Α. Το συγκρότημα της ΑΙΓΛΗΣ, ‘’εμβληματικό’’ κτήριο της πόλης Κω έχει την δική του ‘’αμαρτωλή’’ ιστορία Δημοτικής διαχείρισης. Εξυπηρέτησε κάτ’ αρχάς τις ψυχαγωγικές ανάγκες των δυνάμεων κατοχής της Ιταλικής περιόδου. Με την απελευθέρωση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημου και χρησιμοποιήθηκε ως ‘’καφεζαχαροπλαστείο’’ με ενοικίαση σε επαγγελματίες. Η εισαγωγή της Κω στους τουριστικούς χάρτες οδήγησε στην ενοικίαση του ως ‘’εστιατόριο πολυτελείας’’. Σημαδεύτηκε όμως με την δημιουργία χρεών προς τον Δήμο, ο οποίος με δικαστική διαδικασία απέβαλε τους αφερέγγυους ενοικιαστές. Τότε τέθηκε το ερώτημα ‘’τι κάνουμε με την ΑΙΓΛΗ;’’ Μάλιστα δημιουργήθηκε κίνηση πολιτών για άσκηση πίεσης προς κατεύθυνση δημιουργίας ενός δημοτικού καφενείου που θα πρόσφερε τοπικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές (ώστε να επηρεαστεί τιμολογιακά η αυξανόμενη ακρίβεια στη παροχή υπηρεσιών) και να έχουν οι ντόπιοι κάτοικοι ένα ‘’δικό τους‘’ χώρο. Όμως η υπέρ 10-ετής λειτουργία της, ως δημοτικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημαδεύτηκε με σκανδαλολογία κακοδιαχείρισης, μη εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους στόχους που είχαν τεθεί. Ήταν ένα ακόμη καφέ όπως τα υπόλοιπα της πλατείας Ελευθερίας και έτσι έκλεισε! Αυτή είναι η περίοδος ιδιωτικοποίησης της ΑΙΓΛΗΣ που έληξε μέσα σε σκάνδαλα, γκρίνια, με πολιτική αντιπαράθεση που οδήγησε στην νέα μορφή δημοτικής επιχείρησης θέατρου-κινηματογράφου της ΕΔΗΚ.
Β. Γράφαμε: ‘’Η Δύναμη Αλλαγής το 2007 ανέλαβε την διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων. Τότε κατήγγειλε τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και τα ανοίγματα που κληρονόμησε από την διαχείριση της Καΐσερλικής και μετα-Καΐσερλικής συνέχειας της! Το 2008 παρουσίασε απολογισμό με εξόφληση όλων των χρεών της ΕΔΗΚ-ΑΙΓΛΗΣ, άλλαξε το προσωπικό των ''ταλιμπάν του Καΐσερλισμού'' και δήλωσε ‘’θριαμβευτικά’’ θετικό αποθεματικό! Όμως ο κ. Κυρίτσης ΔΕΝ έστειλε, όπως διακήρυσσε, τους καταχραστές στην δικαιοσύνη. Απλά απειλούσε ότι θα ανοίξει το στόμα του και τότε… πολλοί θα καούν!!!. Ούτε στόμα άνοιξε ούτε κάηκε κανείς! Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το 2011 η ομάδα Καΐσερλη κατηγορούσε την ομάδα Κυρίτση για σκανδαλώδη διαχείριση και πελατειακές ψηφοθηρικές λογικές και για εκδιώξεις και συκοφάντηση υπαλλήλων του Δημου! Έτσι άδοξα έκλισε η περίοδος δημοτικής διαχείρισης με την μορφή αμιγούς δημοτικής επιχείρησης, για να περάσουμε με την νέα μορφή των ‘’κοινωνικών επιχειρήσεων’’. .
Γ. Η περίοδος 2011-2023 είναι η περίοδος της ΚΟΙΝΣΕΠ όπως την αντιλαμβανόταν και την διαχειρίστηκε ο κ. Καΐσερλης: ‘’δημιούργησε την αστική εταιρεία "ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ" με 29 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (στο καταστατικό της "ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ" εντοπίσαμε 12) και προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα προέρχονταν από τον Δήμο και τα υπόλοιπα από χρηματοδοτικούς φορείς, με άξονες δράσης που εκτείνονταν από υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, υγείας και καθαριότητας, έως τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ανακύκλωση, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και την προστασία των δασών’’.
Δ. Τώρα, Μ. Τρίτη η πιο ‘’καλοπροικισμενη’’ ΚΟΙΝΣΕΠ, αυτή της ΑΙΓΛΗΣ, έκλεισε ΑΔΟΞΑ, μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα απαξίωσης και αποστροφής βάζοντας ΔΥΣΤΥΧΩΣ ταφόπλακα στον κύκλο της εφαρμογής των κοινσεπ στο νησιά μας!Έτσι εντελώς φυσιολογικά, μετα την αποτυχία όλων των μορφών διαχείρισης κεντρώας και δεξιάς ιδεολογίας ξαναγυρίζουμε στις αρχές της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας: στην αγριότητα της Ελεύθερης αγοράς! Το να κατηγορεί ο κ. Καΐσερλης τους κκ Νικηταρά-Κυρίτση δεν ωφελεί. Αυτό για το οποίο πρέπει να απολογηθεί είναι στο ‘’γιατί απέτυχε ο δρόμος της ΚΟΙΝΣΕΠ;
Ε. Η συζήτηση του θέματος ΑΙΓΛΗ βάζει επι τάπητος το θέμα της διαχείρισης της Δημοτικής περιουσίας με όρους οικονομικούς άλλα και κοινωνικούς-πολιτικούς. Με λίγα λόγια το ενοίκιο των 16.600 ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο της τιμής εκκίνησης, είναι υπερβολικό και δημιουργεί νέο έδαφος νέων χρεών προς τον Δήμο και το κυριότερο δρα ως πολιορκητικός κριός στην άνοδο των ενοικίων σε όλο το νησί! Το πρόβλημα δεν πια είναι οι ατασθαλίες του χθες! Ούτε ο θρίαμβος του χρήματος-οικονομισμού που δείχνουν οι δηλώσεις Νικηταρά-Κυρίτση! Ούτε η λογική Καΐσερλη περί δημοτικής πολιτικής για την δημιουργία μέσω της δημοτικής περιουσίας επιχειρηματικού πνεύματος, όπως δικαιολογεί τις πελατειακές του επιλογές!
Ζ. Η Κω έχει το πρόβλημα της μονοπώλησης της οικονομικής και παραγωγικής ζωής από τον μαζικό Τουρισμό των 6 μηνών. Η αναγκαία πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και των παραδοσιακών αξιών. Αρά η ενοικίαση των καταστημάτων του κέντρου που ανήκουν στον Δήμο μας πρέπει να γίνει με όρους που εξυπηρετούν αυτούς του στόχους. Είναι απαράδεκτο η πόλη να εμφανίζει για περίοδο 6 μηνών μορφή απολυτής νέκρας και εγκατάλειψης. Η πόλη πρέπει να διατηρεί ζωντανούς πνεύμονες όλη τον χρόνο! Όπως ίσχυε πριν το 1974! Όπως συμβαίνει στην γειτονική Κάλυμνο που δεν σου δίνει την εντύπωση κλειστής και νεκρής περιοχής τον χειμώνα. Η Κως μπορεί να έχει την δική της ζωή και τον δικό της τουρισμό και τον χειμώνα αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική.
Ν. Μυλωνάς