Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρόδο το συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια» που διοργανώνουν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων ΕΣΗΕΠΗΝ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του δήμου Ρόδου και της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, τις εργασίες του Συνεδρίου που διεξάγονται στο ξενοδοχείο Acandia παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης- Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Αποστόλης Ασπράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Κασάπης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Βαγιανάκης, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χρύσα Καραγιάννη κ.ά.
Επίσης, στη Ρόδο βρέθηκαν για το Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο γραμματέας του ΤΕΑΣ Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο έφορος και εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ Κώστας Βασιλάκης και ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν διακεκριμένοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ανέπτυξαν καίρια θέματα που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη της περιφέρειας και ειδικά της νησιωτικής, όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τα δύο ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Κατά τους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη συμβολή του ουσιαστικού διαλόγου στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από ένα συνεχή διάλογο και στον ρόλο που παίζουν σε αυτόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης μίλησε για την αναγκαιότητα στήριξης των μέσων ενημέρωσης στο έργο της πληροφόρησης της κοινής γνώμης κάνοντας λόγο για… σκαπανείς της Δημοσιογραφίας στην περιφέρειά μας.
Ακολούθως ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου τονίζοντας ότι έκαναν πολύ καλά να βάλουν στο πλαίσιο μίας ακαδημαϊκής διαδικασίας, μίας συνάντησης πολύ καλών ομιλητών το θέμα του πώς η Αυτοδιοίκηση μαζί με τη Δημοσιογραφίαθα προβληματιστούν και θα παρουσιάσουν προτάσεις για την πιο σύγχρονη πρόκληση της εποχής μας, την προστασία του περιβάλλοντος και για τον ρόλο που η Δημοσιογραφία διαδραματίζει στην τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή πώς η δημοσιογραφία έρχεται και τοποθετείται στα μεγάλα καλά και τα μεγάλα κακά των τόπων μας, στις μεγάλες χαρές και στις μεγάλες λύπες και με την ευκαιρία μίλησε και για τη μεγάλη φωτιά που έπληξε πέρυσι το νησί μας.
Αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση, ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε, ότι μία μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να θωρακίσουμε τον χώρο της Δημοσιογραφίας διασφαλίζοντας τη διασπορά της σωστής της αληθινής είδησης προστατεύοντας το κοινό από αυτή την τεράστια απειλή.
Στην ανάγκη να υπάρχει μια θετική ατζέντα και μία δημιουργική σχέση μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και των περιφερειών και δήμων της χώρας αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης επισημαίνοντας ότι είναι ένα μέσο συνυφασμένο με την περιφέρεια, έχει μια σχέση ιδιαίτερη με αυτήν διότι είναι ένα μέσο εθνικής εμβέλειας αλλά είναι και ένα μέσο που στηρίζει και ταυτόχρονα στηρίζεται από την περιφέρεια, και μάλιστα ως πρωτογενής πηγή ενημέρωσης, όχι απλώς ως ένα μέσο που μεταφέρει τις ειδήσεις.
«Στην πραγματικότητα δίνει, μεταδίδει τις ειδήσεις. Αυτός είναι ο ρόλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γι’ αυτό λοιπόν και η σχέση με την περιφέρεια και με τα περιφερειακά μέσα είναι μία σχέση δημιουργική, εκτός από αμφίδρομη. Και την ίδια σχέση ακριβώς επιδιώκουμε να έχουμε και με τις περιφέρειες και με τις τοπικές Αρχές, με τους δήμους, να προβάλλουμε το έργο τους αλλά και να συνεργαστούμε με δημιουργικό τρόπο μαζί τους, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ο προεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε, ότι έχουμε καταλάβει όλοι ότι δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, να μας ευαισθητοποιήσει όλους, και κυρίως να απαιτήσει δράσεις, ενώ αναφερόμενος στην τοπική ανάπτυξη, ο κ. Περδικάρης τόνισε, ότι η τοπική ανάπτυξη δεν πρέπει να έχει, μόνο την οικονομική διάσταση, αλλά την εν γένει ευημερία των πολιτών.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης μίλησε για την αλματώδη άνοδο του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, και την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το νησί, κάτι όμως που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει όπως είπε την ισορροπία του, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, φυσικούς πόρους κ.λπ. Μάλιστα τόνισε, ότι ένας τόπος είναι καταδικασμένος αν στηρίζεται στην ανάπτυξη χωρίς ισορροπία και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Απόστολος Ασπράκης στάθηκε στους στόχους της περιφερειακής αρχής με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και στη διάχυση αυτού του στόχου στην κοινωνία, κάτι στο οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η Δημοσιογραφία στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης υπογράμμισε, ότι οι Ενώσεις Συντακτών έχουν μέλη με ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά και αγωνίες πάνω σε όλα τα ζητήματα και ειδικά στο ζήτημα της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος ενώ πρέπει όπως είπε, να ζητούν τον διάλογο και την κατάθεση απόψεων, ώστε να υπάρχει η διάδραση στην κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Σκαμνάκης, αφού ανέφερε ότι η Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία υπάρχει ως θέμα στον βασικό πυλώνα του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου, κατέθεσε την πρόταση το συνέδριο να αποτελέσει θεσμό και να διεξάγεται τακτικά στη Ρόδο, έχοντας ως αντικείμενό του και τον εναλλακτικό τουρισμό.
Ο έφορος εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, Κώστας Βασιλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο νεοπλουτισμός οδήγησε σε «περιβαλλοντικά εγκλήματα» υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον και επισημαίνοντας σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητά τους την αναγκαιότητα να στηριχθούν από την πολιτεία.
Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Σωτήρης Ντάλης μίλησε για τον κομβικό ρόλο που παίζουν στην πληροφόρηση τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ζητώντας και εκείνος από την πλευρά του τη στήριξή τους, αναδεικνύοντας παράλληλα και το θέμα της παραπληροφόρησης, με αφορμή τις Ευρωεκλογές και τους ευρωσκεπτικιστές.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς έγινε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργο Ζαχαριάδη και Τσαμπίκο Καλογήρου από τους προέδρους της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ Κυριάκο Κορτέση και Θανάση Μπαμπανέβα αντίστοιχα.
Πρωινές Εργασίες
Κατά τις πρωινές εργασίες του Συνεδρίου, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» Μιχάλης Μαστής, αναφέρθηκε στην τοπική δημοσιογραφία και στη σχέση της με τους πολίτες, τονίζοντας ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αποτελούν διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης πολλών τομέων μέσα στην κοινωνία από την οποία προέρχονται και την οποία οφείλουν να υπηρετούν.
Όπως είπε, τα περιφερειακά μέσα οφείλουν να αναδεικνύουν σε τοπικό επίπεδο θέματα για το κοινό τους και τόνισε ότι όσα προσαρμόστηκαν στην ψηφιακή εποχή κατάφεραν να επιβιώσουν στις κρίσεις, δηλαδή όσα εστίασαν στην τοπική είδηση έκαναν μία σωτήρια επένδυση.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι όλοι όσοι υπηρετούν στα τοπικά μέσα δίνουν καθημερινά τη μάχη για την αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου και μίλησε για τη Δημοσιογραφία του πεδίου και όχι της θεωρίας προσθέτοντας, ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν για τους πολίτες ένα αποκούμπι, που δεν έλειψαν από κανένα κοινωνικό αγώνα και ήταν πάντα κοντά στις αγωνίες των πολιτών.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα μίλησε για τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που υπάρχει στα μέσα επικοινωνίας και την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας τάξης πραγμάτων στην επικοινωνία και στην πληροφορία.
Υπογράμμισε ότι, πρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε να καταλάβουν οι δημοσιογράφοι τι θέλουν οι πολίτες και τι τους ενδιαφέρει, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να ζητούν τον λόγο από όσους έχουν θέση ευθύνης και να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για όσα συμβαίνουν καθημερινά, τονίζοντας ότι έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών από τα μέσα ενημέρωσης.
Ακολούθως, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου που ανέπτυξε το θέμα «Τουρισμός-Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη», υπογράμμισε ότι η τουριστική ανάπτυξη, στα νησιά, βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων ενώ η γρήγορη ανάπτυξη ο υπερτουρισμός και ο μαζικός τουρισμός οδήγησε κάποιους προορισμούς σε σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα προκαλώντας υποβάθμιση του τοπίου, με σκουπίδια, ρύπανση, έλλειψη νερού και υπηρεσιών, μη ανθεκτικές υποδομές κ.λπ.
Η Φανή Γαλατσοπούλου ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ στη Ρόδο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των τοπικών φορέων, ο οποίος παίζει και σημαντικό ρόλο στην προώθηση του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.
Μάλιστα, έκανε λόγο για φωτεινό παράδειγμα το οποίο αποτελεί και αντικείμενο μελέτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς ο οργανισμός αυτός ήταν μία πρωτοπορία για το νησί αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Επίσης τόνισε, ότι ο τοπικός Τύπος έχει δύναμη γιατί είναι κοντά στους πολίτες και κοντά στην κοινωνία και παράλληλα μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές.
Τέλος, η δημοσιογράφος Λία Παπαδράγκα υπεύθυνη του Γραφείο τύπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της ομιλίας της για τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, ανέφερε, ότι η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί με πάρα πολλά ενδιαιτήματα, όπως δάση, αμμοθίνες, υγροτόπους ενώ κάποιες περιοχές είναι απάτητες. Διαθέτει φανταστικές διαδρομές μακριά από την ανάπτυξη και είναι με λίγα λόγια «Μία Ελλάδα που δεν υπάρχει πια». Ειδική αναφορά έκανε στις παραδασόβιες διαδρομές στον Έμπωνα, στα θαλασσοπούλια και τα δελφίνια που συναντώνται στο αρχιπέλαγος της Αλιμιάς, καθώς επίσης στις πεταλούδες και τα πλατώνια.
rodiaki.gr