Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εκτοξεύτηκαν στα νησιά οι τιμές αγροτικών εφοδίων και κτηνοτροφών

15/01/2022
94 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην Περιφέρεια σχετικά με την εκτόξευση του κόστους στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και των κτηνοτροφών στα νησιά μας και κάνει ενέργειες για να υπάρξει παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, ο οποίος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Πρόσκληση νέων αγροτών
 Ο κ. Ζαννετίδης,  ενημέρωσε αρχικά για την τρίτη πρόσκληση νέων αγροτών, για την οποία η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων ήταν η 28η Δεκεμβρίου και στην περιφέρειά μας έχουν κατατεθεί 240 αιτήσεις. Από έναν πρώτο υπολογισμό δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένοι γιατί επαρκούν τα χρήματα που τους έχουν εκχωρηθεί και δεν αναζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση,  όπως σε άλλες περιφέρειες. Μάλιστα, από την ερχόμενη Δευτέρα, η Επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις για το ποιες πληρούν τις προϋποθέσεις για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα.

Αύξηση κόστους
 Επίσης, αυτό το διάστημα, με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕ, ασχολούνται με το υψηλό κόστος που έχει παρουσιαστεί στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά τα αγροτικά εφόδια και τις κτηνοτροφές. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου μέσα στον Φεβρουάριο να υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα “Horizon communities CLX” του 2021, προκειμένου να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα στην οποία θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί, έτσι ώστε αφενός να υπάρξει μία σχετική οργάνωση και ανά νησί και ανά περιφέρεια και να μπορούν να γίνονται ομαδικές παραγγελίες για να επιτευχθεί καλύτερο κόστος στις τιμές.

Όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία και θα υποβάλουν το αίτημα τον Φεβρουάριο.
 «Είναι πολύ μεγάλο το θέμα του κόστους και μας προβληματίζει όλους, πέρα από τους απασχολούμενους φυσικά στον πρωτογενή τομέα που είναι η δουλειά τους και έχουν δίκιο να αγανακτούν με αυτή την εξέλιξη των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης. Οι δράσεις που εξετάζουν είναι σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα υποβάλουν αυτή την πρόταση από κοινού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, μέσα στον Φεβρουάριο, η περιφέρειά μας θα συμμετάσχει σε δύο εκθέσεις: η μία θα είναι στις 14 Φεβρουαρίου στο “Αkti Imperial” στη Ρόδο και είναι η έκθεση λαϊκής τέχνης και δώρων, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και παραγωγοί τροφίμων και ποτών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 13 συμμετοχές από τα νησιά μας. Η άλλη, θα πραγματοποιηθεί 18-20 Φεβρουαρίου στο ΜΕΤ της Παιανίας, στην Αθήνα. Πρόκειται για την expotrof,  για την οποία υπάρχουν 19 συμμετοχές διαδικτυακά και με φυσική παρουσία. «Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς μας, θα αναδεικνύει και θα προβάλει τα προϊόντα τους και αυτή τη χρονιά, όπως το κάνει κάθε χρόνο», είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Για τα ελάφια
 Ερωτηθείς, ακόμη, σχετικά με τα ελάφια, ο κ. Ζαννετιδης, αφού τόνισε ότι αυτό είναι το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους αγρότες της Ρόδου, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται αν αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γιώργου Αμυρά.

Μάλιστα, για την πρόσφατη απάντηση του ΕΛΓΑ ότι δεν θα αποζημιώσει τους παραγωγούς που υφίστανται ζημιές, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το γνωρίζουν αυτό διότι από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν το Υπουργείο ;Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι φυσικό επόμενο η απάντηση αυτή από πλευράς του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο-σημείωσε ακόμη-γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης τρόπου μετά από καθημερινή πίεση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ειδικά με τον πρόεδρό του κ. Λυκουρέτζο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης πριν ολοκληρωθεί αυτή η αναλογιστική μελέτη. Σε αυτό το σημείο ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο αφού δυστυχώς υπερβαίνει τις δυνάμεις και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας γι’ αυτό το πολύ μεγάλο θέμα με το οποίο ασχολούνται και οι βουλευτές του Νομού καθώς όλος ο αγροτικός κόσμος του Νομού περιμένει τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι οι αποζημιώσεις είναι ένα θέμα που, ναι μεν, μπορεί να ικανοποιεί αλλά δεν λύνει το πρόβλημα καθ’ ότι πρέπει να παράγουμε και αυτή τη στιγμή οι αγρότες σκέφτονται αν θα σπείρουν ή γι’ αυτά που έσπειραν αν θα θερίσουν και αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός που υπάρχει καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Όσο αφορά την ελαιοκομική περίοδο, όπως είπε,  συνεχίζεται αλλά δεν έχουμε στοιχεία λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, με την ολοκλήρωσή της θα ανακοινωθούν συγκεντρωτικά στοιχεία και για την ποιότητα και για την ποσότητα. Και παρόλο που η ποιότητα αναμένεται να είναι και φέτος σε υψηλό επίπεδο, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο για την ποσότητα αναμένεται μία κάμψη.
 Ευεργετικές σε πολύ μεγάλο βαθμό χαρακτήρισε ακόμη, ο κ. Ζαννετίδης, τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος στο νησί, καθώς ικανοποιούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ενώ και τα φράγματά μας έχουν γεμίσει και εξέφρασε την ευχή να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα για να έχουμε μία καλή σοδειά

Για την προεδρία
 Για την ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τις δημαιρεσίες που έγιναν πριν από λίγες ημέρες, έκανε την εξής δήλωση: «Με τιμά πάρα πολύ η πρόταση του Περιφερειάρχη και φυσικά  η απόφαση του π.σ. με μεγάλη πλειοψηφία να αναλάβω τα καθήκοντα του Προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι μεγάλη τιμή. Θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου. Ενημερώνομαι αυτές τις ημέρες… Φυσικά, γνωρίζουμε όλοι τον κανονισμό λειτουργίας του π.σ., που είναι νόμος του Κράτους, πάντα θα είναι οδηγός και θα τον τηρήσουμε με ευλάβεια. Θα  προσπαθήσω με κάθε τρόπο η Περιφέρειά μας να έχει την καλύτερη απόδοση και στο π.σ.».

Rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ