Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Προς παράταση λίγων μηνών η εξόφληση

17/12/2021
160 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Προς παράταση μερικών μηνών οδεύει η διαδικασία για την εξόφληση των ποσών που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι εξελίξεις με την πανδημία αλλά και το μούδιασμα στην αγορά λόγω του κύματος ακρίβειας φέρνει πιο κοντά το οικονομικό επιτελείο στο να αποδεχτεί το αίτημα της αγοράς για μετάθεση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, καθώς άλλωστε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του κατά πόσο όσοι έλαβαν ποσά μέσω των επτά κύκλων της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Επίσης στο τραπέζι είναι και η πρόταση της αγοράς για χρονική μετάθεση της έναρξης καταβολής των δόσεων για την αποπληρωμή των σχετικών ποσών. Χτες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Real Fm, δήλωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να σταθούμε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν σκέψεις τις οποίες θα δρομολογήσουμε».

Ήδη ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προαναγγείλει τη μετάθεση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά το τέλος Δεκεμβρίου «για κάποιο διάστημα εντός του 2022». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τωρινά χρονοδιαγράμματα, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ φορείς της αγοράς ζητούν η καταβολή των δόσεων να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022.

Η Επιστρεπτέα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρωθεί η διαδικασία των διασταυρώσεων κι ελέγχων  τα ποσά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Στη συνέχεια όσοι εξοφλήσουν την ενίσχυση που έλαβαν εφάπαξ, κερδίζουν επιπλέον έκπτωση 15%. Εάν προχωρήσουν στην τμηματική καταβολή τότε θα πρέπει να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα σε 60 άτοκες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, μετά και τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου για κούρεμα έως και 75% στο ύψος των ενισχύσεων.

Τα ποσά επιστροφής των κύκλων της Επιστρεπτέας

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.

- Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.

- Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ, τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.

- Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Γιώργος ΑλεξάκηςΠηγή: Reporter.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ