Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Λουκέτο διαρκείας στα μικροβιολογικά και στην Κω – «Θα φύγουμε από το ΕΟΠΥΥ αν δεν δοθεί λύση»

13/05/2024
1382 Εμφανίσεις
7 Σχόλια

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και την αποχή των εργαστηριακών γιατρών σε όλη την Ελλάδα από τις 8 Μαΐου 2024, ο Ιατρικός Σύλλογος Κω μαζί με μέλη εργαστηριακούς γιατρούς παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη τύπου για τους λόγους που έχει μπει λουκέτο διαρκείας στα μικροβιολογικά εργαστήρια στην Κω και στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την εισήγηση έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα. Κατερίνα Γαβαλά. Τοποθετήθηκαν και εξήγησαν αναλυτικά οι εργαστηριακοί γιατροί κα. Νάντια Μπεσίρη και κ. Χρήστος Τόππος τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα μικροβιολογικά σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο το ενδεχόμενο κλείσιμο των ιατρείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το κράτος οφείλει εδώ και πολλά χρόνια δισεκατομμύριά ευρώ σε μικροβιολόγους και ακτινολογικά διαγνωστικά κέντρα. « Αφορά κυρίως τα μικρά ιατρεία και μικρομεσαία εργαστήρια καθώς για τα μεγάλα και τις αλυσίδες υπάρχει άλλο καθεστώς και άλλη αντιμετώπιση».

Οι ιδιώτες επαγγελματίες υγείας καταγγέλλουν πως επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας ουσιαστικά στους εργαστηριακούς γιατρούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους και αδυναμία συνταξιοδότησης.

Το τίμημα αυτής της κινητοποίησης πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί που καταγγέλλουν την Πολιτεία για εμπαιγμό, αλλά και οι ασθενείς που δεν μπορούν να προγραμματίσουν μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία.

Χαρακτηριστικό είναι όπως εξήγησε η κα. Μπεσίρη ότι το κράτος πληρώνει τα μικροβιολογικά με τιμές 1991 ενώ τα ιατρεία αγοράζουν αναλώσιμα, αντιδραστήρια, μηχανήματα και έχουν έξοδα όλα με τιμές αυξημένες και του 2024.

« Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν ζητάμε χρήματα αλλά μία σύμβαση με ρεαλιστικές τιμές του 2024. Μας απειλούν και πέρασαν νόμο σε μία νύχτα για καταγγελία της σύμβασής μας με τον ΕΟΠΥΥ. Παροτρύνουν τους πολίτες να μας παροτρύνουν την ώρα που το ίδιο το κράτος μας χρωστάει χρήματα και οδηγεί στο κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια. Θα συνεχίσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Το 90% των μικροβιολόγων απεργούν στην Κω και κανένα διαγνωστικό κέντρο που είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥΥ. Στην Ρόδο είναι η συμμετοχή στο 100% και πανελλαδικά σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα» σημείωσε ο κ. Τόππος και η κα. Μπεσίρη.

Σε ερώτησή του «ΒτΚ» και Ράδιο Πρώτο για το ενδεχόμενο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να επιστρέψουν στο καθεστώς που υπήρχε πριν λίγα χρόνια στην Κω όπου δεν υπήρχε κανένα συμβεβλημένο μικροβιολογικό ιατρείο με τον ΕΟΠΠΥΥ με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σε άλλα νησιά για εξετάσεις οι ασφαλισμένοι, η απάντηση ήταν ναι.

« Αν δεν δώσει το υπουργείο λύση στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες ναι θα φύγουμε από τον ΕΟΠΥΥ. Πως μπορεί ένας εργαζόμενος να παραμένει σε έναν εργοδότη ενώ του δημιουργεί μόνο χρέη; Είχαμε όλοι οι γιατροί φιλότιμο τόσα χρόνια και οι κινητοποιήσεις μας ήταν ήπιες. Πρέπει να σεβαστούμε την δουλειά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν συνάδελφοι που έκλεισαν γιατί δεν άντεξαν τα οικονομικά χρέη που δημιουργήθηκαν από το κράτος και τα χρέη αυτά μετακύλησαν και στους συγγενείς. Ευελπιστούμε σε θετικές εξελίξεις».

Με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθύνονται πλέον στο νοσοκομείο, ή στα Κέντρα Υγείας που διαθέτουν μικροβιολογικό εργαστήριο. Μόνο που στην Κω ως γνωστόν είναι αδύνατον να διενεργηθούν όλες οι εξετάσεις οι αιματολογικές στο νοσοκομείο καθώς δεν διαθέτει όλα τα αντιδραστήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς όσο παραμένουν κλειστά τα ιδιωτικά εργαστήρια, εάν δεν εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Κω, να ταξιδέψουν για άλλο νησί ή την ηπειρωτική Ελλάδα για να κάνουν τις εξετάσεις τους.

 Παρούσες στην συνέντευξη τύπου ήταν οι μικροβιολόγοι κυρίες Σοφία Κανακάκη Πατάκου και Δήμητρα Ξενιτίδου καθώς διεκδικούν ενεργά να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων τους. Επίσης ήταν και ο γιατρός κ. Γιώργος Σανιδάς παρόν.

Σάντυ Λαδικού

Δείτε στα παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ»


Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback –rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους.


ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                       ΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ             ΙΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ    

ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ                   ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ                ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ        ΙΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ    

ΙΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΙΑΣ     ΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ                     ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ                 ΙΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 

ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΙΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ            ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ               ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ             ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ  

ΙΣ ΡΟΔΟΥ   

ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ            ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ       ΙΣ ΚΙΛΚΙΣ                    ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

ΙΣ ΣΑΜΟΥ 

ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ              ΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ              ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ          ΙΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΙΣ ΣΕΡΡΩΝ 

ΙΣ ΑΡΤΑΣ                      ΙΣ ΘΗΒΩΝ                          ΙΣ ΚΩ                            ΙΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ             ΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                ΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ             ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

ΙΣ ΦΩΚΙΔΑΣ  


ΙΣ ΔΡΑΜΑΣ                ΙΣ ΕΠ.ΚΑΛΥΜΝΟΥ          ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                 ΙΣ ΠΕΛΛΑΣ  

ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 

ΙΣ ΕΒΡΟΥ                      ΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ                     ΙΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ               ΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ  

ΙΣ ΧΑΝΙΩΝ                 ΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                  ΙΣ ΧΙΟΥ                                                                                    
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 7
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/05 - 19:03
Ανωριμότητα πολιτών
Είστε απο τα λίγα τοπικά site που βλέπω πλήρη άγνοια πολιτών για τους λόγους της απεργίας. Λυπάμαι αλλά πολλοί πολίτες λόγω χαμηλής μόρφωσης και ενσυναίσθησης επιδιώκουν να πετύχουν τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Δηλαδή οι άνθρωποι να τρώγονται μεταξύ τους. Αγαπητοί μου φίλοι διαβάστε πρώτα όλα τα αιτήματα των εργαστηριακών, ρωτήστε τους. Αν δεν γνωρίζετε τουλάχιστον πάψτε να ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο άλλος γράφει για βίλες. Πάτε καλά; Αλλά βέβαια τα ίδια κάνατε και τις προάλλες. Μην επιχειρητε δολοφονίες χαρακτήρων. Για την Κάλυμνο που γράφει ο άλλος πάνω ας μην σχολιάσω.. Είναι πολλά και δεν τα ξέρετε. Λοιπόν επειδή δεν είμαι απο το νησί σας και μένω Αθήνα, πιστέψτε με οι εργαστηριακοί γιατροί τόσο καιρό επιβιώνουν λόγω του φιλότιμου.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 14/05 - 16:29
Ιπποκρατικος Ιατρός
Οι Καλύμνιοι μικροβιολόγοι ούτε παλιά ούτε τώρα διαμαρτύρονται. Γιατί; Δεν έχουν αυτοί ιατρεία δεν έχουν έξοδα δεν έχουν οικογένειες και σπίτια να συντηρήσουν.; Όμως είναι Ιατροί Ιπποκρατικοι που νοιάζονται τον συνάνθρωπό τους, που δεν ενδιαφέροντσι μόνο για τις βιλαρες τους και τους καταθετικούς λογαριασμούς τους. Είναι περήφανοι, είναι επιστήμονες, είναι άνθρωποι που νιώθουν τις ανάγκες και τη φτώχεια των ασθενών τους. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΠΑΙΔΙΆ. Από αύριο κλειστε ραντεβού. Πιο φτηνά θα είναι να πάτε με πλοιο να αγοράσετε φρέσκα ψαράκια να πιείτε καφεδάκι και να γυρίσετε, από το να πληρώνετε εξετάσεις χωρίς συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 14/05 - 14:51
Αργήσατε παιδιά.....
Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους , αλλάζοντας τους όρους συνεργασίας όπως και οπότε το συμφέρει . Σε μεγάλες πόλεις που υπάρχουν οι μεγάλες αλυσίδες λιγοστεύουν οι ατομικές επιχειρήσεις μικροβιολογων και ακτινολόγων , με το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα. Παιδιά αργήσατε να διαμαρτυρηθείτε, να ξέρετε ότι σας στηρίζουμε. Και ο φίλος παραπάνω που θα πάει στην Κάλυμνο, ας πάει πρώτα μέχρι τον βουλευτή της γειτονιάς του και να απαιτήσει να μπορεί να κάνει εξετάσεις στο νοσοκομείο της Κω , αλλά τι να κάνουμε είμαστε χαμένοι από χέρι ?
Ισχυρός
Ισχυρός 14/05 - 14:22
Αίσχος
1ον) μην κλαίγεστε Κοίταξτε τι βίλες έχετε κάνει 2ον) λίγο ντροπή γράψτε τι μισθό θέλετε να παίρνετε , γιατί στο δημόσιο δίνουν 2000 και δεν πατάτε το πόδι σας , άρα μάλλον θέλετε από 5000 το μήνα και πάνω !!
 miranta
miranta 14/05 - 08:07
Η αληθεια
Το θέμα δεν είναι οι τιμές,που μπορεί να είναι.Μαζευτηκατε πολλοί.Το 91 είχαμε 2 και σήμερα πόσα;Την ίδια πίτα την μοιράζονται περισσότεροι.Η Απορια μου γιατί δεν πάτε στο δημόσιο να μην έχετε έξοδα;Τι μισθό θέλετε;Ζητήστε αυτό να ξέρεις κόσμος .Εως πότε όλοι οι τοπικοί γιατροί θα σαμποτάρουν τη δημόσια υγεία;
Ανώνυμος
Ανώνυμος 14/05 - 07:44
Κάλυμνο
Πάμε Κάλυμνο παιδιά!!! Αυθημερόν ταξιδακι και εξετάσεις.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 13/05 - 23:35
Καλή η επιστροφή…
…στην κανονικότητα & οι επενδυτικές βαθμίδες, αλλά τα μνημονιακά μέτρα καλά κρατούν - ειδικά στον τομέα της Υγείας…κοινωνική πολιτική & υγεία στις πλάτες τους ιδιωτικού τομέα

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ