Στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, δεδομένης της πίεσης που ασκείται στα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό, που οδηγεί σε ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης.
Το κυβερνητικό επιτελείο παρά την ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 (λόγω του κορονοϊού) αλλά και τις εισηγήσεις των φορέων που συμμετείχαν στην διαβούλευση για «πάγωμα» του μισθού για ακόμη ένα έτος, αποφάσισε να προτείνει μια οριακή αναπροσαρμογή της τάξης των 10-15 ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου, η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η αύξηση θα ανακοινωθεί μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη και αναμένεται να ισχύσει άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 650 σε 665 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,7 ευρώ και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το επίδομα προϋπηρεσίας, δεδομένου ότι ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά τις τριετίες.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατηρήσαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).
Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές δεν μεταφράζονται απαραιτήτως σε σημαντική διαφοροποίηση στις απολαβές. Για παράδειγμα, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού στην Πολωνία ανήλθε σε 7,7% το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1,16 ευρώ. Η αύξηση 4,6% της Κροατίας αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ ενώ η αύξηση μαμούθ 16,3% της Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστοιχεί σε μόλις 0,41 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.