ΄ άτομο αποκλειστικά για τους ημερήσιους επισκέπτες της Σύμης, καθότι κρίθηκε ότι το νησί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης επισκεπτών άνευ διανυκτέρευσης.
“Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σύμη. Η απόφαση αυτή έρχεται γιατί ο Δήμος πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο κόστος και για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι του νησιού για τα τέλη καθαριότητας”, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
«Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα έσοδα που έχουν. Και από την άλλη δεν μπορεί ο απλός κόσμος να πληρώνει το κόστος όταν οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 2.500 και ημερησίως το νησί δέχεται 5.000 επισκέπτες μονοήμερης εκδρομής, άνευ διανυκτέρευσης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Παπακαλοδούκας επισήμανε ότι τα 3€ δεν είναι κάποιο μεγάλο ποσό, αφού είναι λιγότερο από έναν καφέ ή ένα σουβλάκι.
Η ανάγκη για την επιβολή του τέλους, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου, προκύπτει από το γεγονός ότι ο ημερήσιος μαζικός τουρισμός, παρά τα προφανή οφέλη στην τοπική οικονομία, δεν συνεισφέρει ανάλογα στα δημοτικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί υπερφόρτωση σε υποδομές, επιβαρύνει το πολιτιστικό απόθεμα και τον δημόσιο χώρο ενώ δεν αφήνει ουσιαστικά έσοδα στον Δήμο, καθώς οι επισκέπτες δεν διανυκτερεύουν, άρα δεν αποδίδεται ούτε ο φόρος διαμονής.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναρτήθηκε στο Διαύγεια:
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης την ανωτέρω εισήγηση και τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/18 β) τα διαλαμβανόμενα στην εγκύκλιο 375/39167/02-6-2022 και 98/8182/26.01.2024, το άρθρο 6 του Ν. 5056/2023 και την παράγραφο 5 του άρθρου 102 του ισχύοντος Συντάγματος 1975/1986/2001/2008 και το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ο οποίος κυρώθηκε με τον Ν. 1850/1989,
Με εννέα (9) ψήφους υπέρ και πέντε (5) κατά
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία
Την καθιέρωση ειδικού τέλους ύψους 3,00 ευρώ κατ’ άτομο για τους ημερήσιους επισκέπτες της Σύμης, με είσπραξη από τον Δήμο Σύμης και σκοπό την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, τη στήριξη των υποδομών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 102 του ισχύοντος Συντάγματος 1975/1986/2001/2008 και το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ο οποίος κυρώθηκε με τον Ν. 1850/1989 .
Το τέλος θα αποδίδεται στον Δήμο και θα διατίθεται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και λειτουργικές ανάγκες. Τα έσοδα θα εισπράττονται απευθείας από τον Δήμο Σύμης μέσω κωδικού εσόδων στον προϋπολογισμό και θα διατίθενται αποκλειστικά για:
● ενίσχυση καθαριότητας, υποδομών, ανακύκλωσης,
● προστασία πολιτιστικών μνημείων,
● διαχείριση επισκεψιμότητας
Το μέτρο μπορεί να τεθεί:
● είτε πιλοτικά μέσω Υπουργικής Απόφασης (π.χ. για νησιά με ιδιαιτερότητα),
● είτε με νομοθετική ρύθμιση ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ,
● είτε ως τοπική κανονιστική απόφαση με συνεργασία του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Ναυτιλίας
Η πρόταση αυτή να αποσταλεί αρμοδίως στα συναρμόδια Υπουργεία για θεσμική και νομική κατοχύρωση.
Εξουσιοδοτεί τους: κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα Δήμαρχο και κ. Νικήτα Γρύλλη Αντιδήμαρχο, να υποβάλουν από κοινού ή χωριστά σχετικό υπόμνημα στα Υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και να επιδιωχθεί συνεργασία με ΚΕΔΕ για κοινή διεκδίκηση του θεσμικού πλαισίου.
Η κίνηση στη Σύμη
Τέλο, ως προς την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι, πολλοί Έλληνες και Κύπριοι επιλέγουν αυτή την περίοδο την Σύμη για διακοπές και όπως κάθε χρόνο Τούρκοι παραθεριστές με πολυτελή σκάφη, δήλωσε στον RV ο Δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Νατάσα Παμπρή – realvoice995.gr