Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ν. Μανούσης: Αφιέρωμα στον εκδημήσαντα εκλεκτό Ιατρό Ιπποκρατιστή Χαράλαμπο Κιάρη

09/11/2022
42 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Παρασκευή 18 Ιανουαριου 2013

 Για άλλη μια φορά ο γνωστός συμπατριώτης μας, ιατρός κ. Χαράλαμπος Κιάρης, δείχνει την ιδιαίτερη ευαισθησία του στην Ιπποκρατική Ιδέα και ιδιαίτερα στο Ιπποκράτειο Ιδρυμα.

Δεκαετίες τώρα στηρίζει ποικιλοτρόπως κάθε δραστηριότητα, όπως η ίδρυση και λειτουργία του Ιπποκράτειου Μουσείου και η αναμόρφωση της απαγγελίας του Ιπποκρατικού Ορκου.

Εχοντας μελετήσει πολλά χρόνια δεκάδες περί τον Ιπποκράτη πηγές, προχώρησε σε μια εξαιρετική μελέτη, που σύντομα θα πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο με πολλά και ενδιαφέροντα νέα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας προγόνου.

Παράλληλα, ο κ. Κιάρης έχει ασχοληθεί επισταμένως με τον τρόπο που ο Ιπποκράτης άσκησε την Ιατρική του, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις με τις οποίες ασχολήθηκε.

Ετσι, κατέληξε σε μια σειρά συμπερασμάτων, που έχουν σχέση με τα εργαλεία, τα σύνεργα, τα βοηθήματα, τα «έπιπλα» και τις πρακτικές που εφάρμοζε στο ιατρείο του, οπότε και συνέγραψε ειδική μελέτη για το ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, το οποίο στη συνέχεια και θα ήθελε να δει να …«ζωντανεύει» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΔΙΙΚ.

Ηδη ο κ. Κιάρης έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Α. Καρδούλια, για να κατασκευάσει αντίγραφα των εργαλείων και με φίλους ξυλουργούς για τα διάφορα άλλα αντικείμενα – έπιπλα, όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία αυτού του «Ιατρείου» ο κ. Κιάρης έχει συζητήσει – συμβουλευτεί ειδικούς επιστήμονες, κυρίως αρχαιολόγους, για την όσο γίνεται αυθεντικότερη συγκρότησή του στα εργαλεία, τα σύνεργα και τα άλλα αντικείμενα.

Πρόκειται για ιδέα που θα εξετάσει το ΔΣ του Ιπποκρατείου Ιδρύματος στην προσεχή του συνεδρίαση, προκειμένου η υλοποίησή της να γίνει άλλη μια σπουδαία ατραξιόν για το ΔΙΙΚ, δεδομένου ότι θα είναι κάτι το …μοναδικό στον κόσμο, δηλ. χώρας που ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει (ίσως αργότερα και με σύγχρονα οπτικοακουστικά) την πλήρη εικόνα ενός αρχαίου Ιπποκρατικού Ιατρείου!

(Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ)

Νίκος Στ. ΜανούσηςΝευρολόγος - Ψυχίατρος

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ