Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σε Κάλυμνο ή Ρόδο θα πρέπει να πάνε οι γυναίκες της Κω για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία (για το πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά»)

18/06/2022
499 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Κανένα Διαγνωστικό Κέντρο της Κω δεν δήλωσε συμμετοχή

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν οι Ελληνίδες την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας και άλλων εξετάσεων στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». 

Δυστυχώς όμως την δυνατότητα για δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες δεν έχουν οι γυναίκες της Κω, αφού όπως φαίνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο του νησιού μας. Έτσι η μόνη επιλογή που έχουν οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 50-69 είναι να μεταβούν είτε στην Κάλυμνο, είτε στη Ρόδο. Να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει ούτε το νοσοκομείο της Κω ψηφιακό μαστογράφο. Έτσι θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετακίνησης και να απουσιάσουν για μία ολόκληρη ημέρα οι δικαιούχες για να εξεταστούν.  

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που δεν υπάρχει διαθέσιμη η δωρεάν εξέταση σε κάποιο ιατρείο της Κω. Αν δηλαδή οφείλεται σε τυπικούς λόγους όπου για παράδειγμα η λίστα των ιατρείων θα ανανεώνεται, ή ότι δεν επιθυμούσε κάποιο διαγνωστικό του νησιού μας να μπει στο πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι ότι ενώ αυτή η σωτήρια προληπτική εξέταση διατίθεται δωρεάν για όλες τις Ελληνίδες και τις γυναίκες που διαθέτουν ΑΜΚΑ και κατοικούν στην Ελλάδα, οι Κώες δυστυχώς δεν έχουν την πρόσβαση σε αυτήν. 

Μάλιστα τα πρώτα SMS έχουν ήδη ξεκινήσει τα στέλνονται με την απογοήτευση των δικαιούχων να είναι μεγάλη όταν διαπιστώνουν στη συνέχεια ότι πρέπει να μεταβούν σε Κάλυμνο ή Ρόδο για να εξεταστούν.  

Η δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία εκτελείται είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές Πρωτοβάθμιες δομές, ακόμα και σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία. 

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής: 

Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους 

Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος) 

Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος) 

Καλό θα είναι οι αρμόδιοι του ιατρικού και πολιτικού κόσμου για ποιο λόγο ακόμη δεν μπορούν οι γυναίκες στην Κω να έχουν πρόσβαση σε αυτό το δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα που τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. 

Επίσης αρκετοί αναγνώστες έχουν επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας για το γεγονός ότι ενώ γιατροί τους γράφουν και τους παραπέμπουν για ακτινογραφίες, κανένα διαγνωστικό κέντρο της Κω δεν της εκτελεί με την απλή συμμετοχή του ασθενούς όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό 30 – 50 ευρώ ανά ακτινογραφία. 

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Γυναικα
Γυναικα 19/06 - 21:57
Δεν πιστευω αυτα που συμβαινουν στο νησι!!!!!Ελεος με την αδιαφορια του κρατους!!!!
Ελεοοοοοοοοοοοοοοοςςςςςςςς........
Ανώνυμος
Ανώνυμος 19/06 - 11:01
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΙΧΝΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ 10 ΦΑΣΚΕΛΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ