Τεράστια άνοδο στη ζήτηση καταγράφει για την ελληνική αγορά η εταιρεία αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και VRBO), όπως δείχνουν τα στοιχεία που εξασφάλισε το Capital.gr.
Πανελλαδικά, η αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αγγίζει το 28% το Μάιο, το 20% τον Ιούνιο, το 15% τον Ιούλιο, το 22% τον Αύγουστο και το 23% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Όσον αφορά τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, στην Αθήνα η άνοδος της ζήτησης σε σύγκριση με το 2023 ανέρχεται στο 37% για το Μάιο και τον Ιούνιο, στο 9% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και στο 22% το Σεπτέμβριο.
Στην Κρήτη, η αύξηση φτάνει το 37% για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, το 9% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και στο 18% για το Σεπτέμβριο.
Η Κως καταγράφει μεγάλη άνοδο, με αύξηση στις κλεισμένες διανυκτερεύσεις κατά 52% τον Μάιο, 21% τον Ιούνιο, 28% τον Ιούλιο, 25% τον Αύγουστο και 32% το Σεπτέμβριο.
Για τη Ρόδο, η αύξηση ανέρχεται στο 35% για το Μάιο, στο 14% για τον Ιούνιο, στο 13% για τον Ιούλιο και στο 21% για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
Αποτυπώνεται πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μια στροφή της ζήτησης για τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τους θερμότερη καλοκαιρινή περίοδο.
Αναφορικά με το ADR (μέση ημερήσια τιμή), η εικόνα είναι μικτή. Σε πανελλαδικό επίπεδο, με εξαίρεση το Μάιο, η μέση ημερήσια τιμή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Στην Αθήνα καταγράφεται μονοψήφια άνοδος, ενώ πτώση παρατηρείται σε Κρήτη, Κω και Ρόδο.
1
Η άνοδος της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις είχε γίνει εμφανής ήδη από την αρχή της χρονιάς. Σημειώνεται πως με άνοδο 17,7% “έκλεισε” η ζήτηση το Μάρτιο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με την AirDNA. Η Αθήνα επίσης είχε βρεθεί μεταξύ των 10 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών προορισμών για την άνοιξη.
Πηγή capital.gr - Βίκυ Κουρλιμπίνη