Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συμμετοχή του Δήμου Νισύρου στην Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

08/06/2024
49 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σήμερα, 8 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών μας. Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, περιλαμβάνοντας το 97% του νερού της. και αποτελούν πηγή ζωής και πόρων για ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.  Ο ρόλος που παίζουν οι ωκεανοί στο κλιματικό σύστημα είναι πολυδιάστατος και περίπλοκος. Ο ωκεανός παράγει και ελευθερώνει ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υδρατμών) που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, απορροφά και διαλύει το διοξείδιο του άνθρακα στο θαλασσινό νερό και λειτουργεί  ως ψύκτρα.

Το Υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Νάστου Παναγιώτη και της Αναπλ. Καθηγήτριας Νομικού Παρασκευής, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις προώθησης και τιμής αυτής της σημαντικής ημέρας. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Μία από τις κύριες δράσεις είναι η διοργάνωση του 3ου θερινού σχολείου στη Νίσυρο με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις το οποίο διεξάγεται από 2 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2024. Στο σχολείο συμμετέχουν 22 μεταπτυχιακοί φοιτητές και εστιάζει στην εκπαίδευση σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες, τους κλιματικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και το προσωπικό των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νερό, Βιόσφαιρα και Κλιματική Αλλαγή» και «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» συμμετάσχουν επίσης σε δράσεις καθαρισμού παραλίας στη Νίσυρο. Η δράση αυτή  πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Χοχλάκων και περιλάμβανε τη συλλογή και καταμέτρηση απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και στην προώθηση της βιωσιμότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών μας υπενθυμίζει ότι όλοι έχουμε ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών μας. Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στις παραπάνω δράσεις αναδεικνύει τη δέσμευση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Καλούμε όλους να συμμετάσχουν στις δράσεις και να συμβάλλουν στη διατήρηση των ωκεανών μας για τις επόμενες γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: https://nisyrosgeopark.gr/  και http://lacae.geol.uoa.gr/

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ