Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πολύς κόσμος και φέτος στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής και το πανηγύρι στα Τσουκαλαριά

10/05/2024
1248 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αρκετοί ήταν και φέτος οι πιστοί που έδωσαν το παρών στον εορτασμό της Παναγιάς στα Τσουκαλαριά (Ζωοδόχος Πηγή), όπου μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι, με πλούσια εδέσματα, ζωντανή μουσική και φυσικά πολύ χορό. 

Η Ζωοδόχος Πηγή είναι μια (κινητή) γιορτή με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.

Στα χρόνια του Βυζαντίου, στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένας στρατιώτης ο Λέων, ο οποίος συνάντησε έναν τυφλό διψασμένο άντρα που του ζητούσε απεγνωσμένα νερό. Ψάχνοντας για ώρα και μη βρίσκοντας κάποια πηγή, ο Λεοντας άρχισε να απογοητεύεται, όταν άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει:
Πράγματι ο Λέοντας έκανε αυτό που του είπε η φωνή, και μόλις ο τυφλός βρήκε το φως του, κατάλαβε ότι η φωνή ήταν της Παναγίας και ότι το νερό της πηγής ήταν θαυματουργό. Μάλιστα λέγεται ότι από το νερό της πηγής αυτής γιατρεύτηκαν πολλοί άνθρωποι, ενώ αναστήθηκε και ένας νεκρός.
Πολλά χρόνια αργότερα ο στρατιώτης, ο οποίος εντωμεταξύ είχε γίνει αυτοκράτορας, έχτισε δίπλα στην θαυματουργή πηγή έναν μεγαλόπρεπο ναό αφιερωμένο στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε από τους Τούρκους για να φτιαχτεί ένα τζαμί.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Ζωοδόχος Πηγή είναι η ίδια η Παναγία, η οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι η πηγή της ζωής για όλους τους χριστιανούς, μιας και Αυτή ήταν που έφερε στη ζωή τον Χριστό. 

Πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες γιορτές της εκκλησίας μας. Μάλιστα πολλοί Παναγιώτηδες και Παναγιώτες γιορτάζουν την ημέρα αυτή προς τιμήν της θαυματουργού Παναγίας.

Φυσικά γιορτάζουν και όσες γυναίκες τις λένε Ζωή καθώς από τη Ζωοδόχο πηγή έχουν πάρει το όνομά τους.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ