Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πάει πίσω η εφαρμογή της βίζας εξπρές των Τούρκων στα νησιά μας

05/02/2024
1040 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Aντιδρούν οι Κώοι επιχειρηματίες στο ενδεχόμενο κλείσιμο της γραμμής λόγω εργασιών

Προς Μάρτιο αντί για Φεβρουάριο, μάλλον, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της βίζας εξπρές για Τούρκους που θέλουν να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά όλο το χρόνο, μεταξύ αυτών και η Κως.

Οι λόγοι όπως εξηγούν τουριστικοί παράγοντες της Κω στο «ΒτΚ», είναι τεχνικοί και οφείλονται ουσιαστικά στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά με την λειτουργία της πύλης Σένγκεν και την περίπτωση να ανασταλεί η λειτουργία λόγω εργασιών, θεωρείται δύσκολο από τους ανθρώπους τουρισμού, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του κεντρικού λιμένα που κατά την διάρκεια της ανακατασκευής λειτουργούσε με τροποποιήσεις και κατανόηση από όλους.

Σε αναμονή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

« Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης βίζα στους Τούρκους από τον Φλεβάρη διότι δεν λειτουργεί ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή την εφαρμογή θα πρέπει οι Τούρκοι πολίτες να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να επισκεφτούν τα 10 συγκεκριμένα ελληνικά νησιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τουριστικός και ναυτιλιακός πράκτορας κ. Σπύρος Τυρινόπουλος.

Για το ηλεκτρονικό σύστημα έκανε λόγο και ο κ. Δημήτρης Χαματζόγλου ναυτιλιακός πράκτορας της Κω. « Εκτιμώ ότι η έναρξη της διαδικασίας θα είναι Μάρτη αντί για Φλεβάρη. Αναμένεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Βέβαια δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουμε το υπάρχων που έχει η αστυνομία στην διάθεσή της και λειτουργεί».

Άμεση ενίσχυση των αστυνομικών για την ομαλή λειτουργία του λιμένα Σένγκεν

Σύμφωνα και με τους δύο επαγγελματίες το πρόβλημα που καλείται να λύσει η ελληνική πολιτεία αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Ο κ. Τυρινόπουλος σημείωσε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να στείλει τον ανάλογο αριθμό αστυνομικών για τον έλεγχο των διαβατηρίων αλλά και για το γραφείο βίζα. «Απαιτείται άλλος αριθμός προσωπικού και άλλες υποδομές από τις υπάρχουσες. Περισσότερα γραφεία άρα περισσότερους αστυνομικούς. Πέρυσι ο αστυνομικός διευθυντής κ. Καλαμάτας ενίσχυσε τον έλεγχο διαβατηρίου έγιναν προσπάθειες άλλα λόγω αυξημένων αφίξεων δεν επαρκούσε το προσωπικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χαματζόγλου λέγοντας: « Η γνώση υπάρχει διότι και πριν δεχόμασταν Τούρκους τουρίστες και τώρα. Άτομα χρειάζονται. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί για τις νέες διαδικασίες. Το λιμάνι είναι πύλη εισόδου Σένγκεν της Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι όπως και το αεροδρόμιο.

Απίθανη η αναστολή λειτουργίας του λιμένα λόγω εργασιών

Σχετικά με το ενδεχόμενο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν ώστε να εκτελεστούν εργασίες αναβάθμισης και οι δύο ναυτιλιακοί πράκτορες τόνισαν και εξήγησαν για ποιους λόγους θεωρούν κάτι τέτοιο απίθανο.

Ο κ. Τυρινόπουλος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης του χώρου. « Πρέπει να γίνουν πράγματα και ελπίζουμε σύντομα να γίνουν. Είναι δύσκολο να σταματήσει η γραμμή Κω – Αλικαρνασσό αυτή την στιγμή. Θα βρεθεί μία λύση όπως είχε βρεθεί και για το σεισμόπληκτο λιμάνι. Δεν κλείνει έτσι εύκολα ένα λιμάνι και μάλιστα πύλη εισόδου στην Ευρώπη».

Ότι δεν πρόκειται να κλείσει το λιμάνι όπως προκύπτει από συναντήσεις που έχει κάνει ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα μας και ο κ. Δημήτρης Χαματζόγλου. « Δεν πρόκειται να κλείσει το λιμάνι. Γνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες για παράλληλες εργασίες. Με την θέληση όλων, με την κατανόηση όλων και με την συνεργασία θα συνεχίσει η λειτουργία του λιμένα έστω με τροποποιημένες συνθήκες ώστε να εκτελεστούν τα έργα».

Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη βίζα- - Συνάντηση του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη με τον Μάνο Κόνσολα

Με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ.Γιώργο Γεραπετρίτη, συναντήθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Βουλευτής με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας για την εφαρμογή της νέας ειδικής θεώρησης για τους τουρίστες από την Τουρκία σε δέκα νησιά του Αιγαίου.

Κομβικό σημείο σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις των Τούρκων τουριστών.

Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στον κ.Κόνσολα, το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα διαδικασία, η δε κατάθεση των σχετικών αιτήσεων από Τούρκους επισκέπτες θα γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Κόνσολας έχει ζητήσει από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενισχυθούν με προσωπικό, αλλά και εξοπλισμό και οι πύλες εισόδου στα λιμάνια και τα αεροδρόμια των νησιών.

Πάντως ο κ. Γεραπετρίτης δεν προσδιορίζει χρονικά την έναρξη των διαδικασιών.

Αντιδρούν οι Κώοι επιχειρηματίες στην αναστολή της γραμμής Κω – Αλικαρνασσό

Για το θέμα πάντως αρκετοί επιχειρηματίες τόνισαν στο Βήμα της Κω ότι θα είναι καταστροφικό να κλείσει έστω και για λίγες ημέρες το λιμάνι Σένγκεν. Οι Τούρκοι τουρίστες είναι η «ένεση» της τοπικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς κινούν με αγορές τα τοπικά μαγαζιά αλλά και την εστίαση.

Ποιοι οι όροι της βίζας

Η Ελλάδα θα παρέχει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για επτά ημέρες στους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται δέκα νησιά. Η απαλλαγή δεν περιορίζεται στο καλοκαίρι, αλλά ισχύει για όλο το έτος.

Το τέλος θεώρησης ορίστηκε στα 60 ευρώ, δηλαδή 1.873 τουρκικές λίρες. Τα νησιά Χίος, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Κως, Μεγίστη, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Σύμη θα εφαρμόζουν 7ήμερη βίζα κατά την είσοδο για τους Τούρκους πολίτες όταν αγοράζεται ακτοπλοϊκό εισιτήριο, τρεις ημέρες πριν. Η βίζα, δηλαδή, δεν ισχύει για  Σαντορίνη, Κρήτη και  Μύκονος

Όταν λαμβάνει κάποιος Τούρκος τη βίζα αυτή για ένα νησί, δεν θα μπορεί να μεταβεί σε άλλο νησί με την ίδια βίζα.

Τέλος σε επικοινωνία που είχαμε με τον αστυνομικό διευθυντή κ. Καλαμάτα για το θέμα ο ίδιος αναμένει να λάβει τις νέες διατάξεις. Επίσης προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου κ. Παναγιώτη Αβρίθη, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/02 - 23:22
Ο δήμος και το 60%
Πόσο δίκιο έχεις
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/02 - 11:26
Ο Δημος και το 60%
Αντι να γινουν εργα ΧΘΕΣ ο κος 60% εχει αρχισει να εμφανιζει σημαδια καθεστωτικου Ηγετη, ο Δημος της Κω πνεει τα ολισθια, παντου κυριαρχει αναρχια και αδιαφορια, εργα δεν γινονται γιατι απλως δεν σχεδιαζονται, τα ψεμματα του κ 60% οτι θα ασφαλτρωσει την πολη της Κω απο το 2021, το 2022 καθως και το 2023 μας μπαφιασαν, θα φτιαξει την ΣΕΓΚΕΝ αλλα δεν ξερουμε σε ποια δεκαετια θα συμβει αυτο, θα φτιαξει το 3ο Δημοτικο (εγινε το γιοφυρι της ΑΡΤΑΣ με τα τοσα ψεμματα)απο το 2021 τον Σεπτεμβριο μας μπαφιαζει, διαγωνισμοι ακυρωνονται γιατι καποιοι ηθελαν φωτογραφικες διαταξεις που ουτε στην Κινα δεν τις γραφουν σε διαγωνισμους, του τραβανε το αυτι οπως μαθαινουμε απο τας Αθηνας γιατι δεν κουνιεται τιποτα στον Δημο ολα νεκρα λογικο απο την μια τραγικο απο την αλλη για ολους εμας, Αντιδημαρχοι ειναι αφαντοι απο τα ποστα τους, κατα τα αλλα το 60% θα οδηγησει την Κω στην χειροτερη απαξιωση εδω και 20 χρονια να καμαρωνεται τις επιλογες σας, μην ξεχασετε τις σαμπανιες νικης να πιειτε !!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ