Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

24/09/2021
52 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων -περίπου 1,27 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο 7,18 εκατομμυρίων- πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.


Αξιοποιούν την ευεργετική διάταξη που προβλέπει ότι αν το εισόδημα είναι μικρότερο των 9000 ευρώ (με προσαύξηση 1000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας) τότε γίνεται έκπτωση 50%. Η διάταξη ισχύει από την πρώτη ημέρα επιβολής του ΕΝΦΙΑ.


Ωστόσο, φέτος, αναμενόταν κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Αυτή η κατακόρυφη αύξηση δεν ήρθε. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2020 δεν έχουν υποστεί τόσο μεγάλη "καθίζηση" όση θα περίμενε κανείς για μια χρονιά με lockdown και αναστολές εκατοντάδων χιλιάδων συμβάσεων εργασίας.

Φέτος, οι δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% ήταν 1.272.745. Και πέρυσι ήταν 1.220.476. Δηλαδή, λόγω της πανδημίας, ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 52.269 άτομα.


Το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαιούχων της έκπτωσης δεν αυξήθηκε περισσότερο, οφείλεται στο ότι η όποια μείωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας δεν έριξε πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών κάτω από το όριο των 9000 ευρώ (σε επίπεδο ετησίου εισοδήματος). Αυτό είναι ένα στατιστικό εύρημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας και τι επόμενες εβδομάδες όταν θα έρθει η ώρα να καθοριστεί ο τελικός κατάλογος και άλλων κοινωνικών επιδομάτων όπως είναι το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα ενοικίου και το επίδομα θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων και ένα δημοσιονομικό κόστος 600 εκατ. ευρώ. Αν τελικώς δεν καταγραφεί, θα περισσέψει δημοσιονομικός χώρος που θα μπορεί να "επιστρέψει" με άλλο τρόπο στην κοινωνία.


https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/enfia-giati-o-enas-stous-exi-idioktites-plironei-fetos-miso-foro/

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ