Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αναλήψεως στο Ζηπάρι

24/05/2023
883 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Παρουσία αρκετών πιστών και εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο μέγας εσπερινός για τον εορτασμό της Αναλήψεως.

Αμέσως μετά τον Αρχιερατικό πανηγυρικό Εσπερινό, από τον Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ και με πολλούς συλλειτουργούς Ιερείς, ακολούθησε η λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας.

Την Πέμπτη, ημέρα της Εορτής της Αναλήψεως, τελείται η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναλήψεως, του Ζηπαρίου. Συνήθως από βραδύς, ελάμβανε χώρα παραδοσιακό πανηγύρι, στο προαύλιο της Εκκλησίας, με ντόπιους οργανοπαίκτες, που ανέβαζαν το κέφι, με Δημοτικούς χορούς και τραγούδια.

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Αναλήψεως, υπάρχουν πολλά και ποικίλα.

Την ημέρα της Αναλήψεως του Χριστού, υπάρχουν ακόμη διαδεδομένα μερικά έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης.

Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να ξεκινήσουν τα μπάνια τους, περιμένουν μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου. Οι παλαιοί πιστεύουν μέσα από τις λαϊκές παραδόσεις, πως επειδή ο Χριστός βρίσκεται μετά την Ανάσταση Του, για Σαράντα ημέρες στη γη, επισκέπτεται τις λίμνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα. Επιβάλλεται να είναι καθαρές και να μην λούζονται εκεί οι άνθρωποι. Έτσι με περισσή αθωότητα οι πιστοί, προσδίδουν περισσότερη σημασία στην ανθρώπινη φύση του Κυρίου, νομίζοντας πως ως άνθρωπος πίνει νερό από τα ποτάμια και λούζεται στη θάλασσα. Όμως ο Χριστός μετά την Ανάσταση του, επανήλθε ως Πνεύμα στη γη και για αυτό είπε στην Μαθήτρια του ‘Μη Μου άπτου’ δηλαδή, ‘Μη Με αγγίζεις.’ 

Άλλη μια συμπαθητική παράδοση λέει, πως το βράδυ δηλαδή την παραμονή της Αναλήψεως, οι πιστοί ανάβουν ένα κεράκι κοντά στο παράθυρο. Αν έχουν το ίδιο της Λαμπρής, ακόμη καλλίτερα, για να φωτίζεται ο δρόμος του Χριστού, όταν ανεβαίνει στους Ουρανούς, συνοδεία με τους Αγγέλους. Που να ξέρουν πως ο Χριστός είναι ο Ίδιος το Φως του Κόσμου. ‘Εγώ Ειμί το Φως, η Αλήθεια και η Ζωή.’ Λέει η Αγία Γραφή

Ωστόσο είναι κάποιες άγραφες παραδόσεις του λαού μας, που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και κρατάνε ζωντανό, τον σεβασμό και την αγνή πίστη, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία μας.

Χρόνια Πολλά

Ξανθίππη Αγρέλλη

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ