«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο αναδείχτηκε η Ελλάδα στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121,72 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive.
Ακολουθούν η Ρουμανία με 112,7ευρώ/MWh, η Ιταλία με 112,4 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 111,55 ευρώ/MWh, η Σερβία με 109,65 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109,02 ευρώ/MWh και η Πορτογαλία με 105,99 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη μηνιαία μέση τιμή χονδρικής εντοπίζεται στη Γαλλία με 77,3 ευρώ/MWh, η οποία ωστόσο, ας μην ξεχνάμε, διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι αυξημένες χονδρεμπορικές τιμές του Αυγούστου θα επηρεάσουν τους λογαριασμούς που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, από το Σεπτέμβριο και μετά. Οι αυξήσεις που θεωρούνται δεδομένες, θα έρθουν μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών που έχουν τα συμβόλαια που «πουλάνε», τόσο οι ιδιώτες πάροχοι όσο και η ΔΕΗ, από τις 5 Αυγούστου και μετά.
Σε συνέχεια των «οιωνών» του καλοκαιριού που προμηνύουν εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, το «κλείσιμο» του Αυγούστου έρχεται να επισφραγίσει πως απέχουμε από μια αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ, ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές αναλυτών και παραγόντων της αγοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο που μιλούν για εξαιρετικά αυξημένες τιμές το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Ενδεικτικό είναι πως η μέση τιμή στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών (Nordic Power System) ενδέχεται να υπερβεί τα 80 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη τιμή για πάνω από μια δεκαετία, εν μέσω μείωσης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και υψηλών τιμών σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως αναφέρουν αναλυτές στο Montel.
Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου κυμαινόταν τελευταία στα 71.25 ευρώ/MWh, από τα 30.80 ευρώ/MWh την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, οι τιμές διατηρούν δυναμική περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με τον Ame Bergvik, επικεφαλής αναλυτή στην Σουηδική εταιρεία Jamtkraft. «Με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις που γίνονται για την εξέλιξη του καιρού, η τιμή του συστήματος Nordic μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nord Pool, σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για την υψηλότερη μηνιαία τιμή συστήματος από τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι αναλύσεις του Refinitiv, με τον αναλυτή Ole Tom Djupkaas να προβλέπει μια μέση τιμή στα 74 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «πιστεύουμε πως ο κίνδυνος ανοδικής τροχιάς είναι υψηλότερος έναντι της καθοδικής. Το ρίσκο ανόδου των τιμών είναι συνδεδεμένο με συνέχιση των υψηλών τιμών σε άνθρακα, αέριο και CO2 και εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση διόρθωση στο οριακό κόστος (short marginal cost/SRMC) για άνθρακα και αέριο».
Να αναφέρουμε πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες μέρες στα 48 ευρώ/MWh, ενώ, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην ΕΕ, μόλις προχθές, ξεπέρασε τα 61 ευρώ ανά τόνο, για πρώτη φορά στα χρονικά.
news247.gr