Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Αirbnb) στην Κω: Το “αντίδοτο” που έγινε “φαρμάκι”…

07/06/2024
5612 Εμφανίσεις
26 Σχόλια

Το τουριστικό μοντέλο που μοιράζει πιο δίκαια τον πλούτο στην κοινωνία, έγινε για την ίδια... “κόκκινο πανί”

Σαν είδος “ξενικό” και φαινομενικά ακίνδυνο, εισέβαλε στο Νησί μας, πριν από μερικά χρόνια, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (τύπου Airbnb) και η αλήθεια είναι, ότι λίγοι περίμεναν να επιβιώσει στα “βαθιά” και πλούσια σε “θηρευτές” (all inclusive - μαζικός τουρισμός) νερά της Κω…

Μακριά από τα φώτα όμως, το “είδος”, άρχισε να μοιράζει την τροφή του στην τοπική οικονομία, έκανε “σύμμαχο” την μικρομεσαία τάξη και τετραγωνικό στο τετραγωνικό, έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία!

Σε αυτό συνείσφερε σημαντικά και η πανδημία του κορωνοϊού, κατά την διάρκεια της οποίας και ύστερα, έγινε μια δημοφιλής επιλογή διαμονής για τους επισκέπτες, που ήθελαν να αποφύγουν τον συνωστισμό και να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία και “ιδιωτικότητα”.

Κάπως έτσι, ο “ακίνδυνος” τότε εισβολέας, σήμερα είναι ένας ακόμα θηρευτής, και όπως είναι φυσικό, κάποιοι μαζί του τρώνε και κάποιοι άλλοι… γίνονται η τροφή!

Από την μία λοιπόν, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, που με την συγκεκριμένη χρήση, απέκτησαν ένα έξτρα εισόδημα, αλλά και κλάδοι όπως η οικοδομή, η εστίαση, το εμπόριο κ.α. που επηρεάζονται θετικά από την “άνθιση” αυτή και από την άλλη, αυτοί που την καθιστούν υπεύθυνη για την έλλειψη στέγης στο Νησί, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την εύρυθμη λειτουργία του, αφού οργανικές θέσεις, όπως στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στον τουρισμό κ.α., μένουν “ορφανές” με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καθημερινότητα όσων ζουν εδώ…

Ποιος όμως έχει δίκιο…; Και οι δύο θα τολμήσουμε να πούμε εμείς γιατί πολύ απλά είναι από τις σπάνιες φορές που κανείς δεν έχει άδικο. Ποιος μπορεί να κατακρίνει τον “ιδιοκτήτη” που προσπαθεί να φέρει ένα έξτρα κομμάτι ψωμί στο σπίτι του; Ελεύθερη αγορά έχουμε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του πει πως θα αξιοποιήσει την περιουσία του. Όπως αυτός που έχει το χωράφι, αποφασίζει εάν θα βάλει πατάτες ή ντομάτες ανάλογα την εποχή και το κέρδος, έτσι κάνει και αυτός με το διαμέρισμα του.

Ποιος ξέρει άλλωστε, τι “σταυρό κουβαλάει” ο καθένας στο σπιτικό του;

Οι περισσότεροι από αυτούς, που ασχολούνται με τη συγκριμένη μορφή διαμονής, είδαν απλά την ευκαιρία να “τσιμπήσουν” ένα μικρό κομμάτι από την πίτα του τουρισμού (που μέχρι πριν ήταν όνειρο μακρινό για την μικρομεσαία τάξη) και την άρπαξαν! Δεν είναι ούτε μεγιστάνες, ούτε το έχουν “λυμένο”…

Από την άλλη πάλι, ποιος μπορεί να κατακρίνει αυτόν που παίρνει 800 - 900 – 1000 ευρώ μισθό και “φωνάζει” που καλείται να δώσει παραπάνω από τα μισά για την διαμονή του (εάν βέβαια είναι τυχερός και βρει σπίτι); Τι θα μείνει για να φάει και σε τι συνθήκες θα ζήσει αυτός και η οικογένεια του;

Γι’ τα “αδιέξοδα” αυτά, αλλά και για να μην φτάνουμε καθόλου σε αυτά, έχουμε (υποτίθεται) τους Κυβερνόντες, οι οποίοι βέβαια, αν δεν μυρίσει το “κουφάρι”… δεν παίρνουν χαμπάρι…

Σε μια ανεπτυγμένη χώρα, με Δημοκρατικό πολίτευμα, όπου οι πολιτικοί θα ήταν “σκυμμένοι” πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας, θα είχαν εντοπίσει εγκαίρως το θέμα και πιθανότατα δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;; Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε για 5 λεπτά (και) τους πολιτικούς…

Αρχικά, με την τροποποίηση του νόμου για την μακροχρόνια μίσθωση, ο οποίος μέχρι τώρα, αφήνει απροστάτευτους τους ιδιοκτήτες, είτε σε “φέσια”, είτε σε φθορές και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τους έκανε να “κοιτάξουν” αλλού… Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτούς, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα επανέφερε αρκετούς στα “παλιά λημέρια”.

Μια επίσης καλή και δίκαιη λύση, θα ήταν να δίνεται επίδομα ενοικίου, στους χαμηλόμισθους, αλλά και σε αυτούς που κατέχουν θέσεις υψίστης σημασίας για ένα τόπο (ειδικά στις ακριτικές περιοχές), όπως είναι οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι στρατιωτικοί κ.α.

Ακόμα, θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τις πολύ μεγάλες τουριστικές μονάδες (ανάλογα τις κλίνες) να κρατούν ένα μικρό ποσοστό από τα δωμάτια τους για το προσωπικό τους.

Αποτελεσματικό θα ήταν, να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι επιδοτήσεις για τις τουριστικές μονάδες (που πέφτουν βροχή τα τελευταία χρόνια) και να δοθούν σε επιχειρηματίες που θέλουν χτίσουν πολυκατοικίες, με την προϋπόθεση να λειτουργήσουν για κάποια χρόνια αποκλειστικά και μόνο για μακροχρόνια μίσθωση.

Καλό θα ήταν επίσης (και πιο κοστοβόρο ωστόσο), να αγοράσει ή να ενοικιάσει το κράτος εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία (έχει αρκετά η Κως), να τα επισκευάσει και να τα διαθέσει με ένα νορμάλ αντίτιμο προς ενοικίαση σε δημόσιους υπαλλήλους (σιγά σιγά θα βγάλει και τα χρήματα που θα βάλει).

Όλα αυτά βέβαια, όπως είπαμε… σε μια ανεπτυγμένη χώρα, με δημοκρατικό πολίτευμα κτλ κτλ…

Εδώ, στην χώρα που… “ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, τα προβλήματα καλούνται να λύσουν οι ίδιοι οι πολίτες και κάπου εκεί μπερδεύεται το πράγμα και ξεκινούν οι παρεξηγήσεις.

Κάπως έτσι, το αντίδοτο για το πρόβλημα (all inclusive), γίνεται το ίδιο το πρόβλημα… Κάπως έτσι, το τουριστικό μοντέλο που μοιράζει πιο δίκαια τον πλούτο στην κοινωνία, γίνεται “κόκκινο πανί” για την ίδια την κοινωνία…

Κάπως έτσι καταλήγουμε να “πυροβολούμε τα πόδια μας”!!

Ακολουθούν δηλώσεις από συμπολίτες μας, που είτε έμμεσα είτε άμεσα επωφελούνται από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (τύπου Airbnb) αλλά και από εκείνους που επηρεάζονται αρνητικά.

N. ΣΟΦΟΣ: ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

O κ. Νίκος Σοφός, είναι ιδιοκτήτης διαμερισμάτων, τα οποία ενοικιάζει και με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και με μακροχρόνια, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, επέλεξε την βραχυχρόνια, καθώς του παρέχει περισσότερη προστασία.

«Σαν ιδιοκτήτης ακινήτων, ζύγισα τα θετικά και τα αρνητικά και επέλεξα την βραχυχρόνια μίσθωση. Το κράτος δυστυχώς δεν σε προστατεύει στη μακροχρόνια μίσθωση, απέναντι στον ενοικιαστή, ο οποίος μπορεί να σε πληρώνει όποτε θέλει, όσο θέλει και στην ουσία να μην έχει καμία επίπτωση και να μένεις ξεκρέμαστος.

Με την βραχυχρόνια μίσθωση και τις πλατφόρμες ενοικίασης, υπάρχει ασφάλεια. Γίνεται μία ζημιά, με απλή φωτογραφία, σε αποζημιώνουν, ούτε αστυνομίες, ούτε τίποτα. Είχα ενοικιάσει το σπίτι μου, για μακροχρόνια μίσθωση σε 2 εκπαιδευτικούς και παρέλαβε ένα σπίτι ερείπιο.

Δεν μπορούσα, να το συνεφέρω, με αποτέλεσμα να το πουλήσω σε εξευτελιστική τιμή. Ήταν 95 τ.μ. και το πούλησα 115.000, καθώς δεν μπορούσα να το βλέπω σε αυτό το χάλι και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το φτιάξω.

Ορισμένοι θεωρούν ότι θησαυρίζεις με το Airbnb. Δεν είναι ακριβώς έτσι, σίγουρα παίρνεις περισσότερα χρήματα από το να το ενοικιάζεις με το χρόνο, όμως έχει και πάρα πολλή δουλειά και κυρίως προσωπική.

 Εάν θες να το διαχειρίζεσαι ο ίδιος και να μην το δώσεις σε κάποια εταιρεία, ώστε να έχεις μεγαλύτερο κέρδος, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι θα απαιτηθεί μεγάλος κόπος. Έχει αυξηθεί και το μεροκάματο των ανθρώπων που καθαρίζουν τα σπίτια, από τα 5 ευρώ την ώρα που έπαιρναν, τώρα παίρνουν 10, ενώ θα πρέπει μετά να ελέγχεις και εσύ το σπίτι. Θα πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμος, καθώς δεν ξέρεις πότε θα γίνει η κράτηση και αν θέλεις να είσαι καλός οικοδεσπότης, ώστε να σου αφήσουν οι πελάτες καλές κριτικές, που παίζουν σημαντικό ρόλο για τις επόμενες κρατήσεις σου, θα πρέπει τα πάντα να είναι τέλεια. Για τα λεφτά που λέγαμε, για παράδειγμα από τα 80 ευρώ, που πουλάω για μία ημέρα, αν αφαιρέσεις φόρους και έξοδα, τα συνολικά καθαρά έσοδα, είναι λίγο πάνω από 30 ευρώ.

Το άλλο θετικό για την τοπική οικονομία, είναι ότι θεωρώ, πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι το αντίδοτο στο all inclusive, που αποτελεί “σαράκι” για τον τουρισμό μας. Οι πελάτες που διαμένουν σε αυτά τα σπίτια, είναι αυτοί που κινούν την τοπική αγορά, που θα βγουν να φάνε έξω, να πιούνε έξω, ακόμα και αν τρώνε μέσα στα σπίτια, θα πρέπει να πάνε στο σούπερ μάρκετ της αγοράς, για να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονται. Επίσης, βλέπουμε ότι μία σειρά από επαγγελματίες, κυρίως που ασχολούνται με την οικοδομή, έχουν αυξήσει τις δουλειές τους, για να φτιαχτούν αυτά τα σπίτια, είτε από την αρχή είτε μέσω ανακαινίσεων.

Υπάρχει η άλλη άποψη, που λέει ότι εξ αιτίας του Airbnb, δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη. Δηλαδή ρίχνουν πάλι το βάρος σε έναν μικρομεσαίο, ο οποίος όπως είναι λογικό, κοιτάει το συμφέρον του και αφήνουν απ’ έξω τις ευθύνες της Πολιτείας. Ας αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του κράτους και της εκκλησίας.

 Δεν μπορεί να έχουμε τόσα δημόσια κτίρια και άλλα τόσα να έχει η εκκλησία και να μένουν αναξιοποίητα. Μην ζητούν πάλι από τους πολίτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Όπως είπα και παραπάνω, εάν η Πολιτεία προστατέψει τον ιδιοκτήτη, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε ίσως πάλι επιστρέψουμε στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και να μην ψάχνουν πάλι εξιλαστήριο θύμα. Τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι τεράστια από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων».


Β. ΚΑΛΑΪΖΗΣ: ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΑLL IN.

O κ. Βαγγέλης Καλαϊζής, ιδιοκτήτης διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μας ανέφερε ότι η μορφή αυτή διαμονής επισκεπτών, ενισχύει την τοπική οικονομία, η οποία ταλαιπωρείται αφάνταστα από το all inclusive και δεν καρπώνεται αυτά που πρέπει από την τουριστική κίνηση του νησιού μας.

«Οι ιδιοκτήτης ακινήτων με την βραχυχρόνια μίσθωση, κατάφεραν να έχουν ένα καλό συμπλήρωμα για να μπορούν να ξεφύγουν από την φτώχεια και όχι για να γίνουν πλούσιοι. Ξέρετε πόσα ακίνητα που κινδύνευαν με κατασχέσεις ή ήταν εγκαταλελειμμένα σώθηκαν; Οι ιδιοκτήτες μέχρι πριν πλήρωναν μόνο φόρους για ακίνητα που δεν τους έφερναν κάποιο εισόδημα.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ένα καλό συμπλήρωμα στο εισόδημά τους. Και από αυτήν την εκμετάλλευση, βγαίνει κερδισμένη όλη η τοπική οικονομία. Πολλά σπίτια ανακαινίστηκαν που σημαίνει ότι έγιναν οικοδομικές εργασίες, αγοράστηκαν έπιπλα είδη υγιεινής, λευκά είδη, ποτήρια, πιάτα και ότι χρειάζεται ένα σπίτι, έτσι ώστε να είναι ωραίο για να μπορείς και να το ενοικιάζεις. Φανταστείτε πόσα επαγγέλματα επωφελούνται από τα παραπάνω και δεν έχω βάλει μέσα την εστίαση, τα σούπερ μάρκετ, το εμπόριο κ.α. Γενικά όλη η τοπική αγορά επωφελείται. Τόσα χρόνια έρχονται τουρίστες, που δεν τους βλέπει καν η τοπική οικονομία.

Στην Κω αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν περίπου 5.000 σπίτια που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Μπορείς να βρεις σπίτια για όλα τα βαλάντια και για όλα τα γούστα. Το επίπεδο σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικό σε σχέση και με άλλες περιοχές. Δυστυχώς το κράτος, όπως κάνει και σε κάθε τι που παρουσιάζει άνοδο, του βάζει εμπόδια και προσπαθεί να το περιορίσει. Αντί να κοιτάξει τα οφέλη που έχουν όλοι από αυτά, προσπαθεί χρόνο με το χρόνο να το στραγγαλίσει, κυρίως με τους φόρους που βάζει έξτρα κάθε χρόνο και οδηγεί κάποιους, να γίνουν παράνομοι, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει με αυτόν τον τρόπο, περισσότερα χρήματα».

Δ. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ο κ. Δημήτρης Κώστογλου, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κω, μας ανέφερε ότι η συνεισφορά του airbnb είναι σημαντική στην τοπική οικονομία.

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες – είπε- έχουν μεγάλα οφέλη από τους επισκέπτες που διαμένουν σε τέτοια ακίνητα. Είναι αυτοί που θα κινήσουν την τοπική αγορά, καθώς δεν ήρθαν για να μείνουν μέσα στα ξενοδοχεία τους, όπως κάνουν αρκετοί τουρίστες, αλλά να βγουν έξω, να κυκλοφορήσουν και να χαλάσουν εκεί τα χρήματά τους. Θα πάνε σε μίνι μάρκετ, θα ενοικιάσουν οχήματα, θα γυρίσουν όλο το νησί. Επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών και όχι να μένουν κλεισμένοι».

Ο κ. Κώστογλου, μιλώντας και από την εμπειρία του στο κατασκευαστικό κλάδο (διαθέτη επιχείρηση πώλησης οικοδομικών υλικών), μας είπε επίσης, ότι πολλά μικρά συνεργεία, που δεν είχαν την δυνατότητα να πάρουν μεγάλες δουλειές σε ξενοδοχεία ή μεγάλα έργα, πλέον με τα air bnb, όπου γίνονται ανακαινίσεις ή νέες κατασκευές, βρίσκουν δουλειά και έτσι κινείται ο κατασκευαστικός κλάδος, που είναι ίσως ο σημαντικότερος στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Σ. ΜΠΗΛΙΟΣ: ΑΠΟΚΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΞΤΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Ο κ. Σταύρος Μπήλιος, διαχειριστής ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μας ανέφερε ότι στην Κω, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση, τόσο σε ακίνητα τέτοιου τύπου, όσο και σε επισκέπτες που επιλέγουν αυτή τη μορφή διαμονής.

«Η Κως κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο από ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και από επισκέπτες, που θέλουν πλέον να έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο και να κάνουν όπως θέλουν τις διακοπές τους, χωρίς περιορισμούς. Οι ιδιοκτήτες, βρήκαν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα, από ακίνητα που τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν αναξιοποίητα. Δίνουν τα σπίτια τους μόνο για 4 μήνες και εισπράττουν περισσότερα απ’ όσο αν θα τα έδιναν για ενοικίαση όλο τον χρόνο και κυρίως, παίρνουν πίσω το σπίτι τους ακέραιο, χωρίς τις ζημιές που προκαλούσαν οι ενοικιαστές που παρέμεναν για μεγάλο διάστημα, οι οποίοι αρκετές φορές, δεν πλήρωναν κιόλας ή έφευγαν αφήνοντας απλήρωτα ρεύματα - νερά και για να βρει ο ιδιοκτήτης το δίκιο του θα έπρεπε να τρέχει στα δικαστήρια… Όλοι ξέρουμε πόσο χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι αυτή η διαδικασία».


Α. ΠΑΡΒΕΡΗΣ – Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΙΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο κ. Αντώνης Παρβέρης και ο συνεργάτης του κ. Δημήτρης Σταματογιαννόπουλος, από την εταιρεία ενοικίασης κατοικιών “Filoxenia bnb” στην Κω, τονίζουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στο νησί, παρουσιάζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια.

«Εμείς – είπαν – διαχειριζόμαστε περίπου 70 ακίνητα στην Κω. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη άνθιση στο Νησί, ενώ και το επίπεδο κατοικιών σε σχέση με άλλες περιοχές, καθώς διαχειριζόμαστε ακίνητα και αλλού, είναι πολύ υψηλό και οι τιμές είναι αρκετά καλές.

Όλα τα χρήματα των πελατών αυτών ξοδεύονται στην τοπική οικονομία. Η νοοτροπία τους είναι να ζουν σαν τον ντόπιο, δηλαδή να τρώνε έξω, να κυκλοφορούν έξω, να έχουν ελευθερία. Η εστίαση, το λιανεμπόριο, έχει βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους πελάτες. Επιχειρηματίες του κλάδου που συνεργαζόμαστε, μας είπαν ότι για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, το 90% των πελατών τους, προέρχεται από την βραχυχρόνια μίσθωση

Έχει σχηματιστεί η γνώμη, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι το βασικό πρόβλημα για την έλλειψη στέγης σε διάφορες περιοχές. Δεν κοιτάνε τα θετικά, ότι δηλαδή έχει βοηθηθεί η τοπική οικονομία ή ότι έχουν σωθεί ακίνητα από κόκκινα δάνεια που θα τα έπαιρναν τα funds. Υπάρχει αβάσταχτη φορολογία και μας γίνεται πόλεμος.

Ο μέσος όρος ενοικίασης ενός ακινήτου στην Κω, για μία χρονιά, είναι περίπου 70 ημέρες, ωστόσο εμείς στην εταιρεία μας, ο μέσος αυτός όρος ανεβαίνει περίπου τις 145 ημέρες, ενώ το συνολικό κέρδος για τον ιδιοκτήτη, από την ενοικίαση, ανέρχεται στο 65%.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η ζήτηση τέτοιων ακινήτων καθώς όπως είπα, τα οφέλη είναι πολλά και εκτιμώ, χονδρικά, ότι στην Κω, βρίσκονται ήδη πάνω από 3.000».

M. ΣΠΥΡΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κ. Μάριος Σπύρου από το κατάστημα “Spirou bath & tile”, μας αναφέρει την σημαντική βοήθεια που προσφέρει στην τοπική οικονομία η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

«Υπάρχει, - είπε- τα τελευταία χρόνια τεράστια αύξηση του air bnb και στην περιοχή μας. Πολλοί ανακαινίζουν σπίτια και τα αξιοποιούν με αυτόν τον τρόπο. Για να γίνουν αυτές οι ανακαινίσεις, όπως είναι λογικό, θα πρέπει να γίνουν και ανάλογες αγορές για την αναβάθμιση των ακινήτων. Ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας, προέρχεται από εκεί. Έχουν δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία. Και το καλό είναι ότι δεν αγοράζουν φθηνά προϊόντα για να φτιάξουν τα σπίτια. Προσπαθούν να αγοράσουν κάτι καλό, γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος πλέον και έτσι τα ακίνητα πρέπει να βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο. Ορισμένοι που θέλουν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, για να τα χρησιμοποιούσουν οι ίδιοι, τα δουλεύουν για ένα μικρό διάστημα ως air bnb, καθώς μπορούν να κάνουν γρήγορα απόσβεση και αργότερα τα έχουν για προσωπική τους χρήση. Όσο καλύτερη είναι η περιοχή που έχεις το ακίνητό σου, τόσο καλύτερες αποδοχές μπορείς να έχεις».


ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΜΟΥΛΗΣ: ΟΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΠΙΤΙΑ AIR BNB

O κ. Μιχάλης Τρουμούλης, χρόνια στην οικοδομή (τεχνίτης γυψοσανίδας), μας αναφέρει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναζωογονήσει τον κλάδο.

«Οι περισσότερες ανακαινίσεις – είπε - αφορούν τέτοια ακίνητα, ενώ δεν είναι και λίγα τα νέα κτίρια που χτίζονται. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαι σε 2 τέτοια σπίτια στην Κανάρη. Έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στην οικοδομή και όπως είναι γνωστό, όταν η οικοδομή ανθίζει, ευημερεί όλη η οικονομία, καθώς σε αυτήν απασχολούνταν έμμεσα ή άμεσα πάνω από 100 επαγγέλματα. Το επίπεδο των σπιτιών αυτών που φτιάχνονται είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν ορισμένα σπίτια που θα τα ζήλευε και ο πιο πλούσιος άνθρωπος. Δικαιολογώ τον κόσμο που στράφηκε σε αυτόν τον τρόπο μίσθωσης. Είχα και εγώ παλαιότερα ένα σπίτι, το οποίο αναγκάστηκα και το πούλησα, αφού αγανάκτησα με τους ενοικιαστές, καθώς και δεν πλήρωναν, αλλά και δημιούργησαν αρκετές ζημιές στο σπίτι. Ο καλός ενοικιαστής πλέον, είναι λαχείο και είναι δύσκολο να τον πετύχεις».


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΒΕΛΗΣ: ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Ο εργολάβος οικοδομών κ. Μιχάλης Κακίβελης, αναφέρθηκε στην άνοδο που έχει η οικοδομή, χάρη στην άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Υπάρχει σημαντική άνοδος στην οικοδομή, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον των Κώων, που είτε ανακαινίζουν τα σπίτια τους, είτε φτιάχνουν καινούρια. Έχουμε φτιάξει πολλά νέα μικρά διαμερίσματα, που πλέον επιλέγουν να κάνουν και πισίνα. Το επίπεδο των σπιτιών είναι υψηλό και γι’ αυτό ενοικιάζονται σε ανάλογες τιμές, αποφέροντας στους ιδιοκτήτες ένα καλό εισόδημα. Η οικοδομή λοιπόν ανεβαίνει και όταν γίνεται αυτό, όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία ανθίζει».


Η. ΜΑΜΑΗ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΩΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η διακοσμήτρια κ. Ηλέκτρα Μαμάη, έχει αναλάβει αρκετές δουλειές, στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Οι Κώοι – είπε- έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, μπορώ να πω ότι έχουν πέσει με τα μούτρα σε αυτή την μορφή ενοικίασης και τρέχουμε και εμείς, καθώς βλέπουν ότι είναι πολύ πιο κερδοφόρα σε σχέση με την μακροχρόνια ενοικίαση. Έτσι λοιπόν, ανακαινίζουν τα σπίτια τους και τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Η οικοδομή έχει ανέβει σημαντικά από την έξαρση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και υπάρχει δουλειά στον κατασκευαστικό τομέα για όλο τον χρόνο.

Βέβαια, από την άλλη, όλο αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στην εξεύρεση στέγης, καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κ.α. που διορίζονται εδώ, δεν μπορούν να βρουν σπίτι και έτσι αποφεύγουν την περιοχή μας και αυτό δεν είναι καλό».

Ζ. ΠΕΤΣΑΛΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Η κ. Ζεχρά Πέτσαλη, από την έκθεση επίπλων «Πέτσαλης», μας ανέφερε ότι λόγω της αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι λογικό να υπάρχει αύξηση και στην αγορά προϊόντων που αφορούν το σπίτι.

«Είναι λογικό – είπε- όσο περισσότερα σπίτια γίνονται ή διατίθονται προς ενοικίαση, τόσα περισσότερα προϊόντα θα πωλούνται. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών θέλουν να τα εξοπλίσουν και έτσι αγοράζουν πράγματα και είναι λογικό να έχουμε άνοδο. Βέβαια, βλέπω ότι ψάχνουν να βρουν τις προσφορές και αρκετοί αγοράζουν από το internet, όμως και εδώ εμείς έχουμε πολύ καλές προσφορές και μας προτιμάει ο κόσμος».


Β. ΜΑΝΙΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ο κ. Βασίλης Μανιάς, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Λοφάκι”, που είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης ακινήτου με την μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρει ότι είναι σημαντικά τα οφέλη για όλη την τοπική οικονομία.

«Μπορείς – ανέφερε- να έχεις ένα έξτρα εισόδημα, με την βραχυχρόνια μίσθωση, που θα σου αφήσει καλό κέρδος. Όχι για να πλουτίσεις, αλλά είναι ένα σημαντικό έσοδο, ανάλογα και το πόσα χρήματα έχεις επενδύσει. Όσο καλύτερο είναι το σπίτι, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσεις. Τώρα όσον αφορά την Εστίαση, τα οφέλη είναι πολλά. Όχι όμως μόνο για την Εστίαση, αλλά για όλη την τοπική οικονομία, που τους περισσότερους τουρίστες των ξενοδοχείων, δεν τους βλέπει καν. Οι πελάτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα βγουν έξω, θα ψωνίσουν, θα φάνε, θα κινήσουν την τοπική αγορά. Αυτούς τους πελάτες θέλουμε, αυτό είναι που λείπει από την τοπική οικονομία. Έρχονται πάνω από 1,5 εκ. τουρίστες και τα κέρδη που βγάζουν οι μικρομεσαίοι στο τέλος της σεζόν, σε σχέση με την ποσότητα του τουρισμού είναι ελάχιστα».


Χ. ΤΡΟΥΜΠΑΣ: ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ AIR BNB

O κ. Χρήστος Τρούμπας, ιδιοκτήτης της πιτσαρίας “Mamarosa”, αναφέρεται στα οφέλη που έχει η τοπική οικονομία από το air bnb.

“Η εστίαση, όπως και άλλοι κλάδοι, τουριστικοί και μη, έχουν ανέβει από την λειτουργία του air bnb στο νησί μας. Βλέπουμε αρκετούς τέτοιους πελάτες στα μαγαζιά μας καθημερινά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι λογικό ότι για να φάνε, θα πρέπει να βγούνε έξω, αφού δεν έχουν ούτε πρωινό, ούτε μεσημεριανό, ούτε βραδινό στα διαμερίσματα αυτά, όπως έχουν οι πελάτες των ξενοδοχείων. Άρα λοιπόν αναγκαστικά θα βγουν έξω για να φάνε. Αυτοί είναι οι πελάτες που κινούν την τοπική αγορά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Τους πελάτες των ξενοδοχείων, άντε να τους βλέπαμε μόνο μία φορά και άμα, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν να τρώνε μέσα. Οπότε οι πελάτες του airbnb μας βοηθούν πολύ και τους θέλουμε».

Μ. ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΥ: ΤΟ AIRBNB ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και ξενοδόχος κ. Ματίνα Βουκελάτου - Χριστοδουλίδη, μίλησε για την βραχυχρόνια μίσθωση και αν τελικά αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για την τοπική οικονομία.

«Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στην μετα-Covid εποχή, βλέπουμε να αλλάζουν οι επιθυμίες των επισκεπτών, όχι μόνο σε συνάρτηση με το αν θα ταξιδέψουν με φίλους ή συγγενείς ή μόνοι, αλλά και με το τι είδους κατάλυμα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Η βραχυχρόνια ενοικίαση οδήγησε στην τόνωση της αγοράς, στη επέκταση του τουρισμού στην Ελλάδα, παρέχοντας ένα ευέλικτο φάσμα επιλογών διαμονής για τους ταξιδιώτες. Την ίδια στιγμή, η αξιοσημείωτη αύξηση των καταλυμάτων αναδεικνύει τη συνεισφορά του κλάδου συνολικά στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην Ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η μετατροπή των καταλυμάτων από ετήσιο ενοίκιο σε βραχυχρόνιο, έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα ανεύρεσης κατοικίας στην τοπική κοινωνία, ενώ και οι τιμές των ενοικίων, έχουν αγγίξει παράλογα νούμερα.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει σημαντική παρουσία στη χώρα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του κλάδου του real estate, των κατασκευών, του τουρισμού, αλλά και των αξιών στην ακίνητη περιουσία (αντικειμενικές, εμπορικές αξίες).

Δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας για να στηρίξουν την ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι μια επιλογή που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τα ακίνητά τους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (από μία μέρα έως και περισσότερο). Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, εάν θέλει κάποιος να δοκιμάσει την ενοικίαση ως μια εναλλακτική λύση, για την αύξηση των εσόδων ή εάν έχει ένα ακίνητο και θέλει να το ενοικιάσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόνο. Μήπως λοιπόν τo Airbnb αποτέλεσε για κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων μια στρατηγική επιβίωσης, ενώ για κάποιους άλλους ένα πεδίο πλουτισμού;

Ως Αντιδήμαρχός Τουρισμού, θα τολμούσα να πω ότι το φαινόμενο AIRBNB έχει αυξήσει τα έσοδα της τοπικής οικονομίας, με πολλαπλούς τρόπους, εξισορροπώντας το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού, που παρατηρείται σε νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, τα οποία δουλεύουν με το all- inclusive μοντέλο. Είναι εύλογο ότι ο πελάτης, θα ξοδέψει χρήματα για το δείπνο του στην ταβέρνα, για το ποτό του κ.ο.κ.

Θα ήταν αναγκαίο όμως να θεσπιστεί από την κυβέρνηση μια γκάμα μέτρων - εκτός από τη φορολογία- που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου με πολύ αυστηρότερο τρόπο, από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης υιοθετώντας «καλές» πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου.

Δεν αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές την ίδια πίεση από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (οι αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα είναι κυρίως «παραδοσιακοί» και ήδη επιβαρυμένοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, καθώς και το κέντρο της Αθήνας), ενώ δεν αποκομίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την δραστηριότητα, τα ίδια οφέλη. Μία πολιτική ρύθμισης, θα πρέπει να συνδυαστεί με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ευρύτερων πολιτικών για την κατοικία, περιλαμβάνοντας την προστασία της κατοικίας».


Μ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, ανέφερε ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια στην λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και κάποιες προϋποθέσεις, για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

«Είδαμε – είπε- ότι σιγά σιγά μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί στην λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτη. Μπήκαν κάποιοι φόροι, ωστόσο πρέπει να μπουν και άλλες προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν θεωρώ ότι απειλεί σε μεγάλο βαθμό τα ξενοδοχεία. Οι πελάτες τέτοιου τύπου, είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς των ξενοδοχείων. Στα ξενοδοχεία, οι πελάτες θέλουν το πρωϊνό τους, θέλουν ίσως το μεσημεριανό τους και γενικά να μπορούν να βρουν ότι θέλουν μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μία άναρχη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και ο κάθε ένας χωρίς προϋποθέσεις, μετατρέπει το ακίνητό του σε air bnb. Υπάρχουν περιοχές όπου ολόκληρες πολυκατοικίες μετατρέπονται σε αυτή τη μορφή. Πρέπει λοιπόν να μπει ένα φρένο. Δεν γίνεται να μην υποχρεώνεις τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν κάποιους εργαζόμενους… Πώς γίνεται να λειτουργούν τέτοια ακίνητα χωρίς εργαζόμενους; Mε αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η μαύρη εργασία. Επίσης, βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα ενοίκια στα σπίτια και πλέον αν κάποιος βρει, που είναι πολύ δύσκολο, θα πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά για να ενοικιάσει ένα σπίτι στην Κω».

Μ. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Ο Γραμματέας του Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω κ. Μιχάλης Τρικοίλης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, εξ αιτίας της άναρχης λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Ο κλάδος μας – είπε- έχει πληγεί σημαντικά από την άναρχη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός όσον αφορά την λειτουργία της. Το κράτος το μόνο που έκανε, είναι να βάλει φόρους, για να εισπράττει χρήματα.

Τους έδωσε αρκετά κίνητρα σε αντίθεση με εμάς, που είναι σαν να θέλει να μας εξοντώσει και να δημιουργηθούν πλέον δύο μορφές φιλοξενίας, αυτές στα ξενοδοχεία και αυτές στα airbnb. Με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους, ενώ εμάς μας απέκλεισε, αφού οι όροι για να λάβεις συμμετοχή, ήταν αποτρεπτικοί για το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου μας. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι στη βραχυχρόνια μίσθωση, που λειτουργεί παράνομα. Αλλοδαποί που έχτισαν εξοχικές κατοικίες στο νησί μας, τώρα τις ενοικιάζουν σε συμπατριώτες τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει την μεταξύ τους συναλλαγή και αν έχουν φορολογηθεί, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό, απέναντι σε εμάς που φορολογούμαστε και πληρώνουμε κανονικά.

Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι επισκέπτες που διαμένουν σε αυτά τα ακίνητα, κινούν την τοπική αγορά. Δεν βγαίνουν έξω και δεν ενισχύουν την τοπική οικονομία και τις μικροεπιχειρήσεις.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, είναι η έλλειψη στέγης, για εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν για σεζόν ή για όλο το χρόνο. Βλέπουμε ότι διαμαρτύρονται στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στον τουρισμό κ.α.

Λόγω της έλλειψης στέγης, τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και οι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή καταφέρουν και βρουν ένα σπίτι, θα πρέπει να δαπανήσουν ένα σημαντικό κομμάτι από τον μισθό τους για να μείνουν».


Σ. ΚΡΙΑΡΑΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ  ΣΠΙΤΙΑ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΕΖΟΝ

Για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους εκπαιδευτικούς, η έλλειψη στέγης, που διογκώθηκε με την αύξηση του air bnb στο Νησί μας, αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Κριαράς, Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕΔ Δωδεκανήσου.

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έξαρση στο πρόβλημα με την έλλειψη στέγης και υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, όπου παραιτήθηκαν και έφυγαν, καθώς δεν έβρισκαν σπίτι να μείνουν ή τα ενοίκια ήταν πολύ υψηλά για να μπορέσουν αν ανταπεξέλθουν. Επειδή ενοικιάζουν τα σπίτια τους στον τουρισμό, σε air bnb ζητούν από τους εκπαιδευτικούς, μόλις ανοίγει η σεζόν να φύγουν από τα σπίτια τους και έτσι πολλές φορές πηγαίνουν και μένουν 3-4 άτομα μαζί, μέχρι να τελειώσει η σχολική σεζόν ή κατά την έναρξή της, τον Σεπτέμβριο, που παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα

Έχουμε καταθέσει προτάσεις προς την Πολιτεία και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μας βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα, χορηγώντας κάποιο επίδομα στέγασης, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι υποχρέωσή τους να πάρουν μέτρα ανακούφισης για την διαβίωση των εκπαιδευτικών.

Να δημιουργηθούν ξενώνες, όπου οι εκπαιδευτικοί, με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια, γιατί δεν είμαστε ζητιάνοι, να βρίσκουν άμεσα στέγη μέχρι να εγκατασταθούν μόνιμα κάπου, ώστε να μην αναγκάζονται αν πληρώνουν διαμονή με την βραδιά σε ξενοδοχεία. Πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν το κεφάλι και να δώσουν άμεσα λύσεις».

Γ. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η κ. Γαρυφαλιά Καρανάσιου, εργαζόμενη στο Νοσοκομείο, η οποία έχει διατελέσει επί χρόνια Πρόεδρος των Εργαζομένων, μας αναφέρει ότι αρκετοί υγειονομικοί, από γιατροί μέχρι διοικητικοί υπάλληλοι, αποφεύγουν πλέον να επιλέγουν την Κω, εξ αιτίας και του στεγαστικού προβλήματος.

«Αρκετοί συνάδελφοι, μας αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών, τους διαθέτουν τα διαμερίσματά τους, μόνο τον χειμώνα, καθώς το καλοκαίρι τα χρησιμοποιούν ως air bnb. Το στεγαστικό, μαζί με το οικονομικό αποτελούν μεγάλο τροχοπέδη στο να αποφασίσει κάποιος να έρθει στην Κω.

Γνωρίζουμε άτομα που αποφεύγουν πλέον να δηλώνουν ότι θέλουν να εργαστούν στο νησί μας, καθώς δεν βρίσκουν σπίτι. Υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν θέλουν να αποχωριστούν τις οικογένειές τους και επειδή δεν βρίσκουν το ανάλογο σπίτι εδώ, επιλέγουν να πάνε σε άλλα μέρη. Δεν μπορούν να μένουν για όλο το χρόνο σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα μικρό διαμέρισμα.

Δεν είναι συνθήκες αυτές. Πρέπει η Πολιτεία να προβλέψει, ώστε να δημιουργηθούν διαμερίσματα, που θα δίνονται σε εργαζόμενους από άλλα μέρη».


Β. ΜΑΧΑΙΡΑΣ: ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΠΙΤΙ

Ο στρατιωτικός, κ. Βλάσης Μαχαίρας, αναφέρθηκε στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να βρουν ένα σπίτι, σε καλή τιμή, στο Νησί μας.

«Είναι- είπε- θαύμα, σήμερα να βρεις ένα σπίτι και μάλιστα σε οικονομική τιμή για να μείνεις στην Κω. Είναι μεγάλο πρόβλημα και αυτό θα μας στοιχίσει σοβαρά στο μέλλον. Το βλέπω από συναδέλφους που ψάχνουν να βρουν σπίτι και ορισμένοι επιλέγουν τελικά να μην έρθουν στην Κω, γιατί ξέρουν ότι δεν θα βρουν. Πριν από λίγα χρόνια, έψαχνα και εγώ σπίτι και ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα.

Μου ζήτησαν μέχρι και 750 ευρώ το μήνα. Πώς να ζήσει ένας στρατιωτικός που παίρνει με το ζόρι πάνω από 1.000 ευρώ, όταν πρέπει να πληρώνει τόσο υψηλό ενοίκιο; Επίσης, ακόμα ένα αρνητικό που συνάντησα, είναι ότι μόλις τους έλεγα ότι έχω 5 παιδιά, τότε δεν μου το έδιναν το σπίτι. Προτιμούσαν να βάζουν κατοικίδια, παρά παιδιά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καθημερινά λαμβάνω τηλέφωνα από γνωστούς, για να βρω σπίτι για κάποιον δικό τους που έρχεται στην Κω, είτε για το Στρατό, είτε για κάποια άλλη εργασία.

Πρέπει να γίνουν διαμερίσματα, που να διατίθενται αποκλειστικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται στο Νησί. Σε λίγο δεν θα θέλει να έρχεται κανείς στο Νησί και θα μείνουμε ξεκρέμαστοι από όλες τις απόψεις».


ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΠΕΤΣΙΟΥ: ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΠΙΤΙΑ

Η κ. Άρτεμις Μπέτσιου βρέθηκε στην Κω φέτος, ως εκπαιδευτικός και δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει σπίτι για να μείνει. Τελικά κατέληξε σε οικία, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κατάλυμα Airbnb.

 «Το σπίτι που διαμένω – είπε- είναι μία κατοικία για διαμονή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κουφώματα είναι παλιά, με αποτέλεσμα να μπαίνει αρκετό κρύο. Ήταν δύσκολα το χειμώνα και αυτό συμβαίνει και σε άλλους εργαζόμενους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Εμείς βέβαια οι εκπαιδευτικοί αναχωρούμε με την λήξη του σχολείου, διότι και να θέλαμε να μείνουμε, μας βγάζουν από αυτά τα σπίτια. Δυστυχώς ερχόμαστε στην Κω για εσάς και εσείς μας διώχνετε.

Δεν έχουμε λάβει ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι αστυνομικοί, ούτε λιμενικοί, στρατιωτικοί καμία βοήθεια από τον Δήμο για το στεγαστικό πρόβλημα. Στην αρχή, όταν ήρθα, πήρα μία λίστα από άλλους συναδέλφους, που είχαν υπηρετήσει στην Κω, η οποία είχε όλα τα ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια για εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία, τα οποία είχαν διαθέσιμα λίγα δωμάτια και είχαν ήδη δοθεί από Σεπτέμβρη. Έτσι, ως αναπληρώτρια δυσκολεύτηκα να μείνω ακόμη και σε ξενοδοχείο, διότι έφτασα στην Κω τον Οκτώβρη. Βρήκα τυχαία το σπίτι που μένω, το οποίο λειτουργεί ως Airbnb και απλά κάποια δωμάτια δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους το Χειμώνα. Το ενοίκιο που δίνω είναι σίγουρα πολύ ακριβό βάση του μισθού που λαμβάνω. Δίνω το 1/3 για το ενοίκιο και έχω να πληρώσω και επιπλέον το ρεύμα, όπου οι χρεώσεις είναι υπέρογκες.

Το Airbnb σίγουρα έχει παίξει ρόλο στο να ανέβουν τα ενοίκια. Μας έχουν ομολογήσει ιδιοκτήτες τέτοιων κατοικιών, ότι τους συμφέρει αυτό το μοντέλο λειτουργίας, σε σχέση με την ετήσια μίσθωση. Έχει όμως ευθύνες και το κράτος, διότι δεν έχει ρυθμίσει το φορολογικό πλαίσιο ώστε να είναι ελκυστική και πάλι η μακροχρόνια ενοικίαση και εμείς να βρίσκουμε σπίτι να μείνουμε.

Σίγουρα το στεγαστικό είναι ένας παράγοντας για να μην έρθουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί στην Κω.

Όμως ερχόμαστε συνειδητά, διότι χρειαζόμαστε τα μόρια για μελλοντικό μας διορισμό. Σίγουρα όμως, πολλοί δεν δηλώνουν Κω και άλλα νησιά, διότι είτε δεν μπορούν να βρουν σπίτι, είτε είναι πολύ ακριβό το ενοίκιο».

Κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Ο Κώστας Γεωργιάδης, μόνιμος κάτοικος Κω, μας αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι ντόπιοι, που βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης.

«Εδώ και 3 μήνες, βρίσκομαι σε αναζήτηση ενοικίασης ενός σπιτιού, ωστόσο δεν έχω καταφέρει να βρω ένα, που να πληροί τις προϋποθέσεις που θέλω. Και μην νομίζετε ότι έχω υψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Οι περιπτώσεις είναι δύο, ή θα βρεις ένα σπίτι αξιοπρεπέστατο, η τιμή του οποίου όμως, θα είναι εξωφρενική ή θα βρεις ένα σπίτι σε νορμάλ τιμή, το οποίο όμως θα έχει πολλά προβλήματα.

Τα ενοίκια, έχουν φτάσει στα ύψη. Από τα 400 ευρώ που έβρισκες ένα δυάρι πριν μερικά χρόνια, τώρα είναι δύσκολο να βρεις ένα τέτοιο αξιοπρεπές σπίτι κάτω από 600 ευρώ. Είναι αδύνατο κάποιος ντόπιος, όπως εγώ που εργάζομαι σεζόν στον τουρισμό, να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Η άλλη λύση που σου προτείνουν, είναι να μένεις τον Χειμώνα εκεί με ένα πιο μικρό ενοίκιο, αλλά τη σεζόν θα πρέπει να φύγεις, γιατί θα δοθεί για βραχυχρόνια μίσθωση. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και για ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν οικογένεια και δεν έχουν δικό τους σπίτι.

 Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί και τους ντόπιους, αλλά και άλλους εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν και να μείνουν στο νησί».


ΕΛΕΝΗ Λ.: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ…

Ως ακραία χαρακτηρίζει, συμπολίτισσά μας, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σπίτια στην Κω, καθώς η ίδια αναζητεί κατοικία, μάταια, σχεδόν ένα χρόνο. «Από πέρσι το καλοκαίρι ψάχνω για την πενταμελή μου οικογένεια, ένα νέο σπίτι, καθώς μας έχουν ειδοποιήσει οι ιδιοκτήτες, ότι πρέπει να αναχωρήσουμε, διότι θέλουν να το ενοικιάσουν ως airbnb. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε σπίτι στην Κω και δεν ξέρω τι θα γίνει. Στο τέλος θα πρέπει όλοι να φύγουμε από αυτό το νησί και μετά από τόσα χρόνια να πάμε να ζήσουμε, σε κάποιο άλλο μέρος, όπου υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Τα σπίτια πλέον που μπορεί κάποιος να ενοικιάσει στην Κω, είναι πάρα πολύ λίγα και αυτά τα λίγα, λόγω του τουρισμού, έχουν πολύ ακριβά ενοίκια, που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και απελπιστική. Λόγω της δουλειάς μου, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και οι περισσότεροι είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα. Το έχω πει παντού ότι ψάχνω για σπίτι, βάζω αγγελίες σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο αλλά δυστυχώς δεν έχω καμία ανταπόκριση. Το να βρεις πλέον ένα αξιόλογο σπίτι σε ρεαλιστική τιμή στην Κω, ισούται με το να πιάσεις το Τζόκερ.

Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει δημιουργήσει τρομερό άγχος στην οικογένειά μας και πολύ μεγάλο στρες. Ούτε το κράτος μας βοηθάει και δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος».

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 26
Ανώνυμος
Ανώνυμος 16/06 - 12:47
Βασικα
Επειδή κάποιοι μπερδεύεστε.Αν σταματήσει το Airbnb τα σπίτια θα είναι δωρεάν;Εγώ δεν δίνω το σπίτι μου 50τμ κάτω από 500 ευρώ.Ας είναι μακρυχρονια η βραχυχρόνια.Ο άλλος δίνει την ημέρα 4 ευρώ για καφέ Χ πόσους ;5 ευρώ για τσιγάρα Χ ποσό; Για ποτό 7-8 αλλά όταν του λες να δώσει 15 ευρώ την ημέρα για να μείνει σε λέει εγκληματία.Τα σπίτια δεν φύτρωσαν μόνα τους.Καποιος στερήθηκε κοπίασε και δεν εινσι ερυθρός σταυρός.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 16/06 - 10:41
Αστείες δικαιολογίες
Οι δικαιολογίες σας ειναι θλιβερές. ΟΛΟΙ σας δηλαδη εχετε κακοπάθει απο ενοικιαστες; ΟΛΟΙ σας τοση κακη εμπειρία με τη μακροχρώνια μίσθωση; Κι εμεις έχουμε σπιτια που τα νοικιαζουμε κι εχουμε αριστες σχεσεις με τους ενοικιαστες μας. Ματιαγμένοι θα ειστε βρε! Να το κοιτάξετε!
Κατερίνα Τσαγκογιαννη
Κατερίνα Τσαγκογιαννη 12/06 - 16:34
Ιδιόκτητα σπίτια
Θα ήθελα να προτείνω σε όλους εσάς που έχετε πρόβλημα με τα airbnb να αγοράσετε ένα σπίτι δικό σας να το ανακαινίσετε και να το νοικιάσετε χωρίς καμία διασφάλιση για 300 ευρώ το μήνα (λογικό ενοίκιο). Θα είμαι διαθέσιμη 2 χρόνια μετά να έρθετε πάλι εδώ να συζητήσουμε να δούμε πώς πήγε.
ΦΑΝΗ
ΦΑΝΗ 12/06 - 14:07
Μακροχρόνια ενοικίαση? Ναι, αλλά μέσω Airbnb !!!
Διαθέτω μικρό διαμέρισμα στου Ζωγράφου Αθήνας, με Airbnb. Έχω λίγες ενοικιάσεις, μικρό έσοδο, αλλά ήσυχο το κεφάλι μου. Δεν διακινδυνεύω με φέσια και καταστροφές!!! Είμαι παθούσα από μακροχρόνια ενοικίαση.Θα βάλω τώρα αγγελία σε εφημερίδα και σε μεσίτες, για μακροχρόνια ενοικίαση, αλλά μέσω Airbnb. Με λογικό ενοίκιο της αγοράς για τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Αυτός που θέλει να μείνει πολύ καιρό, θα πληρώνει μέσω της ιστοσελίδας. Αν θέλει έτσι. Εγώ θέλω να έχω την προστασία της ιστοσελίδας αφού το κράτος δεν με προστατεύει. Αν το κράτος βάλει περιορισμό μηνών στην βραχυχρόνια ενοικίαση π.χ. 3ων μηνών, θα βάλει επιπλέον εμπόδιο στην διάθεση των διαμερισμάτων Airbnb, για μακρόχρονη ενοικίαση , ενώ νομίζει ότι αυτό το μέτρο θα τις ευνοήσει!!! Τί φωστήρες !!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 12/06 - 10:34
Λυπήσου με καλέ Κύριε....
Δέν κατέχω σπίτι πρός ενοικίαση αλλά θυμάμαι τόν πατέρα μου πόσο σκληρά δοκιμάσθηκε μέ τά Ενοικιοστάσια,τά Αστικά Δικαστήρια πού του φάγαν 12 χρόνια από τήν ζωή του,τά παρακαλετά καί τίς κατάρες από "ανήμπορους",τ'ις ζημιές,τίς επεισοδιακές εξώσεις καί όλα αυτά σέ περιβάλλον συμπονετικών ενοικίων. Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ καλείται νά κάνει υποχρεωτική κυβερνητική στεγαστική πολιτική χωρίς καμμία προστασία.Νισάφι πιά !
Ανώνυμος
Ανώνυμος 12/06 - 09:27
Άσχετοι
Οποίος νομίζει ότι είναι εύκολο το χρήμα σ αυτές τις περιπτώσεις είναι άσχετος κ ανίδεος , οι περισσότεροι που έχουν διαθέσει τα ακίνητα τους στις πλατφόρμες έχουν την δουλειά τους το σπιτι τους τα παιδιά τους κάνουν τις καθαρίστριες , το καθαριστήριο τον host κ τον μάνατζερ του σπιτιού τους προσπαθώντας να βγάλουν λίγα χρήματα παραπάνω να διατηρήσουν την περιουσία που καλώς κακώς έχουν κ ναΜεγαλώσουν τα παιδιά τους . Εσείς που δάχτυλο δείχνετε αν είχατε θα κάνατε τα ίδια κ χειρότερα , κανείς δεν κάθετε στον καναπέ κ έρχεται το χρήμα από μόνο του .
Ανώνυμος
Ανώνυμος 12/06 - 09:19
Air
Δεν μπορεί κάποιος να περιορίσει έναν ιδιοκτήτη τι θα κάνει στην περιουσία του , όταν όλα έχουν αυξηθεί θα αυξηθούν κ τα ενοίκια , όταν ο ιδιοκτήτης πληρώνει φόρους ακινήτων , φόρο εισοδήματος , συντηρήσεις κτλ είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές . Πάμε τώρα να δούμε αν τελικά συμφέρει τους αναπληρωτές κ τους φοιτητές η ενοικίαση οκτ- έως Ιούνιο Σαφώς συμφέρει την οικογένεια των φοιτητών αλλά κ τους αναπληρωτές γιατί δεν καλούνται να πληρώσουν ενοίκια κ πάγια τους μήνες που δεν διαμένουν μέσα το λιγότερο εξοικονομούν 1200€ ετησίως . Όταν το κράτος τα νοσοκομεία ορφανοτροφεία εκκλησία έχουν αμύθητη περιουσία που καταρρέει κ δεν δίνουν ένα ευρώ όχι να τα φτιάξουν αλλά να μην πέσουν οι τοίχοι κ τα κεραμίδια σε κανένα κεφάλι περαστικού θα πει στον ιδιοκτήτη που κοπιάζει να συντηρήσει κ να κρατήσει το ακίνητο του υπό την κατοχή του τι να το κάνει κ ποσό να το διαθέσει ; Ποσά χρόνια αλήθεια έχουν να γίνουν εργατικές κατοικίες ; Φοιτητικές εστίες ; Οικήματα των νοσοκομείων ρημάζουν έχουμε αναλογιστεί ποσού θα φιλοξενούνταν εκεί ; Τα ξενοδοχεία γιατί δεν κρατάνε δωμάτια για τους υπαλλήλους τους ή γιατί δεν φτιάχνουν ξενώνες γι αυτούς ; Σε χωριά με 150 κατοίκους ξαφνικά άρχισαν να φτιάχνουν όλοι τα σπίτια τους να ανοίγουν καφενεία εστιατόρια χωριά που ήταν ερειπωμένα πήραν ζωή . Ποιος ανόητος πιστεύει ότι αν καταργηθεί ή περιοριστεί η βραχυχρόνια θα πέσουν τα ενοίκια ; Όταν οικοδομές δεν χτίζονται τα υλικά ανεβαίνουν μέρα με την μέρα η ίδια ζήτηση θα υπάρχει κ οι τιμές όχι μόνο δεν θα πέσουν αλλά πολύ πιθανό να ανέβουν περισσότερο . Κάποτε ο πατέρας μου νοίκιαζε σε εξευτελιστικό ποσό μια γκαρσονιέρα 250€ σε φοιτήτρια το αποτέλεσμα ήταν να είναι 6 ενοίκια μέσα κ να παρακαλάει γι αυτά ( κ είναι πολλοί αυτοί ) . Νοίκιασα ένα σπιτι το οποίο είχα ανακαινίσει σε εκπαιδευτικό γυναίκα 50 ετών ( τι πιο safe ?) το αποτέλεσμα ήταν όταν έφυγε( κ αφού έκατσε μέσα μέχρι κ το τελευταίο ευρώ της εγγύησης μη χάσουν αυτοί ,) να χαλάσω αλλά 2000€ ευρώ να ξανά έρθει στην αρχική του μορφή . Αυτά λοιπόν δεν τα πληρώνουμε μαζί ούτε με τους ξενοδόχους ούτε με το κράτος ούτε με τους εκπαιδευτικούς ούτε με τους γιατρούς , αυτά καλούμαστε να τα πληρώνουμε μόνοι μας τόσα κ αλλά τόσα . Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τιμές δεν αυξήθηκαν λόγο βραχυχρόνιας ( έπαιξε ρόλο αλλά όχι όσο νομίζουν ) αυξήθηκαν λόγο αυξήσεων υλικών λόγο, έλλειψης εργατικού δυναμικού , λόγο του ότι δεν χτίζονται πια οικοδομές κ το δημόσιο έχει αφήσει στο έλεος την δίκη του ακίνητη περιουσία , δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική .
Ανώνυμος
Ανώνυμος 12/06 - 08:35
ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ. ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ 5% ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 10% ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ. ΕΧΕΙ 100 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΤΑ 10 ΜΟΝΙΜΑ. ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΓΕΜΙΖΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!! ΟΤΑΝ ΑΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΣΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
Κωστας
Κωστας 12/06 - 00:54
Κκ δεν εχω ακινητα για ενοικιαση
Στην τελικη καθεις κουμαντο στη περιουσια του. Αμα πια
Κωστας
Κωστας 12/06 - 00:51
...
Για τους μνησικακους, δεν θελω να σας το χαλασω, αλλα η κατασταση μεε τα airbnb και τις συνέπειες τους ισχυει παντου στη Ελλάδα και οχι μονο.. μη βιαστειτε μα γραψετε τα ρατσιστικά κομπλεξικα σας σχολειο. Σε ολα τα νησια και στις μεγαλες πολεις την ιδια δυσκολια να βρεις σπιτι, το ιδιο πανακριβα κλπ κλπ. παρεμπιπτόντως αξιόλογο άρθρο ρεπορτάζ . Ασχετως αν συμφωνουμε ή διαφωνουμε.. Μπραβο στον συντάκτη

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ