Mερική επιστράτευση κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε πρωινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία θα προβεί στα αναγκαία βήματα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της και πως η Δύση θέλει να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Συνέχισε δε λέγοντας πως η Δύση έχει προσπαθήσει να μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε «βορά των κανονιών», ενώ υπογράμμισε πως «συζητάμε για την υπεράσπιση περιοχών και την Ρωσία». Κατά τον ίδιο η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο» προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.
Παράλληλα κατηγόρησε την Δύση για πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του, τονίζοντας πως η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις «απειλές της Δύσης», προσθέτοντας με έμφαση ότι «δεν μπλοφάρει». Στο σημείο αυτό ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση με στόχο την παραγωγή ρωσικών όπλων.
Πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας - έστω και μερική- μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.
Σημειώνεται πως το διάγγελμα Πούτιν ήταν προγραμματισμένο για χθες, Τρίτη, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
Ποιους αφορά η επιστράτευση
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η μερική επιστράτευση θα «αφορά μόνο πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία και πάνω από όλους όσους έχουν ήδη υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και διαθέτουν στρατιωτικές ειδικότητες και η σχετική εμπειρία». Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο "Ρωσία 24", το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ρωσία έχει στη διάθεση της περί τους 2 εκατ. εφέδρους.
Ο Ρώσος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των Ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.
Στους 5.937 οι έως τώρα ρωσικές απώλειες στον πόλεμο με την Ουκρανία
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι απώλειες από την ρωσική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είναι 5.937. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δυτικοί διοικητές είναι στο Κίεβο και ηγούνται επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο βλέπουμε (να γίνεται στην Ουκρανία), πρόσθεσε ο υπουργός, είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα.
Δημοψήφισμα από τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας για προσάρτηση στην Ρωσία
Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης έπεται των χθεσινών αποφάσεων τεσσάρων περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμενων πως θα διεξάγουν δημοψηφίσματα για προσάρτηση τους στην Ρωσία. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου θα διεξάγουν οι αρχές σε Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τα σχετικά δημοψηφίσματα. Οι φιλορώσοι της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν χθες πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες 3 περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο που ανακοίνωσε πως η περιφέρεια θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.
Αντίδραση Βρετανίας σε απειλές Πούτιν
Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.
insider.gr