Οι “μηχανότρατες” της Καλύμνου , πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, σήκωσαν άγκυρες από τα μεσάνυχτα 30 Σεπ/1 Οκτωβρίου 2025 και βγήκαν στα ανοιχτά για την πρώτη «ψαριά» της νέας αλιευτικής περιόδου. Από τις πρώτες κιόλας ώρες της ημέρας, οι πάγκοι των ιχθυοπωλείων στο νησί γέμισαν με φρέσκα και ποικίλα ψάρια, προσφέροντας στους καταναλωτές την πρώτη γεύση της νέας σεζόν.
Με το Kalymnos News καταγράψαμε σήμερα Τετάρτη 1 Οκτωβρίου πρωί, το αλιευτικό “ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ” της οικογένειας Σάκη Κυπραίου κατά την άφιξη του στο λιμάνι της Καλύμνου με την “πρώτη ψαριά.
Η παράδοση τηρήθηκε που θέλει , με τον κατάπλου, να σπάνε καρπούζια και ρόδια στο κατάστρωμα, ένα έθιμο που συμβολίζει καλοτυχία και αφθονία για τη νέα περίοδο. Αμέσως μετά ξεκίνησε το ξεφόρτωμα: κιβώτια από φελιζόλ, γεμάτα με ψάρια διαφόρων ειδών, πέρασαν από το κατάστρωμα σε φορτηγά αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν προς την αγορά.
Το ρεπορτάζ μας συνεχίζεται με επίσκεψη μας σε 2 από τα αρκετά Ιχθυοπωλεία του νησιού, της οικογένειας Σάκη Κυπραίου και του Μανώλη Καμπουράκη (ΤΘΟΥΛΑ) στο σταθμό ΤΑΧΙ . Από νωρίς το πρωί, αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί εκεί, τηρώντας το παλιό έθιμο να προμηθευτεί τα πρώτα φρέσκα ψάρια της χρονιάς. Οι πάγκοι, γεμάτοι με κουτσομούρες, μπαρμπούνια, γάβρο, λιθρίνια, σκορπιοί, καλαμάρια και άλλες ποικιλίες, προσέφεραν εικόνες αφθονίας και αναβίωσης της θαλασσινής παράδοσης του τόπου.
Η εικόνα των γεμάτων πάγκων θα συνεχιστεί καθημερινά, καθώς οι ψαράδες του νησιού ρίχνονται με πείσμα στη νέα σεζόν, εξασφαλίζοντας ότι οι κάτοικοι και επισκέπτες της Καλύμνου θα έχουν καθημερινά στη διάθεσή τους φρεσκότατα ψάρια.