Με πρόσχημα την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, άγνωστοι, επιδιώκουν να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία και κωδικούς ασφαλείας του e-banking, για δήθεν άμεση πληρωμή, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις.
Με αφορμή το πλήθος και τη συχνότητα των περιστατικών εξαπάτησης επιχειρηματιών και επαγγελματιών από επιτήδειους που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εφιστά στα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Τα περιστατικά είναι καθημερινά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν θύματα εξαπάτησης, είτε γιατί απαντούν σε μηνύματα που έρχονται σε κινητά και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, είτε σε τηλεφωνικές κλήσεις , είτε ακόμα σε πλαστές ιστοσελίδες τραπεζών.
Θα πρέπει λοιπόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις διαδικασίες που τους υποδεικνύει το επιμελητήριο, ώστε να αποφύγουν να πέσουν θύματα των επιτήδειων και ειδικά σε μία δύσκολη εποχή.
Σε ενημέρωση προς τα μέλη του, το επιμελητήριο Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Με πρόσχημα την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, άγνωστοι, επιδιώκουν να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία και κωδικούς ασφαλείας του e-banking, για δήθεν άμεση πληρωμή, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις.
Ο τρόπος εξαπάτησης μπορεί να ποικίλει, με τις συνηθέστερες μορφές να είναι:
• απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών
• απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing)
• απατηλά μηνύματα sms (smishing)
• απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing)
Με αφορμή το πλήθος και τη συχνότητα των περιστατικών εξαπάτησης επιχειρηματιών και επαγγελματιών από επιτήδειους που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εφιστά στα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και συγκεκριμένα:
• Να μη γνωστοποιούν αριθμούς τραπεζικών καρτών και προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ή επαλήθευσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς
• Να μη συμπληρώνουν στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που τους αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα
• Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζας, να πληκτρολογείται η διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείται είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων (links)
• Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας, να γίνεται άμεση επαλήθευση μέσω τραπέζης».
rodiaki.gr