Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συμμετοχή των Εθνοφυλάκων Κω στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

23/10/2023
147 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Με το Τάγμα Εθνοφυλακής να βρίσκεται σε ρυθμούς ανανέωσης και ανασυγκρότησης τον τελευταίο καιρό σε όλους τους τομείς, οι Εθνοφύλακες Κω δηλώνουν την συμμετοχή 50 Έφεδρων οπλιτών και Αξιωματικών, που αφορά την τελική εκδήλωση παρελάσεως για την επέτειο του ΟΧΙ της 28ηςΟκτωβρίου 1940.

(Σύντομη ιστορική αναδρομή)

Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη».

Αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της στρατιωτικής και πολιτικής προετοιμασίας της χώρας, η οποία επί της ουσίας είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν με την κατασκευή τηςοχυρωματικής γραμμήςστα βόρεια σύνορα (Γραμμής Μεταξά) για να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη επίθεση από τηνΒουλγαρία.

Η κατάληψη της Αλβανίαςαπό τα ιταλικά στρατεύματα τονΑπρίλιο 1939επέβαλαν τον επανασχεδιασμό της αμυντικής πολιτικής.

Μαζί με την στρατιωτική προετοιμασία της χώρας μπαίνει σε εφαρμογή τοσχέδιο πολιτικής επιστράτευσης, βάσει της οποίας ο πληθυσμός όλης της χώρας αδιακρίτως φύλου και άπαντες οι οργανισμοί όφειλαν να «συντρέχωσι και συνεισφέρουσι εις την Εθνικήν Αμυναν υποκείμενοι εις πειθαρχίαν πολέμου».

Η απόφαση του Ιωάννη Μεταξά να απορρίψει το ιταλικό τελεσίγραφο έθεσε άμεσα σε λειτουργία την πολεμική μηχανή. Οι επιστρατευμένοι νέοι εισρέουν κατά χιλιάδες στα έμπεδα να καταταγούν.

 «με ενθουσιασμό και πάθος, που συνδαύλιζαν οι σημαίες, τα πολεμικά εμβατήρια και η φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο, ντύνονται στο χακί και ξεκινούν για το μέτωπο ωσάν να πηγαίνουν σε γιορτή. Και ήταν πράγματι γιορτή. Η πιο λαμπρή γιορτή της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Αν και είχαν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να παρουσιαστούν, το ογδόντα τοις εκατό παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα. Εκείνη πραγματικά η άψογα οργανωμένη «ταχύρρυθμη επιστράτευση» αποτέλεσε την πρώτη ιταλική αποτυχία και την πρώτη μεγάλη ελληνική νίκη».

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ 
Εμμανουήλ Κουτάντος

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 23/10 - 14:15
Ζ
200 ετοιμοπόλεμοι εθνοφύλακες μέχρι στιγμής. Όποιος θέλει ας έρθει εθελοντής για να εκπαιδευτεί .. για την πατρίδα

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ