Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά»: Συμμετέχει διαγνωστικό κέντρο στην Κω για δωρεάν μαστογραφίες

10/09/2022
948 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στην πλατφόρμα εγγραφής του προγράμματος «Γεννηματά» αφού είναι γεγονός ότι συμμετέχει ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Κω. 

Πιο συγκεκριμένα το «MEDHOME HIPPOKRAΤES ΙΔ. ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ - MEDHOME HIPPOKRAΤES ΑΕ» στο 6ο χλμ επαρχιακής οδού Κω, είναι το μοναδικό διαγνωστικό κέντρο της Κω που συμμετέχει στο πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφίες στα πλαίσια της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα το οποίο θέσπισε η κυβέρνηση εις μνήμην της Φώφης Γεννηματά, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο. 

Μετά λύπης οι γυναίκες της Κω ενώ είχαν λάβει sms στο κινητό τους για να κλείσουν ραντεβού ηλεκτρονικά, στη συνέχεια διαπίστωναν ότι δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα κάποια δημόσια ή ιδιωτική υγειονομική δομή της Κω και έτσι θα έπρεπε να μεταβούν είτε στην Κάλυμνο είτε στη Ρόδο, όπως είχε αναδείξει σε σχετικό άρθρο το Βήμα της Κω.  

Πλέον, όλες οι γυναίκες μεταξύ 50 – 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mastografia.gov.gr και να κλείσουν ραντεβού. 

Στο πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). 

Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. 

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δεν συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου. Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα. 

Πώς θα γίνει η εξέταση 

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» 

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις: 

Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες που το δικαιούνται. 

Κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος. 

Υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος. 

Τα δύο τελευταία συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία, ενώ πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η άυλη συνταγογράφηση. 

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ