Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με περίπου + 5% κλείνουν τα συμβόλαια για τη νέα σεζόν οι ξενοδόχοι στην Κω

25/08/2023
211 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την “σταθερά της“ έχει καταφέρει να βρει ο τελευταίο διάστημα, η τουριστική κίνηση στον Νησί μας και μάλιστα στα υψηλότερα διαζώματα“, καθώς οδεύουμε στην κορύφωσή της, δίνοντας το καλύτερο δυνατό “χαρτί“ στους ξενοδόχους, που αυτή την περίοδο διαπραγματεύονται με τους τουριστικούς πράκτορες, για την “τύχη“ της επόμενης σεζόν.

Αν και ξεκίνησε λίγο νωρίτερα και με τους καλύτερους οιωνούς, μέχρι να μπει ο Ιούλιος, η τουριστική κίνηση έμοιαζε σαν “καρδιογράφημα“, με τους (περισσότερους) επιχειρηματίες, να εκφράζουν την ανησυχία τους, αλλά και τον προβληματισμό τους για την έκβασή της, αφού κόσμο έβλεπαν, αλλά τα ταμεία τους έλεγαν άλλα…

Παρόλα αυτά, τόσο η Χώρα μας, όσο και το Νησί μας, “στους αριθμούς” τα πηγαίνουν μέχρι τώρα, αρκετά καλά (με μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι) και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή, για το καθιερωμένο “μπρα ντε φερ“, ανάμεσα σε ξενοδόχους και πράκτορες, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, για μια εκ νέου αύξηση στα συμβόλαια του 2024.

Φυσικά, το περσινό +11% (στα συμβόλαια), δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο για φέτος, ωστόσο, όπως μας λέει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Σβύνου, μια αύξηση της τάξεως του 3-5% είναι εφικτή και το τουριστικό μας πρoϊόν την δικαιολογεί απόλυτα, καλώντας τους συναδέλφους της, να μην υποκύψουν στις πιέσεις των πρακτόρων, για πιο “χαμηλά“…

Από την άλλη πλευρά, οι πράκτορες τονίζουν ότι δεν μπορεί κάθε χρόνο, να γίνεται αύξηση στα συμβόλαια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, η Κως, να καταστεί ακριβή ως προορισμός, επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός και κυρίως η Τουρκία, παραμονεύει, με ιδιαίτερα χαμηλά πακέτα.

Για την μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού, όπως μας λένε οι περισσότεροι ξενοδόχοι, κυλά πολύ καλά για το Νησί μας και ιδιαίτερα, μετά το αρχικό “μούδιασμα” τον Μάιο και τον Ιούνιο, πηγαίνει “σφαίρα” , με πληρότητες υψηλές, για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ αναφέρουν ότι οι επισκέπτες φέτος, είναι λίγο πιο “σφιχτοί”, καθώς έχουν επηρεαστεί και εκείνοι από την ενεργειακή – οικονομική κρίση, που έχει πλήξει όλο τον κόσμο.


ΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ: ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Την ικανοποίησή της ότι και τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, κλείνονται με θετικό πρόσημο, μας εξέφρασε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Ντίνα Σβύνου, ενημερώνοντας μας, ότι “αριθμητικά”, η σεζόν μέχρι τώρα, είναι καλύτερη από την περσινή χρονιά – ρεκόρ. «Οι αυξήσεις – είπε- φέτος θα κυμανθούν στο 3-5% (στα συμβόλαια). Αρκετά ξενοδοχεία έχουν κλείσει ήδη τα συμβόλαια, ενώ ορισμένα αναμένεται να υπογράψουν αυτές τις ημέρες. Είναι πολύ θετικό ότι κλείνονται και φέτος τα συμβόλαια με θετικό πρόσημο. Δεν μπορούμε βέβαια να ζητήσουμε την αύξηση που πήραμε πέρυσι η οποία ήταν στο 11%. Άλλωστε, έχει μειωθεί φέτος, το ενεργειακό κόστος σε σχέση με πέρυσι. Οι αφίξεις μέχρι στιγμής δείχνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι και πιστεύω ότι έτσι θα κλείσει η σεζόν, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Το νησί αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο, τα ξενοδοχεία κινούνται με μεγάλη πληρότητα, ενώ και οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο είναι πάρα πολύ καλές, αλλά και ο Οκτώβριος εκτιμώ ότι θα είναι καλός. Δεν είναι φτωχοί οι τουρίστες που έρχονται. Τα πακέτα φέτος και ιδιαίτερα στη χώρα μας, παρουσίασαν σημαντική αύξηση, άρα για να έρθει κάποιος διακοπές εδώ, πλήρωσε ένα αρκετά σεβαστό ποσό. Απλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν ένα δύσκολο οικονομικά χειμώνα, λόγω του ενεργειακού κόστους, καθώς και γι’ αυτούς έχουν ακριβύνει τα πάντα. Δηλαδή, εάν μία οικογένεια φέτος, είχε στον προϋπολογισμό της να ξοδέψει τα ίδια χρήματα με πέρυσι, για παράδειγμα στο φαγητό, θα πλήρωνε τα ίδια χρήματα, αλλά θα έπαιρνε λιγότερα πράγματα, γιατί έχουν αυξηθεί τα προϊόντα. Γι’ αυτό και εμείς, δεν ζητάμε μεγάλες αυξήσεις για του χρόνου, γιατί μετά ο προορισμός θα γίνει απαγορευτικός για τους τουρίστες και θα επιλέξουν να πάνε κάπου φθηνότερα».


Κ. ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Ο τουριστικός πράκτορας και μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδ/σου κ. Κώστας Κουρούνης, χτυπάει το καμπανάκι και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις αυξήσεις, καθώς ο ανταγωνισμός παραμονεύει…

«Πέρυσι – είπε- δόθηκε μία γενναία αύξηση άνω του 10%. Δεν μπορεί κάθε χρόνο οι ξενοδόχοι να ζητάνε αύξηση και μάλιστα μετά από μία χρονιά, που όπως είπα, δόθηκε πρωτοφανή αύξηση. Φέτος ζητούν πάλι 5-6% αύξηση. Υπάρχει ο κίνδυνος η Κως να καταστεί ακριβός προορισμός και αυτό θα μας γυρίζει μπούμερανκ και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα Ο ανταγωνισμός και κυρίως η Τουρκία παραμονεύει, με πολύ φθηνότερα πακέτα και θα δούμε να πηγαίνουν όλοι εκεί. Οπότε αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν. Θεωρώ λογικό να υπάρχει μία αύξηση βάσει του πραγματικού πληθωρισμού (περίπου στο 2%), αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτό, είναι επικίνδυνο. Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μία σημαντική αύξηση σε μονάδες που προχώρησαν σε ανακαινίσεις, καθώς βελτίωσαν τις υποδομές και τις υπηρεσίες του και εκεί είναι λογικό να υπάρχει αύξηση. Πρέπει λοιπόν να προσέξουν οι ξενοδόχοι της Κω, καθώς και άλλες περιοχές έκαναν αυτό το λάθος και τώρα το πληρώνουν ακριβά, καθώς έχουν μείνει πολύ πίσω με τις τιμές που έχουν. Προσοχή λοιπόν και να είμαστε λογικοί, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι. Μην κάνουμε λάθη που θα μας ζημιώσουν ως προορισμό».


ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ: 5-7% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Ο κ. Νίκος Γιάννου, ταμίας του Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω, μας ανέφερε ότι τα μέλη τους κλείνουν τα συμβόλαιά τους, με μία αύξηση 5-7%. «Υπάρχει – είπε- μεγάλη ζήτηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα τελευταία χρόνια και οι πελάτες προτιμούν να μένουν σε μικρές μονάδες. Τα τουριστικά πρακτορεία δίνουν αύξηση για του χρόνου περίπου 5%, εμείς ζητάμε λίγο παραπάνω και εκτιμώ ότι το ποσοστό θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή της τάξεως του 5-7%. Η αλήθεια, είναι ότι πλέον οι τουρίστες κλείνουν και από μόνοι τους διακοπές, παραμερίζοντας τα τουριστικά γραφεία, και αυτό είναι κέρδος για εμάς, ενώ στον κλάδο μας, υπάρχουν και αρκετοί επαναλαμβανόμενοι πελάτες, που έρχονται για χρόνια εδώ, χωρίς την μεσολάβηση των γραφείων. Φέτος η χρονιά ήταν καλή. Απογοητευτήκαμε από τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως ο Ιούλιος ήταν καλύτερος από πέρυσι και έτσι, έστρωσαν κάπως τα πράγματα. Οι κρατήσεις μας για τον Αύγουστο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και του Σεπτεμβρίου. Για τον Οκτώβριο, είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε. Οι τουρίστες φέτος ήταν πιο “σφιχτοί” στα έξοδά τους, αλλά μην ξεχνάμε ότι πέρασαν και αυτοί έναν δύσκολο, οικονομικά χειμώνα».


Α. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο CEO του “Cleopatra Collection Group”, κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μας ανέφερε ότι για τον ξενοδοχειακό τους όμιλο στην Καρδάμαινα, τα συμβόλαια της νέας χρονιάς κλείνονται πάλι με αυξητικό πρόσημο.

«Η αύξηση είπε- κυμαίνεται περίπου στο 8-10%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση για τα φετινά συμβόλαια. Εμείς στον Όμιλό μας, που φέτος κλείνει τα 35 χρόνια λειτουργίας και είναι δυναμικότητας περίπου 550 κλινών, οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται αρκετούς μήνες πριν. Όσον αφορά το ποσοστό των αυξήσεων, χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της Τεχνητής νοημοσύνης, όπου βγάζει αυτόματα τις τιμές για τις χρεώσεις ανά μήνα. Ο Όμιλός μας, είναι από τους πρωτοπόρους και στόχο για την επόμενη σεζόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε ρεσεψιόν χωρίς άνθρωπο (ανέπαφο check in), αλλά και ρομπότ σερβιτόρους. Φέτος η σεζόν πάει καλά για εμάς, ανοίξαμε νωρίτερα και απ’ ότι είχαμε προγραμματίσει και μέχρι τώρα κινούμαστε με υψηλή πληρότητα, η οποία θα κρατήσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Έχουμε επαναλαμβανόμενους πελάτες, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τόσα χρόνια, μας νιώθουν σαν οικογένειά και αυτό μας δίνει δύναμη, όσον αφορά την λειτουργία των ξενοδοχείων μας, αλλά και ηθική ικανοποίηση, ότι κάνουμε καλά την δουλειά μας. Γιατί αυτό παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Να μείνει ο πελάτης ικανοποιημένος από την διαμονή του. Όσες διαφημίσεις και εάν κάνεις, εάν δεν μπορέσεις να ικανοποιήσεις τον πελάτη, τότε αυτό θα σου δημιουργήσει πρόβλημα».


Κ. ΖΑΡΙΚΟΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΦΕΤΟΣ – ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Ο Γενικός Διευθυντή του Ξενοδοχείου “Neptune” κ. Κώστας Ζαρίκος, μας ανέφερε ότι τα συμβόλαια του ξενοδοχείου τους για την επόμενη σεζόν, κλείνονται με αύξηση 4-5%.

«Είναι – είπε μία ιδιόμορφη σεζόν η φετινή. Ξεκινήσαμε με προσδοκίες, καθώς ακούγαμε από τον χειμώνα για μεγάλη αύξηση, όμως απογοητευτήκαμε στην αρχή από την πραγματικότητα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση βελτιώθηκε και έτσι βρήκαμε μία ισορροπία. Οικονομικά, κινούμαστε στα περσινά επίπεδα, με λιγότερους όμως πελάτες, καθώς πετύχαμε πέρυσι μια ικανοποιητική αύξηση στα συμβόλαια, ενώ μειώθηκε φέτος αρκετά και το ενεργειακό κόστος, που πέρυσι γονάτισε οικονομικά αρκετούς επιχειρηματίες. Φέτος, λοιπόν όπως είπα, οι τιμές ήταν καλύτερες, και έτσι παρόλο που είχαμε λιγότερο κόσμο, είμαστε στα ίδια επίπεδα. Από τον Ιούλιο ανέβηκαν οι πληρότητες και μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε στο 90% και όπως δείχνουν τα πράγματα, έτσι θα κυλήσει και ο Σεπτέμβριος, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα και για τον Οκτώβριο».


Η. ΣΙΦΑΚΗΣ: “ΖΗΤΗΣΗ” ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Ο ξενοδόχος κ. Ηλίας Σιφάκης μας ενημέρωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα συμβόλαιά του για τη νέα σεζόν, με αύξηση 5-6%, δηλώνοντας ικανοποιημένος.

«Είναι – είπε – θετικό να υπάρχει πάντα μία αύξηση. Αυτό αποδεικνύει υγεία για μία επιχείρηση και έναν κλάδο. Όποια και αν είναι αυτή η αύξηση. Σίγουρα δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε την περσινή τεράστια που ξεπέρασε το 10% στους περισσότερους ξενοδόχους, ωστόσο είμαι ικανοποιημένος με την αύξηση 5-6% που κλείσαμε εμείς τα συμβόλαιά μας για το 2024, ενώ υπάρχει ήδη σημαντική ζήτηση, για κρατήσεις της επόμενης σεζόν, από μεγάλους ομίλους όπως η JET 2».

Για την πορεία της φετινής σεζόν, ο κ. Σιφάκης, μας τόνισε ότι παρά το δύσκολο ξεκίνημα, μετά τον Ιούλιο, η κατάσταση βελτιώθηκε και αυτή τη στιγμή το νησί διαθέτει ελάχιστες ελεύθερες κλίνες. «Έχουμε αύξηση απ’ ότι φαίνεται στους αριθμούς, όμως μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι νέες κλίνες στην Κω, οπότε εάν κάποιο ξενοδοχείο δεν έχει την περσινή πληρότητα, δεν σημαίνει ότι γενικά έχουμε λιγότερο κόσμο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν άνοδο, οπότε δεν μπορούμε να πούμε το αντίθετο. Για τον τζίρο των επιχειρήσεων τώρα, σε σχέση με πέρυσι, είναι μία δύσκολη εξίσωση. Φέτος υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων στο νησί μας και σε συνδυασμό με την ενεργειακή –οικονομική κρίση που επηρέασε τους Ευρωπαίους, είχε ως αποτέλεσμα να είναι πιο “σφιχτοί”. Υπήρχαν πελάτες μας, που ενώ άλλες χρονιές έβγαιναν έξω, φέτος έτρωγαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, καθώς οι τιμές ήταν πολύ καλύτερες σε σχέση με έξω.


E. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ


Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Ευριπίδης Σαμαράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής σεζόν, ενώ αναφερόμενος στα συμβόλαια που κλείνονται αυτές τις ημέρες, μας ενημέρωσε ότι γίνονται αυξήσεις, αλλά σε λογικά πλαίσια.

«Αυτή την περίοδο – είπε- βρισκόμαστε σε διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων με τα ξενοδοχεία της Κω για την επόμενη σεζόν, τα οποία επι των πλείστων κλείνονται με αύξηση, σε λογικά όμως πλαίσια. Δεν μπορούμε να πάμε πάλι σε μεγάλες αυξήσεις, καθώς είναι επικίνδυνο για την πορεία του τουρισμού μας συνολικά. Η Jet 2 Holidays, που εκπροσωπώ, για του χρόνου προβλέπει επιπλέον ανάπτυξη και άνοδο για την Κω. Αυτό σημαίνει περισσότερα αεροπλάνα, περισσότερες θέσεις, περισσότερα κρεβάτια στα ξενοδοχεία, δηλαδή περισσότεροι τουρίστες.

Μέχρι τώρα, η Αγγλική αγορά πηγαίνει αρκετά καλά. Για φέτος ο τουριστικός μας οργανισμός, είχε προβλέψει μια αύξηση για την Κω και έπιασε τους στόχους της. Εκπληρώθηκε λοιπόν ο σχεδιασμός και μπαίνουν νέοι στόχοι, για το επόμενο καλοκαίρι.

Οι πυρκαγιές της Ρόδου φαίνεται ότι επηρέασαν τουριστικά ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι πλέον η ώρα, όλοι να δούμε και να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα βιωσιμότητας του Ελληνικού τουρισμού και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την κλιματική αλλαγή, που είναι εδώ. Σύμφωνα με τα όσα παραθέτουν οι ειδικοί, οι καύσωνες θα γίνουν πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο κάθε καλοκαίρι και αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η συμπεριφορά των τουριστών. Πρέπει να είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».


Ε. ΜΠΑΣΗ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Η κ. Ελένη Μπάση, γενική διευθύντρια του “Koullias Group”, εμφανίζεται αισιόδοξη για την μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού στην Κω, αλλά και για τα συμβόλαια της επόμενης σεζόν, που κλείνονται με θετικό πρόσημο.

«Η φετινή σεζόν – είπε- μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά. Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι καταρχήν κάναμε πάρα πολύ καλή δουλειά τον Χειμώνα και εισπράττουμε τώρα όλη αυτή την μεθοδικότητα και τις στοχευμένες μας ενέργειες. Δουλέψαμε με στρατηγική και δεν περιμέναμε από άλλους να χαράξουν την δική μας πορεία, σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Τον Χειμώνα κάναμε έρευνα ανά αγορά και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι για το πως θα κυλήσει η σεζόν μέχρι το τέλος. Έχουμε θετικά στοιχεία, τα οποία όμως παρακολουθούμε μήνα –μήνα, καθώς γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ευαίσθητος και μπορούν τα αποτελέσματα να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή».

«Έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους τουριστικούς οργανισμούς για τα συμβόλαια του 2024. Έχουμε ήδη υπογράψει τα πρώτα συμβόλαια και φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου μας, θα λάβουν και μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μέσος Ευρωπαίος περνάει μια τεράστια κρίση, όπως κρίση περνάει και ο μαζικός τουρισμός, λόγω των τιμών στην ενέργεια, αλλά και στα τρόφιμα. Οπότε κινούμαστε και εμείς σε λογικά πλαίσια, για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και του χρόνου θα έχουμε τουρισμό.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ