Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Oι πρώτοι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στον Αγ. Νικόλαο Κω

03/03/2023
651 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που παρακολούθησαν σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κω τους πρώτους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, οι οποίοι ξεκίνησαν το απόγευμα και θα ψάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής στην εκκλησία. 

Τι είναι οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου

Οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου είναι ένα μεγάλο ποίημα, αφιερωμένο στην Παναγία (Θεοτόκο), εξυμνώντας την μέσα από επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Οι στίχοι μιλούν για το ρόλο της Παναγίας στη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά της κ.τ.λ.

Πρόκειται για ένα μελοποιημένο (με μουσική δηλαδή) ποίημα, το οποίο αποτελείται από 24 στροφές («οίκους»), που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου. Ανήκει σε ένα είδος κλασικής βυζαντινής μουσικής, το οποίο ονομάζεται «κοντάκιο».

Το ποίημα αυτό πιστεύεται ότι γράφτηκε από τον άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, έναν ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών, κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά ποιήματα που έχουν γραφτεί ποτέ, ενώ έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους χαιρετισμούς προς άλλες σημαντικές φιγούρες της ορθόδοξης εκκλησίας που γράφτηκαν μετέπειτα.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ