Η εκδήλωση με θέμα «Αναγεννητική Γεωργία, Κυκλική Οικονομία: Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης», που διοργανώθηκε από τα Koullias Hotels στις 28 Φεβρουαρίου στο Kosta Palace στην Κω, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν o διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Βασίλης Κουλλιάς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και πλήθος ενδιαφερομένων από την τοπική κοινωνία.
Για τους στόχους του ομίλου γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε η γενική διευθύντρια κα. Ελένη Μπάση. Παράλληλα υπήρξε τοποθέτηση από την κα. Άντα Καραγιάννη υπεύθυνη marketing. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας και κυκλικής οικονομίας, καθώς και για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και τη φιλοξενία.
Αναγεννητική γεωργία και κυκλική οικονομία – Το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης
Παρουσιάσθηκαν στοιχεία μεταξύ άλλων για την ανακύκλωση, απώλεια και σπατάλη τροφίμων, αγροδιατροφικό – φιλοξενιακό σύστημα και άλλα. Σε ότι αφορά τα superfoods που είναι μία τάση υγιεινής επιλογής, οι ομιλητές εξήγησαν ότι στα σούπερ τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται όλα ώστε παράγονται σωστά , σε σωστό έδαφος με σωστό τρόπο.
Ανάδειξη τοπικών προϊόντων και η σχέση με τον Ιπποκράτη
Παρότρυναν τους Κώους να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα συσχετίζοντας μάλιστα με τον Ιπποκράτη. « Το φαγητό είναι κουλτούρα , είναι κληρονομιά. Η Κως είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες με ολιστική προσέγγιση».
Ομιλητές ήταν:
- Ο κύριος Νικηφόρος Στειακάκης, είναι Chief Operating Officer της SFDO (Sustainable Food Destination Organization), https://sfdo.ngo/ – μη κερδοσκοπικός οργανισμός με προσανατολισμό τη διατροφική βιωσιμότητα προορισμών-. Στην SFDO διαθέτουν μεγάλη εμπειρία, είναι συνεργάτες του The Rhodes Co-Lab, της TUI Care Foundation ενώ συντονίζουν στην Κρήτη έργα δικτύωσης βιώσιμης καλλιέργειας ανάμεσα στους παραγωγούς και τον χώρο του τουρισμού προς όφελος του προορισμού.
- Η κυρία Τζωρτζίνα Βομπίρη, μέλος της SFDO, είναι Συστημική Στρατηγική Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης (Systemic Sustainability Strategist) με 15ετή διεθνή εμπειρία. Συμβουλεύει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδρύματα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων, ανθεκτικών, βιώσιμων και κυκλικών στρατηγικών. Η εμπειρογνωσία της καλύπτει τόσο τους Βιώσιμους Αστικούς Χώρους (Smart & Sustainable Cities), όσο και τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων.
Παραδοσιακές γεύσεις και άψογη φιλοξενία
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν εξαιρετικά χειροποίητα εδέσματα, παρασκευασμένα με τοπικά προϊόντα, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Κω. Όλα ήταν χειροποίητα από τα χέρια της σεφ του ξενοδοχείου Kosta Palace κυρία Τασία και μπορείτε να τα απολαύσετε καθημερινά στο πρωινό.
Το προσωπικό της εκδήλωσης διακρίθηκε για την άψογη εξυπηρέτηση και τον επαγγελματισμό του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Koullias Hotels – Δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των δράσεων των Koullias Hotels για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ τουρισμού και πρωτογενούς τομέα.
Για τα ξενοδοχεία του ομίλου η βιώσιμη ανάπτυξη περνάει μέσα από τη σχέση με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, τους επισκέπτες στα ξενοδοχεία, την τοπική κοινότητα, τους ντόπιους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.
Με οδηγό τις αρχές του Ιπποκράτη ακολουθούν οδηγό ευζωίας για τον άνθρωπο στη σύγχρονη ζωή. Στηρίζουν δε, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και είναι χορηγοί του Βοτανικού κήπου. Τα βότανα που ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση της αρρώστιας είναι περισσότερο από επίκαιρα και αποτελούν σήμερα τη βάση σύγχρονων φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες.
Σάντυ Λαδικού