Υπογράφτηκε τελικά η περίφημη «Σύμβαση της Ρόδου» και πολλοί μας ρωτούν, με αγωνία και θυμό: «Και το 7 στα 7; Έγινε πράξη;»
Γιατί εκεί τα κατάφεραν; Τι έκαναν διαφορετικά σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς; Γιατί όλοι σπεύδουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους; Και πώς προέκυψε ο αθέμιτος ανταγωνισμός που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει από τον ΣΕΠΕ Κω;
Η απάντηση δεν βρίσκεται στην 6η ή 7η ημέρα εργασίας. Βρίσκεται στη συνεννόηση. Στη Ρόδο, εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν να προστατεύσουν από κοινού τον βασικό τους πλουτοπαραγωγικό πόρο: τον Τουρισμό. Για να το πετύχουν αυτό, ανέλαβαν δράση ενάντια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος — την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Στην Κω, μόνο στον κλάδο της εστίασης λείπουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι για περίπου 300 επιχειρήσεις — δηλαδή 3 άτομα κατά μέσο όρο ανά επιχείρηση. Ακόμη και αν υπήρχαν διαθέσιμοι εργαζόμενοι στο νησί, η εύρεση κατοικίας είναι σχεδόν αδύνατη. Συνολικά, αν προσθέσουμε τα κενά στον ξενοδοχειακό τομέα και στο εμπόριο, οι ελλείψεις φτάνουν σε επίπεδο χιλιάδων. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Η σύμβαση της Ρόδου περιλαμβάνει βασικές προβλέψεις:
- Θέληση εργαζομένου (μέσω υπεύθυνης δήλωσης στο gov.gr) για εργασία 6ης και 7ης ημέρας.
- Αυξημένες αποδοχές σε σχέση με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
- Υποχρεωτική συνδρομή στο συνδικαλιστικό όργανο και κοινοποίηση της δήλωσης.
- Ισχύ μόνο για όσο διαρκεί η μείωση της επιδότησης ανεργίας στους 3 μήνες (αν επανέλθει στους 6, η σύμβαση παύει να ισχύει).
Ο ΣΕΠΕ Κω έχει ήδη κοινοποιήσει τη σύμβαση στα μέλη του, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με το σωματείο εργαζομένων επισιτισμού στο νησί.
Η κρίση της πανδημίας και τα μέτρα που επιβλήθηκαν έδιωξαν χιλιάδες εργαζόμενους από τους χώρους εστίασης , δεν επέστρεψαν ποτέ και αυτό μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η οργή των επαγγελματιών είναι συσσωρευμένη. Οι πολιτικοί μας τα έχουν ακούσει , η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων μεγάλη (αναμένεται για την επόμενη Πέμπτη ακόμη μία συνάντηση για την επικύρωση ή όχι της σύμβασης της Ρόδου ..) . Όσο αδρανεί η Κυβέρνηση, η κρίση θα βαθαίνει.
Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι η Σύμβαση της Ρόδου είναι νόμιμη και αποτελεσματική, τότε πρέπει να την καταστήσει διαθέσιμη σε όλους. Δεν είναι δυνατόν η εφαρμογή της να εξαρτάται από τοπικές διαπραγματεύσεις και εντάσεις, δημιουργώντας άνισες συνθήκες και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση: η μικρή επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο ύποπτη ή παραβατική. Ο μέσος μικρομεσαίος επιχειρηματίας θέλει να είναι συνεπής, αλλά ασφυκτιά μέσα σε συνθήκες ανισότητας και αδικίας. Η «κόπωση» είναι πλέον υπαρξιακή. Και αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα, ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας θα καταρρεύσει.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση:
- Να νομοθετήσει δίκαια και με ισότητα.
- Να στηρίξει τις περιοχές εποχικότητας και νησιωτικότητας με επείγουσες παρεμβάσεις.
- Να επενδύσει σε υποδομές για τη διαμονή εργαζομένων.
- Να εξασφαλίσει δίκαιους κανόνες για όλους – εργαζόμενους και εργοδότες.
Ως Σωματείο, καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Κω σε συνέχιση του διαλόγου μας , με στόχο μια κοινή, ισότιμη, τοπική συμφωνία, προσαρμοσμένη στις συνθήκες και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη η συμφωνία εν μέσω κρίσης ανθρώπινου δυναμικού . Η συμφωνία αυτή να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται όταν δεν συντρέχουν λόγοι και καλό θα ήταν να αφορά όλους τους κλάδους του Τουριστικού μας προορισμού.
Ζητάμε τα αυτονόητα: δίκαιη νομοθεσία, ίσες ευκαιρίες, υποδομές, σαφείς κανόνες και ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα υποδομών του νησιού μας και την έλλειψη συντονισμού φορέων και διοίκησης δεν σιωπούμε αλλά το θέμα των εργασιακών θεμάτων είναι άκρως επείγον να διευθετηθεί και οφείλουμε πλήρη αφοσίωση . Θα υπάρξουν δράσεις σύντομα και για αυτά ..
Κως 19 Μαίου 2025
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ του Σ.ΕΠ.Εστίασης Κω