Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το Κτηματολόγιο Ρόδου, Κω και Λέρου, οι χρόνιες παθογένειες και η νέα πραγματικότητα

07/02/2024
152 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Από την “Πανεπιστημονική” Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μιχανικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αναγκαιότητα του συστήματος να εκσυγχρονιστεί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, εμφανίζεται ως επανάσταση.

Για 100 περίπου χρόνια το κτηματολόγιο της Ρόδου, Κω και μέρους της Λέρου, που δημιουργήθηκαν κατά την Ιταλική κατοχή και πληρώθηκαν ακριβά από το λαό των νησιών, λειτουργούσαν στη βάση του κτηματολογικού κανονισμού.

Η υποβάθμισή του σταδιακή και συστηματική ακολούθησε την πορεία της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή «το αφήνω και καταστρέφεται και στην συνέχεια έρχεται ο από μηχανής θεός, ιδιώτης να τα νοικοκυρέψει». Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ήδη υπάρχει η ανάδοχος εταιρεία.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα τέλη που καταβάλλονται για τα διάφορα έγραφα, τα οποία έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το κτηματολόγιο τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση του δημοσίου μετά την εφορεία, με έσοδα κοντά στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Σήμερα λειτουργεί – υπολειτουργεί με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού χωρίς τεχνικό τμήμα, με χιλιάδες πράξεις αμετάγραφες, με αναμονή μηνών για ένα απλό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και ανίκανο να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες.

Παραμένουν σε εκκρεμότητα γραμμένα με μολυβάκι στους τόμους, ή στην κατάσταση των προβληματικών πράξεων :

Οι απαλλοτριωμένες ζώνες των εθνικών οδών, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει από την δεκαετία του 1970. Οι πράξεις εφαρμογής των σχεδίων πόλης όπως της Σορωνής, των Μασσάρων, κλπ. Οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας. Ο αναδασμός Απολακκιάς Οι οριοθετήσεις των ρεμάτων. Οι ενημερώσεις των αρχικών κτηματολογικών μερίδων με βάση τις εξαγορές οι αποδόσεις του ν. 719/77. Χιλιάδες συμβολαιογραφικές πράξεις και χρησικτησίες.

Κατά καιρούς έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά, προς «δόξα και ακριβή τιμή» του εκσυχρονισμού. Από τα μηχανήματα μικροφωτογράφησης της 10ετίας του 1980 έως τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου, τα οποία παρέμειναν σε σκληρούς δίσκους, νεκρά από το έτος 2008.

Συμπληρωματικά στα προηγούμενα, είναι μια από τις λίγες σήμερα υπηρεσίες που ακόμα και το πρωτόκολλο παραμένει χειρόγραφο.

Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας σε νέους εργαζόμενους, κουβέντα.

Το υπουργείο δικαιοσύνης έκανε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρόδου για διάθεση τεχνικού προσωπικού, για περιορισμένο χρόνο, σαν να περισσεύουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, χωρίς ακόμα απτά αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα της σταδιακής απαξίωσης είναι σήμερα να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί καμία τεχνική πράξη, να παραμένουν σε εκκρεμότητα σοβαρές μεταγραφές, που σχετίζονται με προθεσμίες, όπως η δόμηση στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα, να μη μπορούν να διεκπεραιωθούν πράξεις οι οποίες έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες όπως γραμμές αιγιαλού και παραλίαςκλπ .

Τον Αύγουστο το κτηματολόγιο θα «περάσει» στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι σημαίνει αυτό;

Με βάση τα δεδομένα έως τώρα σημαίνει προχειρότητα, αυτοσχεδιασμός, κοινώς «βλέποντας και κάνοντας».

Επιβάλλεται σήμερα να προβάλουμε και να αγωνιστούμε ώστε να υπάρξει:

· Άμεση πρόσληψη προσωπικού και ιδιαίτερα τεχνικού ώστε να δοθεί λύση στην διαπεραίωση των εκκρεμών πράξεων.

· Εξασφάλιση κατά τη διαδικασία της μετάβασης, γρήγορη, απρόσκοπτη και έγκαιρη εξυπηρέτηση ιδιοκτητών και μηχανικών στις ανάγκες και εργασίες τους.

 

Ώστε:

· Ο εκσυγχρονισμός του κτηματολογίου να μην αποτελέσει πηγή άντλησης προσωπικών στοιχείων για τις τράπεζες και τα funds (φάντς) για τα συμφέροντά τους.

· Να κοπεί η όρεξη για νέα επιδρομή οικονομικής αφαίμαξης του Δωδεκανήσιου Λαού. Να μη βάλει πλάτη ο λαός και πληρώσει και πάλι τους τίτλους ιδιοκτησίας τους ήδη πληρωμένους από τους προγόνους τους.

· Η ψηφιοποίηση και μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των μικροϊδιοκτητών, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ για τον Δωδεκανήσιο Λαό.

· Να επιταχυνθεί η κωδικοποίηση, αυτοματισμός και ψηφιοποίηση καθημερινών διαδικασιών στα Κτηματολόγιο Ρόδου, Κω, Λέρου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών για να μην ταλαιπωρείται ο λαός.

· Να ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ οι πράξεις του Κτηματολογίου με έμφαση τα χωριά που εκκρεμούν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου Πόλης (Μάσσαρη, Σορωνή, Χαράκι κτλ.) που θα οδηγήσουν τους μικροϊδιοκτήτες σε μία ανάσα.

· Να ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ πράξεις που εκκρεμούν και αφορούν τους αγρότες του νησιού (Αναδασμός Απολλακιάς, Καλαμώνας, Κολύμπια, Αεροδρόμιο Καλάθου.

· Να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων μας στην πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία, μετά την κατάργηση του Κτηματολογικού Κανονισμού.

· Κτηματογράφηση, με βάση τα κτηματολογικά διαγράμματα και καμία κατάπτωση των ιδιοκτησιών με βάση την πολεοδομική νομοθεσία μετά τη μετάβαση.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΔΩ

ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ρόδος 3 Φεβρουαρίου 2024 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/02 - 14:00
Κως 2024
Για την Κω ούτε κουβέντα...μάλλον πρέπει να βγει στο mega το ζήτημα της υποστελέχωσης του κτηματολογίου Κω για να πάρει μπρος ο Δήμος και να κάνει κάτι...ΨΕΥΤΕΣ ολοι τους...και καλά δεν μπορούν να προσλάβουν μηχανικό για το κτηματολόγιο( δεν θα μιλήσω για μηχανικΟΥΣ....αυτό είναι ψιλά γράμματα, εδώ διεκδικούμε τα αυτονόητα γιατί ουτε αυτά δεν μπορείτε....μην μας κακομάθετε κιόλας) ...μια χαρά μπορούν να βρουν λύση αλλα προτιμούν λύσεις που να τους διευκολύνει να έχουν μερτικό και εκείνοι μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος μη πολιτικών δουλειών τους.Να βγει ο δήμαρχος και να μας πει τι ενέργειες έχει κάνει για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου και του κτηματολογίου που τον χρυσοπληρώνουμε. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.....ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ? Ντροπή σας...η Κως πάλι ξεχασμένη και η Ρόδος προχωράει μπροστά...

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ