Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επίσημο: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη - Ποιες ευπαθείς ομάδες πρέπει να την κάνουν

23/08/2021
130 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αρχές Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου - Ποιες κατηγορίες πολιτών αφορά - Μόνο με mRNA, ανεξαρτήτως του εμβολίου στις προηγούμενες δόσεις

Ανακοινώσεις σχετικά με την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θα γίνεται με εμβόλιο mRNA, είπε η κ. Θεοδωρίδου και εξήγησε ότι την τρίτη δόση θα κάνουν μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

"Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες. Όμως ο εμβολιασμός με δυο δόσεις αποτρέπει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου κατά 92%", είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου. "Δυστυχώς κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους", συνέχισε. 

Η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος λόγος έιναι η ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης λόγω της μείωσης των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου, όπως είπε. 

Μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, αποφασίστηκε η τρίτη δόση να είναι mRNA εμβόλιο. Θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις mRNA, αλλά και Astra Zeneca και Johnson. Θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός. "Μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια".

Σύμφωνα με όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε:

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

-Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής

-Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

-Νεφροπαθείς

-Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήμερα σε ανοσοκαταστολή.

-Άτομα με HIV λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, ζήτησε από αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να μην έρθουν άμεσα σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Θεμιστοκλέους: 5.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Επίσης, αναφέρθηκε στους αριθμούς των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά, αλλά και στο σύνολο των εμβολιασμένων πολιτών.

Πιο συγκεκρινένα, η σημερινή μέρα θα κλείσει με σχεδόν 32.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 11.160.000 δόσεις. Οι 5.900.000 αφορούν μία δόση, ενώ 5.615.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο ή με μία δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 90.000 νέα ραντεβού. 

Επίσης, συνεχίζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για όσους το έχουν ανάγκη. Έχουν κλείσει ραντεβού 6.138 πολίτες, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 5.050 πολίτες. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει πάνω από 12.000 εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, έχει μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν και να κλείσουν ραντεβού ακόμη και την ίδια μέρα, ενώ ζήτησε από τους νέους κυρίως, να λάβουν μέτρα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και να αποφύγουν την επαφή με συγγενείς ή γνωστούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. 

Μακρή: Ανεμβολίαστο το 20-25% των εκπαιδευτικών - Δεν θα διδάσκουν όσοι δεν κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

"Το 20% με 25% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο", ανέφερε στον ΣΚΑΪ η Ζέτα Μακρή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ διεμήνυσε ότι "όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες"

Υπάρχει μέριμνα, διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. "Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID" εξήγησε η υφυπουργός. 

"Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ" τόνισε. 

"Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο", απάντησε, ερωτηθείσα αν θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι.  

"Δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Δεν παύει να είναι αμελητέο το 20 με 25% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι που εμβολιάστηκαν", είπε χαρακτηριστικά. 

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν έγκαιρα γνωστά, ενώ θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία, πέραν των εμβολιασμών. 

Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι μεγάλο όπλο, αλλά δεν αναιρεί τα άλλα μέτρα. "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ενδεχομένως και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, άκουσα στον ΣΚΑΪ την κ. Παγώνη να λέει ότι κακώς καταργήθηκε η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους, θα πάρουμε τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής". 

"Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση… Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει τηλεκπαίδευση πχ εκπαιδευτικός που νοσεί, ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο κανόνας θα είναι δια ζώσης εκπαίδευση" υπογράμμισε η Ζέτα Μακρή. 


https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/live-i-enimerosi-apo-theodoridou-kai-themistokleous---oi-anakoinoseis-gia-tin-triti-dosi-tou-emboliou/


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ