Μία ευχάριστη έκπληξη είχαμε στην τοπική γαστρονομία και στα προϊόντα που παράγει η Κως. Το κρασοτύρι της Κω διακρίθηκε και είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα τυριά του κόσμου. Μάλιστα η θέση του είναι υψηλότερη και από την φέτα.
Το κρασοτύρι της Κω παράγεται από το μοναδικό πιστοποιημένο τυροκομείο του τόπου μας της οικογένειας Γιάννου. Ο Παναγιώτης Γιάννου, παραγωγός 2ης γενιάς, εξελίσσει το όραμα των γονέων του και προσφέρει εξαιρετικά τυροκομικά είδη τα οποία πλέον βρίσκουμε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Συνομιλήσαμε με τον τυροκόμο με αφορμή την παγκόσμια διάκριση και την επιλογή του να σπάσει το μοτίβο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και να ασχοληθεί με την παραγωγή και τα αγροτικά προιόντα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι επιχειρηματίες και καταναλωτές της Κω να προτιμούν τα τοπικά μας προϊόντα και να επιμένουν κώτικα.
Τυροκομείο Γιάννου – Οικογενειακή παράδοση
« Συνεχίζω την παράδοση του πατέρα μου. Είμαι η αλήθεια σαν τη μύγα μέσα στο γάλα καθώς επιμένω να ασχολούμαι με τον αγροτικό τομέα μακριά από τον τουρισμό. Τη βιοτεχνία την ανέλαβε από το 2002 μετά από τις εξειδικευμένες σπουδές που έκανα και προχώρησα στην τυποποίηση, στην συσκευασία, στην επώνυμη παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων της Κω.
Τα προβλήματα των μικρών παραγωγών
Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον δικό μας χώρο. Ανομία και αθέμιτος ανταγωνισμός και φυσικά αυτά επηρεάζουν και την δημόσια υγεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε τυριά αγνώστου ταυτότητας, τυριά απαστερίωτα διότι είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Επιμένουμε τοπικά και ανοικτά για επέκταση τουριστικής σεζόν και ποιοτικό τουρισμό
Δυστυχώς τα συναντάμε και σε μαγαζιά. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Kos Locally Grown αυτά τα προβλήματα τα εξηγούμε συνεχώς και στους πολιτικούς από τους οποίους δεν λαμβάνουμε από την πολιτεία την πρέπουσα στήριξη που θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή στο Γιάννου Κεντρικόν μένω ανοιχτός για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Πως θα την επεκτείνουμε αν είμαστε όλοι κλειστοί; Πως θα έρθουν καλύτεροι πελάτες αν δεν προσφέρουμε τα καλύτερα είδη που παράγει η Κως; Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία.
Παγκόσμια διάκριση για το κρασοτύρι Γιάννου
Για τη βράβευση και εμείς οι ίδιοι εκπλαγήκαμε όταν μας ανακοινώθηκε αυτή η τιμητική θέση. Το τυρί της Κω ήρθε στην καλύτερη θέση παγκοσμίως ακόμη και από τη φέτα. Όταν μιλάμε για κρασοτύρι της Κω μιλάμε για κρασοτύρι Γιάννου. Είμαστε η μοναδική εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο τυρί άρα είναι το δικό μας και είναι ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Αυτό μας κάνει περήφανους και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και αύριο. Είναι απαραίτητο όλοι να στηρίζουμε όλα τα τοπικά μας προϊόντα από τους επαγγελματίες μέχρι τους καταναλωτές. Έχουμε στην Κω φοβερό μικροκλίμα που μας προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα.»
Σάντυ Λαδικού