Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το «ΒτΚ» στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο Αγ. Σοφία στη Ν. Φιλαδέλφεια

16/10/2024
143 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που βρίσκεται στο γήπεδο Αγ. Σοφία, το γήπεδο της ΑΕΚ και υπήρξε μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία. Στην καρδιά των προσφυγικών γειτονιών της Αθήνας, τη Νέα Φιλαδέλφια, ο πρώην ισχυρός άνδρας των κιτρινόμαυρών κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, δημιούργησε ένα χώρο αφιερωμένο στους προγόνους, μας, στους απανταχού Έλληνες της Μικράς Ασίας, σε εκείνους που κράτησαν όρθια την ορθοδοξία, την κουλτούρα, τον ελληνισμό, που μεγαλούργησαν επιχειρηματικά και καλλιτεχνικά. Με στόχο να εδραιωθεί το Opap Arena ως χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και μνήμης.

Μπαίνοντας στο μουσείο, μαγνητίστηκα από την ατμόσφαιρα που αποπνέει η ιστορία των προσφύγων.  Οι τοίχοι του μουσείου είναι γεμάτοι από φωτογραφίες και αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία των ανθρώπων της Μικράς Ασίας , του Πόντου, της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Με ξεχωριστά αφιερώματα ανά περιοχή, όπου διακρίναμε και την Αλικαρνασσό, ανά επάγγελμα, ιδιότητα και όχι μόνο.

Συγκλονιστικά είναι τα ομοιώματα του Αριστοτέλη Ωνάση. Του δαιμόνιου Σμυρνιού που κατέκτησε τον κόσμο με την ναυτιλία , την αεροπορία και όχι μόνο. Που και σήμερα αποτελεί τον απόλυτο κροίσο αλλά και μύθο. Να σε κοιτάει μέσα από τα χαρακτηριστικά του γυαλιά είναι σαν να σου μιλάει…

Σε άλλη περίοπτη θέση δεσπόζει η φιγούρα του μοναδικού Στέλιου Καζαντζίδη. Με τις μουσικές του συντρόφευσε τους Έλληνες της διασποράς και ανέδειξε την προσφυγιά ως γνήσιο τέκνο της. Τραγουδά με την κιθάρα του μπροστά στο αυθεντικό τζουκ μποξ περασμένων χρόνων.

Στολές της εποχής, μουσικά όργανα, εργαλεία, γράμματα, έπιπλα, ρούχα, φωτογραφίες, εικονίσματα… Τόποι μνήμης οι εστίες του ελληνισμού. Οι πατρίδες της ψυχής μας ξεδιπλώνονται μπροστά μας σε ένα ταξίδι μοναδικό στο χρόνο.

Το μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών, καθημερινών αντικειμένων και εργαλείων που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Κάθε έκθεμα διηγείται μια διαφορετική ιστορία, αποτυπώνοντας τη ζωή των προσφύγων του χθες μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συλλογή των φωτογραφιών που αποτυπώνουν τις στιγμές της προσφυγιάς, μεταφέροντάς με σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και ελπίδες.

Το μουσείο είναι μία εμπειρία που αναδεικνύει την σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της μνήμης των προγόνων μας. Το μουσείο όχι μόνο καταγράφει την ιστορία, αλλά και τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που υπηρέτησαν την παράδοση και τον πολιτισμό, παρά τις αντιξοότητες.

Συνιστώ σε όλους να επισκεφθούν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ειδικά στα σχολεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές στην Αθήνα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στις αλησμόνητες πατρίδες που ειδικά σε εμάς τους Δωδεκανήσιους έχουν μία άλλη σημασία και βαρύτητα.

Ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών με την τελευταία λέξη της μουσειολογίας και τεχνολογίας να εντυπωσιάζουν με εικονική περιήγηση και εκθέματα σπάνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένεται να ξεκινήσει περιοδική έκθεση με θέμα της 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του μουσείου για την φιλοξενία.

Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ