Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΤΙ ΚΟΙΝO EΧΕΙ Η ΚΑΜHΛΑ ΚΕΦAΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤHΡΑ GUSSEV ΤΟΥ AΡΗ;

15/05/2022
136 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Φανταστείτε ένα σύννεφο καυτών αερίων που αγκαλιάζει το έδαφος και σχεδόν λιωμένη τέφρα και ελαφρόπετρα να ρέει μέσα από το τοπίο για δεκάδες χιλιόμετρα και να συσσωρεύεται σε στρώματα πάχους έως και εκατοντάδων μέτρων σε λίγες μόνο ημέρες».

Το αεριώδες  καυτό σύννεφο δεν είναι άλλο από τον συγκολλημένο ιγκνιμβρίτη που συναντάται σήμερα στην Καμήλα και τον Άγιο Στέφανο της Κεφάλου Κω.Προήλθε από την τρομερή έκρηξη του Γενάρχη, απο όξινες λάβες πλούσιες σε αέρια που έδρασαν πριν από 10,5 εκ.χρόνια.

Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται το νησίδιο Καστρί μέσα απο τους ηφαιστειακούς βράχους της Καμήλας, από την έκρηξη του Γενάρχη.

Όταν ο Άρης και η Γη έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο στις τροχιές τους γύρω από τον ήλιο η ελάχιστη απόσταση της Καμήλας Κεφάλου είναι περίπου 55 εκ.χλμ. από την πιο πάνω τοποθεσία του Άρη.

Πολύ πριν από την Καμήλα κάτι ανάλογο με συγγενείς διαδικασίες συνέβη στον Άρη όταν ακόμη δεν είχαν δημιουργηθεί τα ηφαίστεια της Κω-Νισύρου και το ηφαιστειακό τόξο του Ν.Αιγαίου.

Ένας ασυνήθιστος τύπος βράχου[κάτω φωτογραφία] που εντοπίστηκε από δύο ρόβερ του Άρη μπορεί να υποδεικνύει ότι το τοπίο του Άρη διαμορφώθηκε από εξαιρετικά βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Αυτός ο βράχος είναι ο ιγνιμβρίτης, ο οποίος δημιουργείται από την τέφρα, την ελαφρόπετρα και τις πυροκλαστικές ροές ισχυρών ηφαιστειακών εκρήξεων. Κανείς δεν είχε προτείνει προηγουμένως τον ιγνιμβρίτη ως εξήγηση για τα πλούσια σε ολιβίνη πετρώματα στον Άρη.Και είναι πιθανό αυτό να είναι το είδος του βράχου στο οποίο το ρόβερ Perseverance κυκλοφορεί και κάνει δειγματοληψία από τον περασμένο χρόνο.

Η αναγνώριση του ιγνιμβρίτη ένα πέτρωμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της Κω, εάν αποδειχτεί ακριβής, θα έδειχνε ότι οι εκρήξεις ήταν πιο κατακλυσμικές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως στον Άρη.

Η περιοχή Nili Fossae του Άρη ,είναι γεμάτη με πετρώματα πλούσια με το ηφαιστειακό ορυκτό ολιβίνη. Το ίδιο πλούσιο σε ολιβίνη βράχο βρέθηκε επίσης στον κρατήρα Gusev, όπου το ρόβερ Spirit της NASA περιπλανιόταν έως το 2010. Αλλά η σύνδεση μεταξύ των περιοχών δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, από μια ομάδα με επικεφαλής τον πλανητικό γεωλόγο Steve Ruff της Πολιτείας της Αριζόνα Πανεπιστήμιο. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από πολλαπλά ρόβερ του Άρη για να επιβεβαιώσουν τις γεωλογικές ομοιότητες, κάτι που δείχνει ότι οι τοπικοί βράχοι μπορεί να έχουν σχηματιστεί από παρόμοιες διαδικασίες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις εικόνες του Spirit του βράχου και του κρατήρα Gusev με εικόνες των πετρωμάτων της Γης.


Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ