Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γ. Κέλλης: Χωρίς ημερόπλοια η Κως το φετινό καλοκαίρι λόγω κορονοϊού

16/06/2020
1830 Εμφανίσεις
4 Σχόλια

Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στις ημερήσιες θαλάσσιες εκδρομές καθώς όπως όλα δείχνουν, δεν θα ταξιδέψουν φέτος τα ημερόπλοια.

Ο πλοιοκτήτης κ. Γιώργος Κέλλης μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 και εξήγησε την περιπλοκότητα της κατάστασης. Έλεγχοι, βεβαιώσεις, εγκρίσεις, πλήρωμα, πάγια έξοδα στην δεδομένη κατάσταση κάνουν απαγορευτική την λειτουργία των πλοίων ενώ ακόμη σε ισχύ είναι και απαγορεύσεις του κράτους.

« Δεν θα ταξιδέψει φέτος το «Μαλένα» διότι η πανδημία μας έπιασε στην δάση των διαδικαστικών. Είμασταν σχεδόν 90% σε ότι αφορά τις συντηρήσεις και αναμέναμε να περάσουμε τις απαραίτητες επιθεωρήσεις και να λάβουμε τις πιστοποιήσεις. Με τις απαγορεύσεις και το κλείσιμο των συνόρων ακόμη σε ισχύ, με το να μην έχουμε κάτι δεδομένο σε ότι αφορά τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν, αποφασίσαμε να μην ταξιδέψουμε φέτος.»

Ο κ. Κέλλης εξήγησε ότι υπάρχουν πανελλαδικά 850 ημερόπλοια τα οποία εκτελούν διάφορα δρομολόγια και διαθέτουν μόνο ελληνικά πληρώματα. Το να ταξιδέψει κάποιος ημερήσια σε άλλο προορισμό, την δεδομένη στιγμή είναι μία πολυτέλεια και όχι η προτεραιότητα.

Απαγορευτικά είναι και τα έξοδα καθώς για να ξεκινήσουν τα ταξίδια χρειάζονται χρήματα τόσο για το σκάφος όσο και για το πλήρωμα και για την ασφάλιση χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα υπάρχει δουλειά.

Σύμφωνα με τον πλοιοκτήτη ένας μεγάλος πονοκέφαλος αποτελεί και η διαχείριση κρούσματος κορονοϊού ειδικά εάν είναι μέλος πληρώματος. Διότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολη η αντικατάστασή του καθώς είναι συγκεκριμένοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην θάλασσα.

« Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και δεν έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα. Από το 2015 έχουμε δεχθεί πολλά χτυπήματα. Μεταναστευτικό, σεισμός, κατεστραμμένο λιμάνι, προσωπική περιπέτεια με το Μαρία Σταρ , την πτώχευση της ThomasCook που μας επηρέασε διότι είχαμε συμβάσεις με πρακτορεία και φυσικά τον ανταγωνισμό από τα τουρκικά πλοία που είναι άλλη μία μεγάλη πονεμένη ιστορία. Έχουμε μείνει μόλις 3 ελληνικά πλοία σε αυτή την γραμμή.»

Κανένα μέτρο στήριξης για τα ημερόπλοια

Ο ιδιοκτήτης του «Μαλένα» αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που όπως είπε γενικά ήταν σε σωστή κατεύθυνση όμως για τον δικό του κλάδο ανύπαρκτα. Οι πλοιοκτήτες δεν έλαβαν κανένα οικονομικό βοήθημα, καμία φοροελάφρυνση ούτε καν μείωση του Φ.Π.Α. Μάλιστα , εξαιρετικά δύσκολα φαίνονται τα πράγματα και για το 2021.

Ο κ. Κέλλης είπε ότι παρά την περίπλοκη κατάσταση , κάποιοι πλοιοκτήτες σκέφτονται να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ίσως ξεκινήσουν κάποια δρομολόγια.  «Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για όλους και να γίνει η μεγάλη ανατροπή ώστε να δουλέψουν όλοι.»

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 4
Γ.Κελλης 17/06 - 22:29
Προς ανώνυμο
Καλύτερα φίλε μου να σωπαίνουμε αν δεν γνωρίζουμε. Η συντήρηση ξηράς συμβαίνει κάθε 2 έτη και στο ενδιάμεσο έτος γίνεται με δύτη παρουσία επιθεωρητή. Το υπόλοιπο πλοίο από τον Ιανουάριο είχε ξυστεί, μινιαριστει, βαφτεί εξ ολοκλήρου από εμάς τους ίδιους. Τα ηλεκτρονικά του και τα σωστικά του εστάλησαν στον Πειραιά για ετήσια συντήρηση και επιθεώρηση και τα πυροσβεστικά του επίσης. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εργασίας με την πανδημία δεν προλάβαμε να βάψουμε τα έξαλά του. Αρκεί μια βόλτα στο πλοίο να το διαπιστώσεις, κερνάω καφέ.
Ανώνυμος 17/06 - 18:30
Για επιθεώρηση
Καλησπέρα καπ Γιώργη ,το γνωρίζουμε ότι σεζόν είναι παράξενη κ πάει λέγοντας ,απλά με τα λίγα που γνωρίζω από την θάλασσα ,όσο καιρό είμαι στην Κω το καράβι σας δν το είδα καθόλου να έχει μετακινηθεί με το αθώο μου μυαλό για το 90% τον συντηρήσεως για να πραγματοποιηθεί ένα παράδειγμα που ξέρω είναι hull inspection,η συντήρηση ξηράς και πάει λέγοντας .. συντήρηση δεν είναι να κάνουμε μια μάπα στην θάλασσα πάνω στο κατάστρωμα και πάει λέγοντας...γτ μόνο οι Φίλιππινεζοι τα κάνουν αυτά ...
Γ. Κέλλης 17/06 - 13:24
Συντήρηση
Το πλοίο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες συντήρησης τέλη Ιανουαρίου έως μέσα Μάρτη και ήταν έτοιμο προς επιθεώρηση. Το 10% ήταν οι διαδικασίες επιθεώρησης για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Ευχαριστώ!
Ανώνυμος παρατηρητής 17/06 - 06:11
Πότε;
Πότε έκανε το 90% των συντηρήσεων του κι’ολας; Το καράβι είναι παρκαρισμένο και ακίνητο από το τέλος της προηγούμενης σεζόν. ??

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ