Τον Απρίλιο του 2021, η Κως βρέθηκε στο επίκεντρο μίας σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας με κατηγορούμενο έναν 43χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος εργαζόταν επί 15 χρόνια στο νησί ως ελαιοχρωματιστής και είχε οικογένεια με δύο παιδιά.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από τις αρχές, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συγκεκριμένα του φυλακίου “Φωκάς” στην Κω.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υλικό τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ελαιοχρωματισμού που πραγματοποιούσε στο φυλάκιο και ότι δεν γνώριζε πως απαγορεύεται η λήψη τέτοιων εικόνων.
Επιπλέον, ο 43χρονος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Συγκεκριμένα, συνελήφθη να συνοδεύει δύο Σύρες γυναίκες, ηλικίας 23 και 27 ετών, οι οποίες επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα από το αεροδρόμιο της Κω.
Οι γυναίκες αναγνώρισαν τον κατηγορούμενο ως το άτομο που τις φιλοξενούσε και τις βοήθησε στη μετακίνησή τους.
Η υπόθεση πρόκειται να απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου την 3η Φεβρουαρίου 2025.
Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων κατασκοπεία, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό το κέρδος, και πλαστογραφία.
Η υπόθεση αποκαλύπτει σύνθετες διαστάσεις που περιλαμβάνουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, μεταναστευτικής διαχείρισης και παραβίασης της νομοθεσίας.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις σοβαρές κατηγορίες:
– Κατασκοπεία κατά εξακολούθηση:
Στις 16 Απριλίου 2021, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε να κατέχει στο κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες και βίντεο που απεικόνιζαν το εσωτερικό στρατιωτικού παρατηρητηρίου στη νήσο Κω.
Τα υλικά αυτά περιείχαν λεπτομέρειες για τα σημεία πρόσβασης από θαλάσσης, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Η πρόθεση του κατηγορούμενου φέρεται να ήταν, όπως κατηγορείται, να μεταβιβάσει τις πληροφορίες αυτές σε άγνωστα άτομα, πιθανώς με σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών στα ελληνικά παράλια.
– Πλαστογραφία με σκοπό παραπλάνηση:
Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατήρτισε πλαστά δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία παρέδωσε σε δύο Σύρες γυναίκες. Τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για την απόπειρα παράνομης εξόδου των γυναικών από την Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Κω.
-Διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτων χωρών:
Μεταξύ 12 και 19 Απριλίου 2021, ο κατηγορούμενος φιλοξένησε τις δύο Σύρες γυναίκες στο διαμέρισμά του, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Οι γυναίκες δεν διέθεταν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, έχοντας εισέλθει παράνομα στη χώρα.
Ο κατηγορούμενος παραμένει υπό περιοριστικούς όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την τακτική παρουσία του στο αστυνομικό τμήμα, και την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ.
Οι δύο γυναίκες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν παράνομη είσοδο στη χώρα, χρήση πλαστών εγγράφων, και απόπειρα παράνομης εξόδου.
Εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περίπου μία εβδομάδα πριν από τις 19 Απριλίου 2021, αποβιβαζόμενες από πλωτό μέσο σε παραλία της Κω. Στις 19 Απριλίου 2021, προσπάθησαν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου της Κω, χρησιμοποιώντας πλαστό δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.
Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Η κατηγορία της κατασκοπείας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές, καθώς τα περιστατικά παράνομης δραστηριότητας συνδέονται άμεσα με γεωπολιτικές εντάσεις και διεθνή δίκτυα.
Η εμπλοκή πλαστών εγγράφων υποδεικνύει την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες για οικονομικό όφελος.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Δρόσος.
Πηγή:www.dimokratiki.gr